Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Sfânta Liturghie pentru toți cei căzuți în războaie

Cimitirul American din Nettuno, joi, 2 noiembrie 2017

Noi toți, astăzi, suntem adunați aici în speranță. Fiecare dintre noi, în propria inimă, poate repeta cuvintele lui Iob pe care le-am auzit în prima lectură: "Eu știu că răscumpărătorul meu este viu și că, în cele din urmă, se va ridica peste țărână". Speranța de a-l reîntâlni pe Dumnezeu, de a ne reîntâlni noi toți, ca frați: și această speranță nu înșală. Paul a fost puternic în acea expresie din lectura a doua: "Speranța nu înșală".

Însă speranța de atâtea ori se naște și își înfige rădăcinile în atâtea răni umane, în atâtea dureri umane și acel moment de durere, de rană, de suferință ne face să privim cerul și să spunem: "Eu cred că Răscumpărătorul meu este viu. Dar oprește-te, Doamne". Și aceasta este rugăciunea care probabil iese din noi toți când privim acest cimitir. "Sunt sigur, Doamne, că acești frați ai noștri sunt cu tine. Sunt sigur", noi spunem asta. "Dar, te rog, Doamne, oprește-te. Să nu mai fie. Să nu mai fie război. Să nu mai fie acest măcel inutil", așa cum a spus Benedict al XV-lea. Mai bine să sperăm fără această distrugere: tineri..., mii, mii, mii, mii... speranțe distruse. "Să nu mai fie, Doamne!". Și asta trebuie să cerem astăzi, ca să ne rugăm pentru toți răposații, dar în acest loc să ne rugăm în mod special pentru acești tineri; astăzi când lumea încă o dată este în război și se pregătește pentru a merge mai puternic în război. "Să nu mai fie, Doamne! Să nu mai fie". Cu războiul se pierde tot.

Îmi vine în minte acea bătrână care privind ruinele din Hiroshima, cu resemnare sapiențială, dar multă durere, cu acea resemnare tânguitoare pe care știu s-o trăiască femeile, pentru că este carisma lor, spunea: "Oamenii fac orice pentru a declara și a face un război și la sfârșit se distrug pe ei înșiși". Acesta este războiul: ne distrugem pe noi înșine. Cu siguranță acea femeie, acea bătrână, pierduse acolo copii și nepoți; îi rămăseseră numai rana în inimă și lacrimile. Și dacă astăzi este o zi de speranță, astăzi este și o zi de lacrimi. Lacrimi ca acelea pe care le simțeau și le vărsau femeile când venea poșta: "Dumneavoastră, doamnă, aveți onoarea că soțul a fost un erou al patriei; că fiii sunt eroi ai patriei". Sunt lacrimi pe care astăzi omenirea nu trebuie să le uite. Acest orgoliu al acestei omeniri care n-a învățat lecția și pare că nu vrea s-o învețe!

Când de atâtea ori în istorie se gândesc să facă un război, sunt convinși că aduc o lume nouă, sunt convinși că fac o "primăvară". Și se ajunge într-o iarnă, urâtă, crudă, cu împărăția terorii și a morții. Astăzi ne rugăm pentru toți răposații, toți, dar în mod special pentru acești tineri, într-un moment în care atâția mor în bătăliile de fiecare zi din acest război pe bucățele. Să ne rugăm și pentru morții de astăzi, cei morți în război, chiar copii, nevinovați. Acesta este rodul războiului: moartea. Și Domnul să ne dea harul de a plânge.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat