Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Catehismul Bisericii Catolice, "parcurs exemplar" pentru cateheză și doctrină

"Catehismul Bisericii Catolice este textul de referință pentru chestiunile ce privesc doctrina Bisericii". Cardinalul Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena, a reafirmat aceasta în timpul intervenției sale la întâlnirea promovată de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări pentru a 25-a aniversare a Catehismului Bisericii Catolice.

Citând cuvintele rostite de Ioan Paul al II-lea în 1992: "Eu îl recunosc ca un instrument valabil și legitim în slujba comuniunii ecleziale și ca o normă sigură pentru predarea credinței", Schönborn a prezentat șapte criterii "care au fost directive pentru ansamblul lucrării și pentru fiecare element". Primul este "asumarea că credința constituie o unitate și ca atare se poate și exprima". "Diferența dintre doctrina credinței și teologie trebuie să fie clară, deoarece Catehismul se referă numai la prima", este în schimb al doilea principiu. În timp ce al treilea este că "trebuie respectată ierarhia adevărurilor pentru a vedea doctrina credinței ca un tot organic", a subliniat cardinalul. Apoi al patrulea: "Primatul harului trebuie să fie mereu directiv". "Doctrina trebuie să fie vizibilă în structura sa trinitară", al cincilea. "Totul trebuie să fie văzut în vederea lui Cristos", al șaselea, și în sfârșit al șaptelea: "În toate expunerile trebuie să se facă vizibilă unitatea internă de Scriptură și tradiție".

"Există în Biserică, și va exista mereu, o pluralitate legitimă", a mai spus cardinalul Schönborn, "dar această diversitate, dacă nu trebuie să devină opoziție și contrast, este posibil pe fundamentul unei unități în credință. Unitatea în credință vine înainte de teologiile plurale, trebuie să fie presupusă lor. Dacă nu mai este posibil a vorbi despre unica credință în diferite teologii, atunci diferitele teologii nu mai stau împreună în casa Bisericii Catolice".

La rândul său, monseniorul Rino Fisichella, președinte al Dicasterului pentru Noua Evanghelizare, a afirmat centralitatea în Catehism a catehezei pentru ca "să fie o învățătură care tinde să susțină identitatea credinciosului, mai ales cu referință la contextul istoric și cultural în care sunt inserați botezații". Fisichella a evidențiat îndeosebi legătura cu Conciliul al II-lea din Vatican, care "amintește înainte de toate episcopilor misiunea specială a slujirii lor episcopale pentru ca în mijlocul poporului Cuvântul lui Dumnezeu să crească și înțelegerea Sfintei Scripturi, în tradiția constantă a Bisericii, să devină patrimoniul de credință, de caritate și de speranță al credincioșilor".

"Cateheza încă din primele secole ale istoriei noastre i-a avut pe episcopi ca adevărați protagoniști", a spus episcopul citând printre alții pe sfântul Augustin, pe sfântul Ambrozie, pe sfântul Ioan Gură de Aur, pe sfântul Robert Bellarmin și învățătura lor "comună în Orient și în Occident cu privire la cateheză". "Dacă la această listă lungă se adaugă tradiția recentă a episcopului de Roma care în fiecare miercuri ține cateheza sa pentru mii de persoane, atunci este oportun să ne întrebăm dacă n-a venit momentul pentru ca fiecare episcop să reia în propria catedrală funcția sa de prim catehet pentru a comunica patrimoniul de înțelepciune și de spiritualitate care îmbogățește și face credința trainică", a spus prelatul.

Privirea arhiepiscopului de Torino, Cesare Nosiglia, care a intervenit la întâlnire, s-a mutat în schimb asupra actualului "context cultural și eclezial în mare mișcare, proprie perioadei istorice pe care o trăim" pentru a afirma că "timpul care a trecut încă n-a fost suficient pentru a vehicula stimulentele date reînnoirii teologice și pastorale promovate de Catehismul Bisericii Catolice".

În el, "Biserica a indicat cu înțelepciune și rigoare un parcurs exemplar pentru cateheză și pentru formarea de cateheți, preoți, călugări și călugărițe și laici și pentru fiecare botezat doritor să aprofundeze depositum fidei al Bisericii catolice, să-l trăiască și să-l mărturisească fidel", a spus arhiepiscopul, conform căruia "relativismul și superficialitatea proprie timpului nostru au anulat într-un fel și cateheza, cu tentația de a izola în planul al doilea conținuturile credinței, de a confunda credința cu emoția sau cu entuziasmul ocazional, după metode mai puțin atente la ceea ce cateheza trebuie să fie și să ofere: cunoașterea și primirea organică și întemeiată a conținuturilor esențiale ale credinței revelate, gândite, celebrate și trăite de Biserică și în Biserică".

(După Vatican Insider, 11 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat