Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Sfântului Părinte Francisc adresat participanților la Conferința Italiană a Institutelor Seculare (28 octombrie 2017)

Iubiți frați și surori,

Cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a constituției apostolice Provida Mater Ecclesiae, Conferința Italiană a Institutelor Seculare, cu patronajul Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, v-a convocat cu privire la tema "Dincolo și în mijloc. Institutele seculare: istorii de pasiune și profeție pentru Dumnezeu și pentru lume". Vă adresez vouă tuturor salutul meu cordial, cu urarea unei întâlniri rodnice.

Acel document al papei Pius al XII-lea, într-un anumit sens, a fost revoluționar: de fapt a schițat o nouă formă de consacrare: aceea a credincioșilor laici și a preoților diecezani chemați să trăiască sfaturile evanghelice în secularitatea în care sunt cufundați în virtutea condiției existențiale sau a slujirii pastorale. Noutatea și rodnicia institutelor seculare se află așadar în a conjuga consacrarea și secularitatea, practicând un apostolat de mărturie, de evanghelizare - în special pentru preoți - și de angajare creștină în viața socială - în special pentru laici, la care se adaugă fraternitatea care, fără să fie determinată de o comunitate de viață, este totuși adevărată comuniune.

Pe urma trasată de Provida Mater, sunteți chemați astăzi să fiți purtători umili și pasionați, în Cristos și în Duhul său, ai sensului lumii și istoriei. Pasiunea voastră se naște din uimirea mereu nouă față de Domnul Isus, față de modul său unic de a trăi și de a iubi, de a-i întâlni pe oameni, de a vindeca viața, de a aduce întărire. De aceea faptul de "a fi înăuntrul" lumii nu este numai o condiție sociologică, ci o realitate teologică, ce vă permite să fiți atenți, să vedeți, să ascultați, să pătimiți împreună, să vă bucurați împreună, să intuiți necesitățile.

Asta înseamnă a fi prezențe profetice în mod foarte concret. Înseamnă a duce în lume, în situațiile în care vă aflați, cuvântul pe care-l ascultați de la Dumnezeu. Asta e ceea ce caracterizează în sens propriu laicitatea: a ști să spună acel cuvânt pe care Dumnezeu îl are de spus cu privire la lume. Unde "a spune" în înseamnă atât a vorbi, cât mai ales a acționa. Noi spunem ceea ce Dumnezeu vrea să spună lumii, acționând în lume. Acest lucru este foarte important. În special într-un timp cum este al nostru în care, în fața dificultăților, poate să fie ispita de a se izola în propriile locuri comode și sigure și de a se retrage din lume. Și voi ați putea să cădeți în această ispită. Însă locul vostru este "să stați înăuntru", ca prezență care transformă în sens evanghelic. Desigur este dificil, este un drum care comportă crucea, însă Domnul vrea să-l parcurgă cu voi.

Vocația și misiunea voastră este să fiți atenți, pe de o parte, la realitatea care vă înconjoară întrebându-vă mereu: ce se întâmplă?, nu oprindu-vă la ceea ce apare la suprafață ci mergând mai în profunzime; și, în același timp, la misterul lui Dumnezeu, pentru a recunoaște unde se manifestă El. Atenți la lume cu inima cufundată în Dumnezeu.

În sfârșit, aș vrea să vă sugerez câteva atitudini spirituale care vă pot ajuta pe acest drum și care se pot sintetiza în cinci verbe: a se ruga, a discerne, a împărtăși, a da curaj și a avea simpatie.

A se ruga pentru a fi uniți cu Dumnezeu, aproape de inima sa. A asculta glasul său în fața oricărui eveniment al vieții, trăind o existență luminoasă care ia în mână Evanghelia și o ia în serios.

A discerne înseamnă a ști să se deosebească lucrurile esențiale de cele accesorii; înseamnă a ascuți acea înțelepciune, de cultivat zi de zi, care permite să se vadă care sunt responsabilitățile care trebuie să fie asumate și care sunt îndatoririle prioritare. Este vorba despre un parcurs personal dar și comunitar, motiv pentru care nu e suficient efortul individual.

A împărtăși soarta fiecărui bărbat și a fiecărei femei: chiar dacă evenimentele din lume sunt tragice și întunecate, nu abandonez destinele lumii, pentru că o iubesc, ca Isus și cu Isus, până la sfârșit.

A da curaj: cu harul lui Cristos a nu pierde niciodată încrederea, care știe să vadă binele în orice lucru. Este și o invitație pe care o primim la fiecare celebrare euharistică: "Sus inimile".

A avea simpatie față de lume și față de oameni. Chiar și atunci când fac orice pentru a ne face să pierdem, a fi animați de simpatia care ne vine de la Duhul lui Cristos, care ne face liberi și pasionați, ne face "să stăm înăuntru", ca sarea și plămada.

Iubiți frați și surori, fie ca să puteți fi în lume ca sufletul în trup (cf. Scrisoarea către Diognet, VI, 1), martori ai învierii Domnului Isus. Aceasta este urarea mea pentru voi, pe care o însoțesc cu rugăciunea mea și binecuvântarea mea.

Din Vatican, 23 octombrie 2017

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat