Papa Francisc: "Creștinii care luptă pentru putere nu sfințesc numele lui Dumnezeu"
De Iacopo Scaramuzzi
"Spunem că suntem creștini, spunem că avem un tată, dar trăim ca, nu spun ca animalele, ci ca persoane care nu cred nici în Dumnezeu nici în om, fără credință, și trăim făcând și răul, trăim nu în iubire ci în ură, în competiție, în războaie. Este sfințit în tinerele răpite de Boko Haram? Este sfințit în creștinii care luptă între ei pentru putere? Este sfințit în viața celor care plătesc un asasin pentru a se descotorosi de un dușman? Este sfințit în viața celor care nu se îngrijesc de copiii lor? Nu, acolo nu este sfințit numele lui Dumnezeu". Așa spune papa Francisc în conversația cu părintele Marco Pozza, teolog și capelan al închisorii din Padova, transmisă în programul "Tatăl Nostru" pe canalul Tv2000 din 25 octombrie în fiecare miercuri la ora 21.00.
Avanpremiera a fost prezentată în după-amiază zilei de 19 octombrie 2017, în Filmoteca Vaticană, în prezența prefectului Secretariatului pentru Comunicare de la Sfântul Scaun, monseniorul Dario Edoardo Viganò, a directorului Tv2000, Paolo Ruffini, și a părintelui Marco Pozza și a regizorului Andrea Salvatore. Din întâlnire, din cuvintele și din răspunsurile papei date părintelui Marco s-a născut și cartea "Padre nostro" a papei Francisc de la editura Rizzoli și Libreria Editrice Vaticana, care va apare în Italia la 23 noiembrie.
"Este nevoie de curaj - afirmă papa care comentează punct cu punct pasajele din rugăciunea pe care ne-a învățat-o Isus - pentru a ne ruga Tatăl Nostru. Este nevoie de curaj. Spun: încercați să spuneți «tăticule» și să credeți cu adevărat că Dumnezeu este Tatăl care mă însoțește, mă iartă, îmi dă pâinea, este atent la tot ceea ce eu cer, mă îmbracă mai bine decât sunt florile câmpului. A crede este și un mare risc: și dacă n-ar fi adevărat? A îndrăzni, a îndrăzni, dar toți împreună. Pentru aceasta a ne ruga împreună este atât de frumos: pentru că ne ajutăm unul pe altul să îndrăznim". "Când eram copii, acasă, atunci când pâinea cădea pe jos - continuă papa - ne învățau s-o luăm imediat și s-o sărutăm: niciodată nu se arunca pâinea. Pâinea este simbol al acestei unități a umanității, este simbol al iubirii lui Dumnezeu față de tine, Dumnezeul care își dă de mâncare. Atunci când era de prisos, ce făceau (și fac) bunicele, mamele? O clăteau cu lapte și făceau un tort, orice: dar pâinea nu se aruncă".
"Odată - povestește Jorge Mario Bergoglio - a venit la Buenos Aires imaginea Sfintei Fecioare Maria de la Fátima și era o Liturghie pentru bolnavi, pe un mare stadion plin cu oameni. Eu eram deja episcop, am mers să spovedesc și am spovedit înainte de Liturghie și în timpul Liturghiei. La sfârșit aproape că nu mai erau oameni și eu m-am ridicat pentru a pleca, deoarece mă aștepta administrarea mirului în altă parte. Însă a venit o doamnă micuță, simplă, îmbrăcată în negru ca țărăncile din sudul Italiei când sunt în doliu, însă ochii săi splendizi îi luminau fața. «Dumneavoastră vreți să vă spovediți», i-am spus eu, «dar nu aveți păcate». Doamna era portugheză și mi-a răspuns: «Toți avem păcate...». «Fiți atentă, deci: poate că Dumnezeu nu iartă». «Dumnezeu iartă tot», a susținut ea cu siguranță. «Și de unde știți dumneavoastră?». «Dacă Dumnezeu n-ar iertat tot - a fost răspunsul ei - lumea n-ar exista». Aș fi voit să spun: «Dar dumneavoastră ați studiat la Gregoriana!». Este înțelepciunea celor simpli, care știu că au un tată care îi așteaptă mereu".
Programul este structurat în nouă episoade, în fiecare miercuri, în cursul cărora părintele Marco întâlnește și cunoscute personaje laice din lumea culturii și a spectacolului: Silvia Avallone, Erri De Luca, Maria Grazia Cucinotta, Simone Moro și Tamara Lunger, Carlo Petrini, Flavio Insinna, Umberto Galimberti, Pif. Primele opt episoade sunt introduse de cuvintele papei urmate de conversația părintelui Marco cu un oaspete, în timp ce ultimul episod, intitulat "Amen" este transmis la 20 decembrie, este transmis colocviul integral al lui Francisc cu capelanul închisorii din Padova.
"Ceea ce ne cerea papa, că este mai bună convergența decât concurența, aici s-a realizat", a comentat Viganò, subliniind că programul s-a născut din colaborarea dintre Secretariatul pentru Comunicare de la Sfântul Scaun și Tv2000, iar cartea dintr-o colaborare dintre Rizzoli și LEV. Prefectul dicasterului din Vatican care duce înainte reforma mass-media vaticane a citit după aceea pasajul conclusiv al prefeței pe care însuși papa Francisc l-a scris pentru volum: "Această carte conține dialogul meu cu părintele Marco Pozza despre Tatăl Nostru. Isus nu ne-a încredințat această rugăciune pentru ca să fie pur și simplu o formulă cu care să ne adresăm lui Dumnezeu: cu ea ne invită să ne adresăm Tatălui pentru a ne descoperi și a trăi ca adevărați fii ai săi și ca frați între noi. Isus ne arată ce înseamnă a fi iubiți de Tatăl și ne revelează că Tatăl dorește să reverse asupra noastră aceeași iubire pe care o are față de Fiul din veșnicie. Așadar, sper ca fiecare dintre noi, în timp ce spune «Tatăl Nostru», să se descopere tot mai mult iubit, iertat, udat de roua Duhului Sfânt și astfel să fie capabil să iubească și să ierte la rândul său pe orice alt frate, pe orice altă soră. Astfel vom avea o ideea despre ce anume este paradisul".
Noul responsabil editorial al LEV, fratele Giulio Cesareo, a subliniat la rândul său că la recentul salon de carte din Frankfurt s-au stabilit deja traducerile volumului în engleză, franceză, croată și spaniolă. "Când am vorbit despre asta pentru prima dată - a subliniat directorul Tv2000, Paolo Ruffini - eram fascinați de idee și înspăimântați. A face un program despre Tatăl Nostru, despre rugăciunea cu care Isus le-a răspuns discipolilor care-i cereau «învață-ne să ne rugăm». A încerca să restituim acelor cuvinte, pe care le cunoaștem toți, valoarea lor originală. A încerca prin televiziune (care consumă tot așa de rapid) să reflectăm despre această rugăciune și a-i redescoperi frumusețea ascunsă, profunzimea, actualitatea".
Părintele Marco Pozza a povestit cum s-a născut interviul luat papei: "Eram în închisoare la Padova și înainte de a celebra Liturghia eram îngândurat. Unul dintre deținuți a observat asta și m-a întrebat: «Ce s-a întâmplat?». Eu i-am povestit proiectul pe care-l realizam, pe atunci fără ca să fie prevăzut interviul luat papei, și el mi-a spus: «După părerea mea dacă știe despre asta papa Francisc, intră și el în program». Nu prea l-am luat în serios, după aceea i-am scris papei. Și după câteva zile ne-a telefonat, spunând că îi plăcea ideea. Am mers la el cu întrebările deținuților și cu întrebările mele. Și am vorbit cu un profet. Am avut percepția că vorbesc cu o persoană care îl întâlnește pe Cristos în fiecare zi. La sfârșit am făcut o greșeală: când l-am salutat, l-am îmbrățișat și mi-a venit să-l numesc "tăticul" Francisc. De altfel, tatăl meu se numește Francisc. Iată, ce anume mi-a dat să lucrez la acest program: am reușit să-l numesc pe Dumnezeu «tăticule»".
Pentru preot, "a lucra la programul de la Tv2000 «Tatăl Nostru» a fost aproape o provocare: recitasem această rugăciune așa de multe ori în viața mea încât aproape că mă obișnuisem". Sper, a concluzionat el, "în acest mic spațiu, să fi contribuit de a face zilnice, la îndemâna buzelor, aceste cuvinte festive".
(După Vatican Insider, 19 octombrie 2017)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 14.