Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Răchiteni: Sărbătoare, bucurie și prețuire

Duminică, 3 septembrie 2017, în biserica din Răchiteni, la sfârșitul sfintei Liturghii de la ora 9.00, a avut loc un moment cultural și spiritual deosebit: decernarea diplomelor de recunoștință "Fericitul Anton Durcovici" doamnelor profesoare Maria Doboș și Anca Frona, de la Școala Gimnazială Răchiteni, în semn de prețuire și mulțumire pentru contribuția deosebită în conservarea și promovarea valorilor sătești românești, cu binecuvântarea episcopului de Iași Petru Gherghel și a episcopului auxiliar Aurel Percă.

Părintele paroh Inocențiu Arcana a rostit următoarele cuvinte:

"Doamnele profesoare Anca Frona și Maria Doboș fac cinste școlii și comunității parohiale din Răchiteni, ele distingându-se în ultimii ani, alături de alte colege de la Școala Gimnazială Răchiteni, în activități de promovare și conservare a patrimoniului cultural, social și spiritual rural, care reprezintă și neprețuitul tezaur de valori ale neamului românesc.

Prin decernarea acestor importante distincții, Episcopia Romano-Catolică Iași, prin Excelențele lor episcop Petru Gherghel și episcop Aurel Percă, dorește să evidențieze pe acei intelectuali romano-catolici legați de pământul lor strămoșesc care s-au remarcat în apărarea identității noastre, preocupându-se îndeaproape de tezaurizarea și valorificarea mărturiilor, documentelor etno-culturale, ale patrimoniului diecezan și național deopotrivă.

Premierea doamnelor profesoare Maria Doboș și Anca Frona are loc la propunerea unor membri ai comunității noastre parohiale, a primarului Petre Doboș și a autorităților locale, care colaborează cu aceeași dăruire în această nobilă activitate.

Adresez la rândul meu îndemnul ca toți fiii acestei localități aflați în prezent pe alte meleaguri sau trăitori pe acest pământ strămoșesc să-și păstreze credința și identitatea națională, să o ducă mai departe încredințând-o urmașilor".

În final, părintele paroh a dat citire textelor de pe cele două diplome de recunoștință, după care le-a oferit cu mare drag celor două doamne profesoare, în aplauzele credincioșilor.

Cu emoție și considerație, doamnele profesoare și-au exprimat următoarele impresii:

  • "Am fost profund emoționată când părintele paroh Inocențiu Arcana mi-a înmânat diploma de recunoștință, în semn de prețuire și mulțumire pentru contribuția deosebită în conservarea și promovarea valorilor sătești românești. Doresc să mulțumesc păstorilor diecezei pentru această onoare, pentru cuvintele frumoase adresate și îi asigur că îmi voi aduce mereu aportul în transmiterea frumoaselor obiceiuri de pe Valea Siretului, obiceiuri care riscă să se piardă odată cu trecerea timpului. Ceea ce-i valoros trebuie păstrat cu sfințenie. De aceea prin activitățile culturale pe care le desfășurăm în cadrul școlii și in comunitate, ne propunem să-i facem pe copii să descopere frumusețea și bogăția moștenirii lăsată de înaintași în domeniul tradițiilor populare" (Prof. Maria Doboș).

  • "Este o onoare pentru mine să primesc o astfel de diplomă și mulțumesc celor doi episcopi pentru meritul și încrederea acordată. Mă consider a fi binecuvântată că m-am născut pe Valea Siretului, o zonă bogată în oameni frumoși, cu tradiții și valori sătești de o remarcabilă autenticitate. De aceea consider că este de datoria noastră să facem cunoscute aceste comori și să le transmitem mai departe tinerelor generații, pentru că numai astfel ne vom păstra identitatea noastră de români" (Prof. Anca Frona).

Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui moment de sărbătoare și doresc să-mi exprim prețuirea pentru toți cei care au scris frumoase pagini de istorie, care au continuat să transmită mai departe adevăratele valori și care s-au angajat să încredințeze generațiilor viitoare frumoasele mărturii spirituale și culturale!

Prof. Cristina Ghercă


 

lecturi: 44.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat