Sfânta Liturghie pentru Corpul Jandarmeriei Vaticane, în Grota de Lourdes la Grădinile Vaticane (24 septembrie 2017)
Duminică, 24 septembrie 2017, la ora 9.30, la Grota de Lourdes în Grădinile Vaticane, Sfântul Părinte Francisc a prezidat celebrarea euharistică pentru Corpul Jandarmeriei Vaticane, cu ocazia sărbătorii patronului, sfântul Mihail arhanghelul, care este la 29 septembrie. Prezentăm în continuare textul omiliei pe care papa a rostit-o fără text scris în cursul Sfintei Liturghii:
În prima lectură profetul Isaia ne îndeamnă să-l căutăm pe Domnul, să ne convertim: "Căutați-l pe Domnul cât timp se lasă găsit, chemați-l cât timp este aproape! Să-și părăsească nelegiuitul calea sa și păcătosul, gândurile sale!" (55,6-7). Este convertirea. Ne spune că drumul este acela: a-l căuta pe Domnul. A schimba viața, a ne converti... Și acest lucru este adevărat. Însă Isus schimbă logica și merge mai departe, cu o logică pe care nimeni n-o putea înțelege: este logica iubirii lui Dumnezeu. Este adevărat, tu trebuie să-l cauți pe Domnul și să faci orice pentru a-l găsi; dar important este că El e cel care te caută pe tine. El te caută pe tine. Mai important decât a-l căuta pe Domnul este să-mi dau seama că El mă caută.
Acest text din Evanghelie, această parabolă, ne face să înțelegem asta: Dumnezeu iese pentru a ne găsi. De cinci ori în acest text se vorbește despre ieșire: ieșirea lui Dumnezeu, stăpânul casei, care merge să ia muncitori cu ziua pentru via sa. Și ziua este viața unei persoane, iar Dumnezeu iese dimineața, la jumătatea amiezii, la amiază, după amiază până seara, la cinci. Nu încetează să iasă. Dumnezeul nostru nu încetează să iasă pentru a ne căuta, pentru a ne arăta că ne iubește. "Dar, părinte, eu sunt un păcătos...". Și de câte ori noi stăm în piață ca aceștia [din parabolă] care toată ziua se află acolo; și a sta în piață înseamnă a sta în lume, a sta în păcate, a sta... "Vino!" - "Dar este târziu..." - "Vino!". Pentru Dumnezeu niciodată nu este târziu. Niciodată, niciodată! Aceasta este logica sa a convertirii. El iese din El însuși pentru a ne căuta, și atât de mult a ieșit din El însuși încât l-a trimis pe Fiul său să ne caute. Dumnezeul nostru are mereu privirea asupra noastră. Să ne gândim la tatăl fiului risipitor: spune Evanghelia că l-a văzut venind de departe (cf. Lc 15,20). Dar de ce l-a văzut? Pentru că în fiecare zi, și poate că de mai multe ori pe zi, urca pe terasă ca să vadă dacă venea fiul, dacă se întorcea fiul. Aceasta este inima Dumnezeului nostru: ne așteaptă mereu. Și când cineva spune: "L-am găsit pe Dumnezeu", greșește. El, până la urmă, te-a găsit și te-a adus cu El. El este cel care face primul pas. El nu încetează să iasă, să iasă... El respectă libertatea fiecărui om dar stă acolo, așteptând ca noi să-i deschidem un pic ușa.
Și aceste este marele lucru al Dumnezeu: este umil. Dumnezeul nostru este umil. Se umilește așteptându-ne. Stă mereu acolo, așteptând.
Noi toți suntem păcătoși și toți avem nevoie de întâlnirea cu Domnul; de o întâlnire care să ne dea forța pentru a merge înainte, de a fi mai buni, pur și simplu. Dar să fim atenți. Pentru că El trece, El vine și ar fi ceva trist ca El să treacă și noi să nu ne dăm seama că El trece. Și astăzi să-i cerem harul: "Doamne, eu să fiu sigur că Tu aștepți. Da, mă aștepți pe mine, cu păcatele mele, cu defectele mele, cu problemele mele". Toți avem probleme, toți. Dar El este acolo: este acolo, mereu. Cel mai rău dintre păcate cred că este a nu înțelege că El este mereu acolo așteptându-mă, a nu avea încredere în această iubire: neîncrederea în iubirea lui Dumnezeu.
Domnul, în această zi bucuroasă pentru voi, să vă dea acest har. Și mie, tuturor. Harul de a fi siguri că El este mereu la ușă, așteptând ca eu să-i deschid un pic pentru a intra. Și să nu ne fie frică: atunci când fiul risipitor l-a întâlnit pe tatăl, tatăl a coborât de pe terasă și a mers în întâmpinarea fiului. Acel bătrân mergea în grabă și spune Evanghelia că atunci când fiul a început să vorbească: "Tată, am păcătuit...", nu l-a lăsat să vorbească; l-a îmbrățișat, l-a sărutat (cf. Lc 15,20-21). Asta e ceea ce ne așteaptă dacă noi deschidem un pic ușa: îmbrățișarea Tatălui.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 8.