Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Seminar regional pentru specialiștii care lucrează în domeniul îngrijirii și asistenței persoanelor vârstnice

Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin Oficiul pentru Pastorația Sanitară, în colaborare cu Centrul Diecezan Caritas Iași a organizat joi, 21 septembrie 2017, un seminar regional la care au participat specialiști din domeniul îngrijirii și asistenței persoanelor vârstnice. Întâlnirea a avut loc la Casa "Sfântul Iosif" din Iași, a Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe".

Seminarul a fost adresat tuturor persoanelor care lucrează cu bolnavii și bătrânii din structurile socio-caritative din Dieceza de Iași. Această întâlnire este a doua activitate realizată în cadrul Rețelei Asociațiilor și Congregațiilor, care oferă servicii persoanelor aflate în suferință din Dieceza de Iași. Scopul rețelei este colaborarea și susținerea activităților socio-caritative desfășurate la nivel diecezan pentru cei bolnavi prin organizarea de seminarii, cursuri, pelerinaje, zile de reculegere etc.

Seminarul a fost organizat în cadrul proiectului "Sprijin integrat pentru vârstnici", finanțat de Consiliul Județean Iași, care se derulează în perioada 1 august - 31 octombrie 2017. Scopul acestui proiect îl reprezintă dezvoltarea serviciilor destinate persoanelor vârstnice din județul Iași, în scopul îmbunătățirii calității vieții, combaterea excluziunii sociale și creșterea accesului la servicii socio-medicale.

La acest seminar au participat: pr. Egidiu Condac, președinte al Confederației Caritas România și director al Centrului Diecezan Caritas Iași, Anca Maftei - director Domeniu Vârstnici și Persoane cu Dizabilități - Caritas Iași, Antonina Dogariu, coordonator diecezan al Programului "Servicii de Îngrijire la Domiciliu" - Caritas Iași, Adriana Ianuș, coordonator executiv al Programului "Servicii de Îngrijire la Domiciliu" - Caritas Iași, colaboratori și angajați ai Centrelor de Îngrijire la Domiciliu din partea Centrului Diecezan Caritas Iași, angajați ai Congregațiilor "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe", Congregația "Surorile Providenței", Congregația "Surorile Misionare ale Pătimirii lui Isus", Congregația "Surorile de Caritate ale Sfintelor Bartolomea Capitano și Vicenza Gerosa" ("Maria Bambina").

La această întâlnire au participat ca lectori pr. prof. dr. Emil Moraru, prodecan la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din București, și dr. Gema Bacoanu. În prima parte a acestui seminar, pr. Emil Moraru a prezentat tema "Etica îngrijirii bolnavului-aspecte creștine". Au fost subliniate mai multe aspecte, din care amintim următoarele: "Biserica a considerat mereu slujirea adusă celor bolnavi ca parte integrantă a misiunii sale, asociind predicarea evangheliei cu asistența și îngrijirea bolnavilor. Lumea vastă a serviciilor aduse suferinței umane se referă la binele persoanei umane și a societății însăși. Tocmai pentru aceasta, ea pune și chestiuni delicate și incontestabile, care cuprind nu numai aspectul social și de organizare, ci și pe cel pur etic și religios, pentru că sunt implicate evenimente umane fundamentale, precum suferința, boala, moartea, cu respectivele întrebări referitoare la funcția medicinii și la misiunea lucrătorului sanitar față de cel bolnav. Sănătatea și boala nu sunt probleme ale unora sau altora, dar ale tuturor; ele se întâlnesc în orice viată umană, uneori chiar în mod dramatic. Deși instituțiile asistențiale sunt foarte importante, niciuna nu poate înlocui singură inima umană, compasiunea umană, când este vorba de a ieși în întâmpinarea suferinței celuilalt. În exercitarea profesiei voastre, voi aveți mereu de-a face cu persoana umană, care încredințează în mâinile voastre trupul său, încrezându-se în competența voastră, precum și în grija și atenția voastră. Astăzi asistăm la fenomenul slăbirii certitudinilor etice și a subiectivismului conștiințelor, care, împreună cu pluralismul cultural, etic și religios, duc cu ușurință la relativizarea valorilor și apoi la riscul de a nu mai putea face referință la un ethos împărtășit, mai ales în privința marilor întrebări existențiale, referite la sensul vieții și al morții. Avem nevoie de linii călăuzitoare cât mai clare pentru problemele etice care trebuie înfruntate în lumea sănătății în general, în armonie cu învățăturile lui Isus și cu Magisterul Bisericii".

După-prânz, a urmat a doua sesiune de formare susținută de dr. Gema Bacoanu. Tema a fost "Îngrijirea bolnavilor în fază terminală: reflexii bioetice, provocări ale timpurilor noastre".

Au fost atinse aspecte precum: Care sunt valorile actuale ale societății, dar și ale Bisericii?, Persoana umană și familia - valori fundamentale, Provocări în îngrijirea bolnavului terminal, Comunicarea adevărului pacientului terminal, Folosirea analgezicelor - mit și adevăr, Miturile opioidelor, Testamentul biologic/living will, Declarația anticipată de tratament, Ce este testamentul biologic, Eutanasie/suicid asistat, Sacralitatea vieții/calitatea vieții. A fost amintită importanța implicării sfântul Ioan Paul al II-lea în aspectele bioetice cu privire la asistarea bolnavilor. Acesta spunea "Niciun doctor, nicio asistentă medicală, nicio ființă umană în termeni absoluți nu este arbitrul vieții umane, al propriei vieți sau al unei alte persoane".

Ziua s-a încheiat cu sfânta Liturghie celebrată în capela Casei "Sfântul Iosif". Alături de cei prezenți la acest seminar au participat și membrii comunității surorilor, dar și bătrânii care locuiesc în această casă în regim rezidențial. Părintele Emil Moraru a amintit la omilie că "bolnavii sunt comoara bisericii" (sfântul Ioan Paul al II-lea), iar cei care se îngrijesc de aceștia sunt pe urmele bunului samaritean care conștientizează nevoia persoanei, au compasiune, devin aproapele pentru cei îngrijiți, se îngrijesc de persoane, îi acompaniază și colaborează pentru binele persoanei.

Antonina Dogariu
Coordonator diecezan al Programului "Servicii de Îngrijire la Domiciliu"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 septembrie: Iași: Seminar regional pentru specialiștii care lucrează în domeniul îngrijirii și asistenței persoanelor vârstnice


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat