Pedofilia, papa: "Celui care este vinovat nu-i voi da niciodată favoarea"
De Salvatore Cernuzio
Nu există căi de mijloc: preoții și călugării condamnați pentru pedofilie nu vor avea niciodată favoarea papei Francisc. De ce? "Pur și simplu pentru că persoana care face asta, fie că e bărbat sau femeie, este bolnavă. Pedofilia este o boală. Astăzi el se căiește, merge înainte, îl iertăm, dar după doi ani recade".
Linia de "toleranță zero" inaugurată de Benedict al XVI-lea și preluată pe larg de Bergoglio împotriva delictelor de abuzuri sexuale asupra minorilor asumă noi nuanțe și noi aplicații practice. Pontiful argentinian le ilustrează în audiența acordată Comisiei Pontificale pentru Tutelarea Minorilor, primită înainte de amiază în Vatican, în timpul căreia pune pe masă temele asupra cărora să se reflecteze în cursul adunării plenare care începe astăzi.
Într-un scurt discurs ținut liber, Francisc anunță schimbări și indicații care, într-un anumit mod, reprezintă o ruptură cu trecutul: "Cine este condamnat pentru abuzuri sexuale asupra minorilor se poate adresa papei pentru a avea favoarea", dar "eu n-am semnat niciodată vreuna dintre acestea și niciodată n-o voi semna. Sper să fie clar", subliniază papa.
O linie dură pe care Francisc a decis s-o adopte după ani de lacune și erori ale diecezelor și ale tribunalelor ecleziastice în lupta împotriva plăgii pedofiliei. "Biserica a ajuns târziu", admite pontiful: târziu în a conștientiza gravitatea problemei, târziu în asumarea propriilor responsabilități. "Este realitatea: am ajuns târziu. Probabil că vechea practică de a-i muta pe oameni a adormit un pic conștiințele", spune el. Și "atunci când conștiința ajunge târziu, și mijloacele pentru a rezolva problema ajung târziu".
Dar nu este totul pierdut: "Domnul a ridicat profeți", a spus Francisc, "unul este cardinalul" Sean O'Malley, arhiepiscop de Boston - dieceză americană puternic rănită de cazuri de abuzuri - și președinte al Comisiei care, cu ceilalți membri, lucrează dur și "împotriva curentului" pentru "a face să iasă problema la suprafață și a o privi în față".
Însă această muncă, subliniază papa, nu se referă numai la Comisie, ci "întregul Sfânt Scaun". Începând de la Congregația pentru Doctrina Credinței, dicasterul care se ocupă de tratarea acestor delicte. "Cred că pentru moment rezolvarea problemei abuzurilor trebuie să fie sub competența Congregației pentru Doctrina Credinței", confirmă Francisc, "acesta a fost un lucru practic. Când venea o problemă nouă, venea o disciplină nouă pentru reducerea la starea laicală, a preluat-o mereu Congregația pentru Doctrina Credinței. Apoi, când cazul s-a aranjat bine, în cazul laicizării preoților, a trecut la Congregația pentru Cultul Divin și apoi la Congregația pentru Cler". "Și asta o spun - adaugă el - pentru că unii cer să meargă direct la sistemul judecătoresc al Sfântului Scaun, adică la Rota Romana și la Signatura Apostolică".
Dar "în acest moment problema este gravă", denunță episcopul de Roma, și nu este gravă numai problema ci și faptul că "unii n-au conștientizat problema". De aceea, "este bine ca să rămână la Congregația pentru Doctrina Credinței, până când toți în Biserică vor conștientiza asta".
Primul pas este "a începe să se studieze și să se clasifice dosarele" în așa fel încât să se și grăbească unele procese rămase în fază de stagnare. "Ah, sunt atâtea cazuri care nu înaintează, care stau acolo... Acest lucru este adevărat", spune papa Francisc, de aceea "cu noul secretar (Giacomo Morandi, nt) - și prefectul precedent (cardinalul Gerhard Ludwig Müller, care a încheiat mandatul la 1 iulie, nt) era de acord - se încearcă să se asume mai mulți oameni care să lucreze în clasificarea proceselor".
În schimb al doilea pas se referă la comisia din cadrul Congregației pentru Doctrina Credinței, prezidată de arhiepiscopul de Malta, Charles Scicluna, care primește recursurile: "Lucrează bine, dar trebuie să fie ajustată cu prezența unor episcopi diecezani care să cunoască tocmai problema la fața locului", afirmă papa Bergoglio. "Se lucrează cu privire la asta", adaugă el, precum și cu privire la o altă limită: "În această comisie sunt în majoritate canoniști. Examinează dacă tot procesul merge bine, dacă nu există un «qui pro quo»...", dar astfel "există tentația avocaților de a scădea pedeapsa. De altfel trăiesc din asta".
Așadar, anunță papa, "am decis să echilibrez un pic această situație și spun că și un abuz asupra minorilor, dacă este dovedit, este suficient pentru a nu primi recursuri. Dacă există dovezile este definitivă. De ce? Pur și simplu pentru că persoana care face asta, bărbat sau femeie, este bolnavă. Este o boală. Astăzi el se căiește, merge înainte, îl iertăm, dar după doi ani recade. Trebuie să ne intre în cap că este o boală".
În această direcție, Francisc ajunge la al treilea nivel: "Cine este condamnat se poate adresa papei pentru a cere favoarea. Eu n-a semnat niciodată vreuna dintre acestea și niciodată n-o voi semna. Să fie clar, puteți spune asta". Bergoglio face un "mea culpa" și admite că numai într-un caz, la începutul pontificatului, referitor la un preot din Crema, a ales mai degrabă "calea mai binevoitoare" decât reducerea la starea laicală. "Însă după doi ani, el a recăzut". Eu "am învățat" din această experiență și "n-am mai făcut asta niciodată".
"Este o boală urâtă", remarcă papa. Urâtă și "veche", așa cum dau mărturie scrisorile sfântului Francisc Xaveriu care îi certa pe călugării budiști pentru acest "viciu". Trebuie mers înainte și trebuie dezrădăcinată. Atât. Problema este veche, dar există "noi soluții". "Să mergem înainte cu încredere", conclude Francisc. Și reafirmă recunoștința sa față de membrii Comisiei anti-abuzuri pentru că "fără voi n-ar fi fost posibil să facem ceea ce am făcut în Curie și ceea ce trebuie să continuăm să facem".
(După Vatican Insider, 21 septembrie 2017)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 10.