Reflecție: Omule, răspunsul la unele întrebări ești chiar tu!
Înainte să intrăm în detalii, cea mai des întâlnită întrebare este: "De ce...?"
De ce ni s-a născut copilul cu handicap? De ce nu putem să avem copii? De ce m-a trădat cu o altă femeie? De ce a intentat divorț, că nu-i lipsea nimic? De ce mi-a murit copilul la șaisprezece ani? De ce mi-a murit soția chiar acum? De ce mi-a murit soțul? De ce s-a întâmplat acest accident? De ce ne-a ars casa? De ce ne-a luat apa totul tocmai nouă? De ce nu a luat examenul chiar copilul meu în care am investit atât de mult?
Sunt întrebări pe care le întâlnim la tot pasul, pentru că la tot pasul întâlnim și oameni. În fond încercările aparțin vieții, sunt parte din viață, așa cum și omul este parte din viață. Încercările sunt specifice oamenilor care încă mai au viață în ei, în consecință și depășirea lor trebuie să revină tot lor.
Dar cum poți depăși ceva ce te depășește? Cine ar vrea un copil cu handicap? Cine ar dori să aibă un soț sau o soție care să înșele? Cine s-ar bucura ca un incendiu sau o inundație să-i ia tot ceea ce a agonisit o viață? Și totuși acestea și multe altele există, le întâlnești la fiecare pas, iar a trece peste ele necesită un efort deosebit de mare, uneori terminându-se, unde chiar nu se mai poate face față, cu o nouă nenorocire.
Atunci când se celebrează sacramentul Căsătoriei, mirii își fac o promisiune: "Promit că îți voi fi credincios(ă) în orice împrejurare, fericită sau nefericită, în caz de boală ca și în timp de sănătate, să te iubesc și să te respect în toate zilele vieții mele".
Căsătoria este pentru "orice împrejurare, fericită sau nefericită". Cei doi, mirele și mireasa, își promit că își vor fi alături în orice împrejurare, pentru toată viața, nu doar în anumite împrejurări, mai ales fericite, ci și în cele nefericite.
În consecință, în mod special în familie, atunci când apar tot felul de încercări, soluția este ca cei doi să-și amintească cele promise la celebrarea căsătoriei: "credincios(ă) în orice împrejurare, fericită sau nefericită", iar încercarea va deveni mai ușor de purtat. Probabil că nu va dispărea cu totul, pentru că aparține vieții, ține de realitatea aceasta trecătoare, limitată, coruptă de păcat și de neascultare, dar acolo unde omul nu este singur, depășirea lor va fi mai ușoară.
Soții, prin natura lor, sunt chemați să-și stea alături unul celuilalt, să poarte crucea vieții de familie împreună, preotul este chemat să stea alături comunității, iar comunitatea preotului.
Fiecare om este chemat să stea alături fiecărui om, pentru că încercările țin de a fi om, iar a nu sta alături omului este forma cea mai gravă de egoism.
Ca atare, răspunsul la întrebările vieții trebuie să vină chiar de la cei chemați să le dea sau mai exact să le ducă, pentru că deseori vorbim de adevărate poveri.
Când ai îmbrățișat ultima dată o persoană aflată într-o încercare? Când ai luat-o de mână sau ai bătut-o pe umăr asigurând-o că totul va fi bine? Când i-ai spus ultima dată unui om: Contează pe mine, sunt aici!?
Haideți să nu mai punem întrebări cu privire la viață, mai degrabă să o trăim, fără să ne temem de ea!
Pr. Felician Tiba
Oficiul pentru Pastorația Familiei
lecturi: 14.