Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ambasadorul rus: Mare afinitate cu papa cât privește Siria și Ucraina

De Iacopo Scaramuzzi

Vizita pe care cardinalul Pietro Parolin o va face la Moscova la sfârșitul lunii august 2017, unde îl va întâlni pe președintele Vladimir Putin, pentru Kremlin "este un eveniment important, deoarece în lumea de astăzi papa Francisc are o mare autoritate" și este "foarte stimat și iubit" de ruși: asta afirmă ambasadorul rus la Sfântul Scaun, Alexander Avdeev, care în acest interviu remarcă "marea afinitate" existentă între Rusia și Vatican, pornind de la situația din Ucraina și din Siria, unde, subliniază el, "este clar că pericolul terorismului poate fi eliminat numai cu înfrângerea deplină a lui Isis". Cât privește prezența lui Donald Trump la Washington, raporturile ruso-vaticane, afirmă reprezentantul diplomatic al Moscovei la Palatul Apostolic, "au propria valoare și un mare impact pozitiv asupra situației din lume. Nu depind de țări terțe".

Excelență, ce vă așteptați de la călătoria cardinalului Parolin în Rusia?

Suntem încrezători că vizita secretarului de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, va contribui la desfășurarea ulterioară fericită a relațiilor bilaterale dintre Sfântul Scaun și Rusia. Avem premisele cele mai importante pentru aceasta: un înalt grad de încredere reciprocă și afinitatwe cu privire la multe chestiuni. Atmosfera perfectă a acestor relații este întărită și de raporturile bune existente între Biserica catolică romană și Patriarhia de Moscova. Acest lucru reprezintă o consecință directă a întâlnirii istorice din Cuba a papei Francisc și a patriarhului Chiril.

"Nu se va putea să nu se trateze contextul activităților internaționale unde Rusia are o prezență mai activă, cum ar fi tema Orientului Mijlociu și a Siriei sau a Ucrainei, țară în care am fost anul trecut", a spus recent Parolin; care este punctul de vedere al Moscovei cu privire la Siria și Ucraina și ce convergențe posibile există cu Sfântul Scaun?

Cele mai înalte autorități rusești atribuie o mare importanță vizitei cardinalului Pietro Parolin la Moscova. Pentru Kremlin este un eveniment important, deoarece în lumea de astăzi papa Francisc are o mare autoritate. Desigur vor fi discutate temele despre Orientul Mijlociu, și mai ales situația din Siria, precum și alte conflicte din lume. Avem o mare afinitate de abordare cu Vaticanul: înainte de toate, credem că toate conflictele trebuie să fie rezolvate prin dialog și negocieri. Este necesar să se persevereze în eforturile internaționale pentru soluționarea situației din Siria, să se continue procesele de la Astana și de la Geneva, menținând sus steagul luptei împotriva lui Isis. Deja acum este clar că pericolul terorismului poate să fie eliminat numai cu înfrângerea deplină a lui Isis. Cât privește Ucraina, Vaticanul, ca și Rusia, amintește părților implicate în conflict de îndeplinirea fidelă a acordurilor de la Minsk. În afară de asta, trebuie să ne gândim mereu la persoanele care trăiesc în zona conflictului și care au o necesitate acută de ajutoare umanitare și compasiune umană.

Ce colaborare poate să existe între Rusia și Sfântul Scaun în privința creștinilor și a celorlalte minorități etnice și religioase din Orientul Mijlociu persecutate și, mai în general, a prezentului și a viitorului Orientului Mijlociu?

Rusia și Sfântul Scaun au la inimă situația creștinilor și a minorităților etnice din Orientul Mijlociu. Am gândit și realizat câteva conferințe despre această temă după "Comitetul pentru Drepturile Umane" la Geneva. În Rusia există o puternică percepție a faptului că Orientul Mijlociu este patria lui Cristos, patria civilizației creștine și că fără creștini această regiune ar pierde propria valoare istorică. Același lucru este valabil pentru situația minorităților etnice din Orientul Mijlociu: ele reprezintă patrimoniul antropologic și cultural al regiunii. Sunt sute de mii de persoane care suferă din cauza războiului aflat în desfășurare. Rusia și Vaticanul au evaluări și abordări foarte asemănătoare ale posibilelor soluții ale crizei.

Parolin îl va întâlni atât pe președintele Vladimir Putin cât și pe patriarhul ortodox de Moscova și al tuturor Rusiilor Chiril: ce a însemnat pentru Kremlin întâlnirea istorică dintre papa și Chiril în Cuba?

Rușii consideră întâlnirea dintre papa Francisc și patriarhul Chiril un eveniment de civilizație. Acest eveniment, după părerea noastră, trebuie să fie însoțit de ulterioara dezvoltare a colaborării și a dialogului atât între cele două Biserici cât și între credincioși. Acest lucru contribuie și la întărirea raporturilor dintre Sfântul Scaun și Rusia.

Din scrisoarea scrisă de papa lui Putin ca președinte al G20, în timpul unei veghi de rugăciune în piața "Sfântul Petru" pentru pacea în Siria, raporturile dintre Francisc și Kremlin par impregnate de colaborare: ce reprezintă pentru președintele rus episcopul de Roma venit din America Latină?

Pentru noi rușii, conducătorul Bisericii catolice, un latinoamerican cum spuneți dumneavoastră, este o personalitate eminentă a lumii, foarte stimat și iubit de locuitorii din țara mea.

Cum ar putea evolua raporturile dintre Rusia și Sfântul Scaun acum când la Washington este președintele Donald Trump?

Raporturile dintre Rusia și Sfântul Scaun au propria logică istorică. Au propria valoare și un mare impact pozitiv asupra situației din lume. Nu depinde de țări terțe.

(După Vatican Insider, 14 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat