Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciugheș: Prima sfântă Împărtășanie

Duminică, 14 mai 2017, ora 11.00, întreaga comunitate din Ciugheș a luat parte cu mare bucurie la sfânta Liturghie. Bucuria a fost și mai mare deoarece 19 copii l-au primit pentru prima dată pe Isus sub chipul pâinii și al vinului.

În această perioadă Cigheșul nostru, sătuc de munte, arată ca un rai. Verdele crud al ierbii, presărat de puzderie de păpădii, merii și perii împodobiți cu flori fac grădinile parcă să râdă. Liliacul stă să înflorească și el. Zona muntoasă face ca primăvara să pună stăpânire mai târzior prin văile adiacente râului Trotuș. Turmele de oi se pregătesc să urce spre pajiștile muntoase. Dacă am putea străbate cu privirea orizontul spre nord, peste muntele Tarcău, am putea vedea locul de unde Vitoria Lipan a pornit să-și caute bărbatul Nechifor Lipan plecat cu oile spre pitoreasca Vale a Dornelor, așa cum descrie marele Sadoveanu în "Baltagul".

Să ne-așezăm în sat la noi,
S-avem sub deal o casă,
Să fiu cel mai cuminte-n sat,
Și tu cea mai frumoasă.
Copii noștri să-i înveți
Tu, Crezul, Născătoare...
S-ajung să-i văd cântând duminica,
La strană-n sărbătoare.

Pregătirea pentru această întâlnire cu Isus a început cu mult timp în urmă. Părinții au fost primii care i-au ajutat pe acești copii să facă pentru prima oară semnul sfintei cruci, i-au învățat să se roage lui Dumnezeu rostind Tatăl nostru, să ceară ocrotirea sfintei sale Mame pronunțând rugăciunea Bucură-te, Marie! Să-i aducă slavă Sfintei Treimi rostind Slavă Tatălui. Iar din luna noiembrie până în luna mai i-au adus la pregătire, în zilele și orele stabilite de parohul Anton Egner.

Pregătirea lor a fost intensă: au învățat cine este Dumnezeu, cine sunt îngerii, care au fost primii oameni și ce au făcut ei, despre cele zece porunci ale lui Dumnezeu, ce este păcatul și cum poate omul să îl săvârșească, dar și cât de mare este milostivirea lui Dumnezeu. Au învățat despre Fiul lui Dumnezeu care a plătit un preț foarte mare din iubire pentru noi oamenii. Au învățat că, printr-o spovadă bună, Dumnezeu ne iartă și ne redăruiește frumusețea sufletului pe care o pierduserăm prin păcat. Au învățat că se pot ruga și prin cântec, încât la sfânta Liturghie glasurile lor au răsunat la unison intonând "Lăsați-ne să mergem la Isus".

Sâmbătă, 13 mai, în urma examinării cunoștințelor acumulate, părintele paroh i-a admis pe cei nouăsprezece copii pentru nivelul următor, prima Spovadă. Iar a doua zi, cu mare emoție în glas, și-au mărturisit credința în fața întregii comunități și dorința de a-l primi în suflet pe Isus.

Cu treizeci de minute înaintea începerii sfintei Liturghii, în pridvorul bisericii, forfotă mare. Mămicile cu emoții făceau ultimele retușuri pentru aranjatul ținutei vestimentar a pruncilor lor. Toți candidații purtau veșminte albe cu eșarfă roșie la brâu pentru fete și albastru pentru băieți. Un flăcăuaș purtând frumosul costum popular din zonă a venit la biserică aducând cu el nedespărțitul cățeluș de pluș, iar o fetiță tot în costum popular al zonei spunea la toți cu mândrie "Mi-am făcut bundiță nouă, măi frunzuliță/ dacă ninge, dacă plouă, eu am bundiță".

La dangătul răsunător al clopotului bisericii, într-o procesiune impecabilă copii și preoți pătrund în sfântul lăcaș. Parohul Egner a fost însoțit de părintele Răzvan Mătășel, parohul comunității vecine, Brusturoasa. Copii au înțeles că din acel moment au pornit într-o călătorie pe marea vieții, iar corabia pe care au urcat este condusă de un cârmaci puternic și priceput, Isus. Care în fiecare zi se jertfește la sfânta Liturghie pentru a-i salva, care îi așteptă să se hrănească pentru a ajunge cu bine la destinația finală.

La momentul ofertoriului copii au adus la altar, pâinea, vinul, lumina, sfânta ostie precum și un tablou cu chipurile lor, tablou ce va sta afișat în pridvorul bisericii, până la o nouă serie de copii ce vor primi prima Împărtășanie.

Înaintea momentului solemn al Primei Sfinte Împărtășanii din vocea parohului Egner a pornit un cântec duios, ca un cântecel de leagăn. "Lăsați copii să vină la mine", suna primul vers. Iar din glasul ca de clopoțel a celor nouăsprezece copii a răsunat refrenul "Lăsați-ne, lăsați-ne să mergem la Isus! El este al nostru prieten!" Părinții, bunicii și frații erau emoționați.

A urmat împărtășirea. Fiecare copil a rostit "Isuse, te iubesc! Aștept să te primesc la mine!" După copii, cei care s-au împărtășit au fost părinții micuților, frații și surorile mai mari.

Biserica și sfântul altar au fost împodobite de mare sărbătoare. Culorile florilor de pe sfântul altar predominau în culorile dragi românilor, culori ale drapelului Țării Române. Totul arăta superb. Ploaia a stat și ea așteptând ca micuții să-l primească pe Isus.

Credincioșii Parohiei Romano-Catolice "Sfânta Maria a Zăpezii" din Ciugheș îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru acești copii, părinților lor că au avut și au grijă de ei, celor care s-au ocupat de pregătirea lor spirituală.

La sfârșitul sfintei Liturghii întreaga comunitate le-au cântat micuților tradiționalul "La Mulți ani, dragi copii!" însoțit de ropote puternice de aplauze. Au primit din partea parohului câte un tablou cu chipul lor și data evenimentului, spre amintire peste ani.

*

Împărtășanie

În tinda mea cu umbre dulci, Stăpâne,
Atâtea seri la rând ai poposit,
La masa albă m-ai blagoslovit,
Atins-ai vinul și ai frânt din pâne.
Atâtea seri la rând s-au irosit,
Caci n-au văzut privirile-mi păgâne,
Că trupul sfânt Ți l-ai ascuns în grâne,
Și sângele cu vin l-ai îndulcit.
Și azi, ca-n alte seri, în tindă-ai stat,
Ca să te vadă ochii mei, sărmanii,
Paharul plin l-ai binecuvântat.
În sovonul vechi din sfintele citanii,
Cu scump sângele Tău m-am adăpat
Și trupul Tău s-a frânt spre al meu bine!

Vă salut, dragi ciugheșeni, oriunde v-ați afla!

Nicu Baltă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 mai: Ciugheș: Prima sfântă Împărtășanie


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat