Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Lleida: Prin Maria la Isus

Maria este mereu drumul care conduce la Cristos, spunea Sfântul Părinte Paul al VI-lea. Parcă niciodată nu au fost mai potrivite aceste cuvinte...

Sâmbătă, 6 mai 2017, zece flori din grădina Maicii Domnului de la Lleida l-au primit, cu emoție, pentru prima dată pe Cristos în sufletul lor. Și nu oriunde, ci într-una dintre cele mai frumoase și importante case a Maicii Domnului din Spania, Bazilica Sfintei Fecioare a Pilarului. Nu au făcut-o singuri, ci însoțiți de familie și de o mare parte din comunitate, peste 200 de persoane în total.

Sfânta Liturghie l-a avut ca celebrant principal pe PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, alături de care a celebrat părintele Adrian Burcă, responsabilul întregii sărbători, precum și părintele Adrian Bulai, colaborator al acestuia.

Emoție maximă, pentru toată lumea, în mod special pentru copii și celor apropiați lor. Pregătiți catehetic și sufletește pentru marele eveniment, au trăit cu intensitate toate momentele sărbătorii, începând cu sosirea la sanctuar și culminând cu celebrarea euharistică. Micile și frumoasele flori s-au apropiat de altar, conduși parcă de mână de Sfânta Fecioară, pentru a se împărtăși cu trupul și sângele Fiului ei iubit.

Recunoscători pentru darul primit și conștienți că aceasta e doar începutul, copiii s-au întors acasă alături de prieteni și de familie, știind că Mama îi așteaptă în continuare în casa ei pentru a-i duce în fața lui Isus. Luna mai continuă, iar buchetul Sfintei Fecioare crește în frumusețe și prospețime. Îi implorăm ajutorul pentru ca această frumusețe să nu se ofilească niciodată.

Mai multe fotografii de la sărbătoare se pot vedea pe pagina comunității:

https://es-es.facebook.com/Corul-Miorita-Lleida-325181667493142/

*

Scurt istoric al bazilicii și sărbătorii dedicate Sfintei Fecioară de pe Pilar - hramul la 12 octombrie

Conform tradiției, Sfânta Fecioara Maria s-a arătat, în carne și oase, în Zaragoza, apostolului Iacob pe o coloană - pilar în anul 40 d. C. Tradiția, așa cum reiese din niște documente din secolul al XIII-lea păstrate în catedrala din Zaragoza, se situează în epoca imediat următoare ridicării la cer a lui Isus, când apostolii, întăriți de Duhul Sfânt, au început să predice Evanghelia în lume. Se spune că prin anul 40 d.C. apostolul Iacob cel Mare, fratele sfântului Ioan și fiul lui Zebedeu, predica în Spania. Acele ținuturi nu primiseră cum se cuvine Evanghelia, legate fiind încă de păgânism. Sfântul Iacob a obținut atunci binecuvântarea Sfintei Fecioare pentru misiunea lui.

Documentele spun, textual, că Iacob, "trecând prin Asturias, a trecut cu discipolii prin Galiția și Castilia până a ajuns în Aragon, teritoriu numit Celtiberia, unde se află orașul Zaragoza, pe malul râului Ebru. Acolo a predicat Iacob multe zile, iar dintre cei convertiți, a ales drept însoțitori opt bărbați, cu care în timpul zilei predica împărăția lui Dumnezeu, iar noaptea străbătea malurile râului pentru a căuta un pic de odihnă".

În noaptea de 2 ianuarie, anul 40, Iacob se afla cu discipolii lângă râul Ebru când "s-au auzit niște voci de îngeri care cântau Ave Maria, gratia plena" și a văzut-o pe Sfânta Fecioară Mama lui Cristos în picioare, pe un stâlp de marmură. Sfânta Fecioară, care se afla încă în trup pe pământ pe atunci, i-a cerut Apostolului să construiască acolo o biserică, cu altarul în jurul pilarului pe care stâtea ea, promițându-i că "acest loc va rămâne până la sfârșitul timpurilor pentru ca harul lui Dumnezeu să facă minuni prin mijlocirea mea pentru acei care imploră sprijinul meu în nevoile lor".

Dispărând Fecioara Maria, a rămas acolo pilarul. Apostolul și cei opt martori ai apariției au început imediat să construiască o biserică pe acel loc, iar cu ajutorul celor convertiți, lucrarea avansa cu rapiditate. Dar, înainte de a se termina biserica, Iacob a ordinat prezbiter pe unul din discipoli pentru a sluji în ea, a consacrat-o și i-a pus numele de Sfânta Fecioară a Pilarului, înainte de a se întoarce el în Iudea. Aceasta a fost prima biserică dedicată Sfintei Fecioare Maria.

Devoțiunea poporului pentru Sfânta Fecioară a Pilarului este atât de înrădăcinată între spanioli și din timpuri atât de îndepărtate, încât Sfântul Scaun a permis stabilirea Oficiului Pilar în care se consemnează apariția Fecioarei Pilarului drept o "veche și pioasă credință".

Minunile Sfintei Fecioare

În 1438 s-a scris Cartea minunilor atribuite Fecioarei Pilarului, care a contribuit la creșterea devoțiunii până în punctul în care Fernand catolicul a spus: "Credem că niciunul dintre catolicii din Occident nu ignoră faptul că în Zaragoza se află un templu de admirabilă devoțiune sfântă și antică, dedicată Preacuratei Fecioare, Mamă a lui Dumnezeu, Sfânta Maria a Pilarului, care strălucește prin nenumărate și continue minuni".

Una dintre minuni e cea a Șchiopului din Calanda (1640). Este vorba despre un bărbat căruia i se amputase un picior. Câțiva ani mai târziu, într-o zi, în timp ce visa că vizitează bazilica Sfintei Fecioare a Pilarului, piciorul a revenit la locul lui. Era același picior pe care îl pierduse prin amputare. Mii de persoane au fost martore, iar pe peretele bazilicii se află o placă ce amintește această minune.

Istoria bazilicii

La începutul secolului al XVI-lea, arhiepiscopul Alonso de Aragón, fiul regelui catolic, a transformat biserica anterioară în una de stil gotic, ridicată pe același loc unde a apărut Sfânta Fecioară, aceasta rămânând înăuntrul templului. Locul cel mai important îl era și continuă să fie cel care îl ocupă sfântul pilar, relicva cea mai prețioasă, în care este așezată imaginea Fecioarei.

Din nevoia de a primi imensele mase de pelerini și participanții la celebrările de cult, în 1681 a fost pusă prima piatră a noului templu, în care s-a inclus sfânta capelă, conservând intact locul în care era așezat pilarul fecioare. În 1872 au fost terminate diferite capele și cupole, iar mai târziu au fost adăugate patru turnuri, ultimul în 1961.

Pe timpul războiului de independență (1808) devoțiunea către Fecioara Pilarului a căpătat o și mai mare importanță. Lângă mantia ei se aduna poporul căutând în ea protecție și mângâiere; era reprezentată veghind somnul soldaților și a fost numită "căpitana trupei aragoneze". Un secol mai târziu, în 1908, devoțiunea Fecioarei Pilarului a atins dimensiunea hispanică, aducându-i-se drept tribut toate steagurile popoarelor hispanice, care se află în prezent pe zidurile Pilarului.

Papa Ioan Paul al II-lea în 1984, în escala pe care a făcut-o în drum spre Santo Domingo pentru a începe comemorarea descoperirii Americii, a recunoscut-o pe Fecioara Pilarului drept "patroana hispanității", 12 octombrie fiind sărbătoarea bazilicii, dar și ziua hispanității.

Nu putem uita importanța pe care a avut-o în creșterea devoțiunii către Sfânta Fecioară a Pilarului războiul civil (1936-1939). Cele trei bombe care au căzut asupra templului nu au explodat, mulți văzând în acest fapt un semn al protecției speciale a Fecioarei asupra trupelor naționaliste. La picioarele Sfintei Fecioare vin pelerini din toată Spania pentru a-i mulțumi că i-a eliberat de pericolele războiului.

Florentina Budău


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat