Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Adio sorei Candida Bellotti, cea mai bătrână călugăriță din lume

De Salvatore Cernuzio

La 20 februarie stinsese 110 lumânări în timpul banchetului organizat de surorile camilliene în prezența episcopului de Lucca, Italo Castellani, primind în mod neașteptat și "urările fervente" și "felicitările vii" ale Papei Francisc. Fotografiile o arătau zâmbitoare în fața unui mare tort cu frișcă de aceleași culori ale hainei sale, alb și roșu. Același zâmbet sora Candida Bellotti, călugărița de origini venețiene cea mai bătrână din lume, l-a menținut până în ultima clipă de viață ieri, la Lucca, în sediul Slujitoarelor Bolnavilor unde locuia din anul 2000.

"A părăsit acest pământ cu seninătatea care a deosebit-o mereu în cei 110 ani ai săi de viață", scriu surorile într-un comunicat. Peste un secol petrecut în slujba altora, conform carismei congregației sale întemeiate de sfântul Camil de Lellis, activă în spitale, în case de odihnă și în locuri de îngrijire, promovând pastorația sănătății și educația sanitară de bază.

Născută la 20 februarie 1907 la Quinzano, în provincia Verona, Candida, înainte de mănăstire Alma Bellotti, este a treia din cei zece copii. Tatăl cizmar, mama casnică, a crescut într-o familie simplă și profund catolică. De foarte tânără, în timp ce desfășoară munca de croitoare, simte de fapt dorința de a se face soră. Destăinuiește asta duhovnicului său care o îndreaptă spre "crucea roșie" a sfântului Camil. Astfel la 5 ianuarie 1931, însoțită de tatăl și de fratele, intră în Institutul Slujitoarelor Bolnavilor din Lucca.

După ce a terminat noviciatul, depune voturile la 16 iulie 1932, în prezența arhiepiscopului de Lucca, monseniorul Antonio Torrini. Însă în acea zi Candida este singură, familia sa nu este prezentă din cauza unui grav doliu în familie. Însă sora nu se descurajează și se mângâie cu afectul noii sale familii: superioara maică Angelica, celelalte surori și întreaga comunitate.

Imediat începe să presteze activitate ca infirmieră, mai întâi la Roma unde obține diploma profesională și apoi în alte diferite orașe italiene: Torino, Forte dei Marmi, Camaiore, Viareggio. Paralel cu activitatea cu bolnavii, se dedică formării tinerelor surori.

Tinerilor a continuat să se dedice sora Candida de-a lungul anilor, și după ce a fost "pusă la odihnă" la 93 de ani în casa-mamă din Lucca a Institutului în via Elisa 4. "Să aveți încredere în viitor și angajați-vă la maxim pentru a realiza dorințele voastre", le recomanda noilor generații. Mereu lucidă și dinamică, menținea un extraordinar activism fizic și mental și mai ales o mare ironie, în special când povestea anecdotele din viața sa sau vorbea despre recordul său de longevitate.

Toți, celelalte surori, laicii și credincioșii care frecventau institutul, precum și jurnaliștii pe care-i primea cu plăcere, o întrebau care era "secretul" său. Ea, candidă de nume și de fapt, răspundea: "A asculta glasul lui Cristos și a fi docili față de voința sa. În toată viața mea m-am gândit mereu: acolo unde Domnul mă pune, acela este locul just pentru mine". Celor care îi cereau sfat le spunea numai un cuvânt: a iubi. "A iubi, a iubi și iarăși a iubi. Cu bucurie!"

În lunga sa viață, călugărița a văzut succedându-se zece papi. Ultimul, Francisc, pe care chiar l-a putut întâlni în urmă cu trei ani în timpul unei liturghii în Casa "Sfânta Marta", în Vatican, cu ocazia celor 400 de ani de la moartea sfântului Camil de Lellis și a celei de-a 107-a aniversări a ei. Bergoglio, cu acea ocazie, a glumit cu ea și a binecuvântat-o.

"După o viață bogată în roade și dăruită cu bucurie în slujba celorlalți, sora Candida va rămâne în amintirea celor care au cunoscut-o și au apreciat-o pentru activismul său fervent, pentru înțelepciunea sa și pentru ironia sa", scriu superioara provincială sora Giuliana Fracasso și celelalte surori. Înmormântarea va fi celebrată marți 30 mai, la ora 17.00, în biserica "Preasfânta Treime" din Lucca.

(După Vatican Insider, 28 mai 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat