Hramul comunității din Zaragoza și pelerinaj la Lourdes
Hramul comunității catolice de români din Zaragoza și pelerinajul la Lourdes au stat în centrul întâlnirii seriei de preoți, majoritatea din promoția 1989, în perioada 6-13 mai 2017.
În Duminica Bunului Păstor (a IV-a a Paștelui, 7 mai), comunitatea catolică românească din Zaragoza a celebrat hramul, Preasfânta Fecioară Maria, Maica Unității. La invitația pr. Ioan Jicmon, responsabilul comunității din Zaragoza, la sfânta Liturghie au participat 22 de preoți din seria 1989, prezenți la întâlnirea colegială, alături de vicarul general al Arhiepiscopiei de Zaragoza.
Liturghia a fost prezidată de PS Anton Coșa, episcop de Chișinău. Cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. Valerian Dumea, paroh de Craiova, care a vorbit despre rolul sfintei Fecioare și despre faptul că Maria a căutat să împlinească mereu voința lui Dumnezeu. Biserica era plină de români, adulți, tineri și copii, iar cântarea a fost însuflețită de un cor bine pregătit din care făceau parte tineri și adulți. Cei mai mulți s-au spovedit și s-au împărtășit.
După ce credincioșii au făcut cunoștință cu preoții de la altar, responsabilul comunității, prin grija pr. Pavel Butnariu, a primit în dar pentru comunitate o plachetă cu două icoane românești: Isus și Maica Domnului.
După Liturghie preoții s-au întreținut cu credincioșii români, cei mai muți originari din Gherăești și Pildești. Le-au ascultat bucuriile și dificultățile cu care se confruntă. Dintre cei 500 de catolici prezenți în Zaragoza, cei mai mulți lucrează în construcții, în îngrijirea bătrânilor sau în comerț; unii și-au deschis propriile afaceri. Românii s-au întâlnit la subsolul parohiei, au luat prânzul împreună, amintindu-și de muzica populară din România, mulți fiind îmbrăcați în port popular.
În zilele petrecute la Zaragoza, cei 22 de preoți au vizitat sanctuarul sfintei Fecioare Maria de Pillar, patroana Zaragozei, a Aragonului și a tuturor popoarelor hispanice. Conform tradiției, în noaptea de 2 ianuarie 40, Maica Domnului i-a apărut apostolului Iacob cel Mare pe un stâlp (pillar) și i-a cerut să-i înalțe o biserică, pe locul căreia se înalță acum sanctuarul. În fiecare zi "pillarul" (stâlpul, pilonul) pe care este așezată statuia Maicii Domnului este împodobit cu o altă mantie, dăruită de diferite persoane, asociații sau familii, ca omagiu față de Maica Domnului. Se spune că există o colecție care depășește 365 de mantii. Comunitatea catolică românească din Zaragoza a oferit duminică, 31 mai 2009, o asemenea mantie.
Pelerinii au vizitat sau au văzut în Zaragoza și alte locuri cu rezonanță istorică: forumul roman, teatrul, și vechile ziduri romane, Turnul Zuda, catedrala "Sfântul Mântuitor" (La Seo, construită pe o veche moschee), biserica "Sfânta Magdalena", Universitatea (înființată în 1474), râul Ebru etc.
În zilele de 8-10 mai 2017, preoții au fost în pelerinaj la Lourdes. Aici în anul 1858, sfânta Fecioară i-a apărut sfintei Bernadeta Soubirous, căreia i s-a prezentat ca fiind Neprihănita Zămislire. Aici, pelerinii au celebrat sfânta Liturghie în criptă și în bazilica mijlocie, s-au rugat Calea sfintei crucii, au făcut adorație în bazilica "Sfântul Pius al X-lea" și au participat la procesiunea mariană din seara zilei de 9 mai, când a răsunat cântarea și rugăciunea și în limba română. Unii au refăcut drumul sfintei Bernadeta și i-au vizitat casa în care s-a născut. Toți s-au întâlnit cu pr. Mihai Percă (cel care coordonează programul spovezilor și lucrează cu grupurile de pelerini), cu o soră originară din România și au luat prânzul din ziua de 9 mai împreună cu cei 15 capelani ai sanctuarului, cu rectorul și vicerectorul. Fiecare a admirat al doilea loc important de pelerinaj din Europa și al treilea din lume (5 milioane de pelerini anual), mulțimea pelerinilor (în acele zile lua sfârșit pelerinajul celor 6.000 de pelerini din Serviciul de Ajutor Maltez) și evlavia lor.
Printre alte locuri vizitate s-au numărat: catedrala "Sagrada Familia" (10 mai) și biserica "Tibi Dabo" din Barcelona (11 mai), Monserrat, Mănăstirea de Piatră (12 mai). În penultima zi a pelerinajului în Spania și Franța, toți au fost primiți de arhiepiscopul Vicente Jiménez Zamora, la seminarul din Zaragoza.
Și anul acesta, preoții care au făcut odinioară Seminarul împreună au mulțumit lui Dumnezeu pentru anii de preoție, au celebrat, s-au rugat, au schimbat impresii și au trăit bucuria de a fi împreună.
Pr. Cornel Cadar
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
6-13 mai: Hramul comunității din Zaragoza și pelerinaj la Lourdes
lecturi: 53.