Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A cincea predică de Postul Mare 2017 a părintelui Raniero Cantalamessa

S-a manifestat dreptatea lui Dumnezeu – Cum să facem din al V-lea centenar al Reformei protestante o ocazie de har și de reconciliere pentru toată Biserica

  1. Originile Reformei protestante

Duhul Sfânt care – am văzut în meditațiile precedente – ne conduce la adevărul deplin despre persoana lui Cristos și despre misterul său pascal, ne luminează și despre un aspect crucial al credinței noastre în Cristos, adică despre modul în care mântuirea realizată de El ajunge la noi astăzi în Biserică. Cu alte cuvinte, despre marea problemă a justificării omului păcătos prin credință. Cred că a încerca să facem lumină asupra istoriei și asupra stării actuale a acestei dezbateri este modul cel mai util pentru a face din al V-lea centenar al Reformei protestante o ocazie de har și de reconciliere pentru toată Biserica.

Nu putem să nu recitim în întregime textul din Scrisoarea către Romani asupra căruia este centrată dezbaterea. Spune: „21 Acum însă, dreptatea lui Dumnezeu s-a revelat în afara Legii fiind mărturisită de Lege și de Profeți, 22 acea dreptate a lui Dumnezeu care vine prin credința în Isus Cristos pentru toți aceia care cred, căci nu este deosebire. 23 De fapt, toți au păcătuit și sunt lipsiți de gloria lui Dumnezeu, 24 dar sunt justificație în mod gratuit de harul lui, prin răscumpărarea în Cristos Isus. 25 Pe acesta Dumnezeu l-a pus ca jertfă de ispășire pentru ca, prin credința în sângele său, să-și arate dreptatea trecând cu vederea păcatele din trecut, 26 în timpul răbdării lui Dumnezeu, ca să arate dreptatea lui în timpul de acum, așa încât să fie drept și să-l justifice pe cel care crede în Isus. 27 Unde este, așadar, motivul de laudă? Este exclus! Prin care Lege? A faptelor? Nicidecum, ci prin legea credinței. 28 Căci noi credem că omul este justificat prin credință, fără faptele Legii” (Rom 3,21-28).

Cum s-a putut întâmpla că acest mesaj atât de mângâietor și luminos a devenit mărul discordiei în sânul creștinătății occidentale, despicând Biserica și Europa în două continente religioase diferite? Și astăzi, la credinciosul mediu, în anumite țări din nordul Europei, această doctrină constituie bariera despărțitoare dintre catolicism și protestantism. Mie însumi mi-a fost adresată de către credincioși luterani întrebarea: „Dumneavoastră credeți în justificarea prin credință?”, drept condiția pentru a putea asculta ceea ce spuneam. Această doctrină este definită de înșiși inițiatorii Reformei „articolul cu care Biserica stă în picioare sau cade” (articulus stantis et cadentis Ecclesiae).

Trebuie să mergem înapoi la vestita „experiență a turnului” a lui Martin Luther petrecută în anii 1511 sau 1512. (Se numește astfel pentru că se crede că s-a petrecut într-o chilie din conventul augustinian din Wittenberg numită „Turnul”). Luther era chinuit, aproape până la disperare și până la resentiment față de Dumnezeu, de faptul că în pofida tuturor supunerilor sale călugărești și a penitențelor nu reușea să se simtă primit și în pace cu Dumnezeu. Aici, dintr-o dată, i-a fulgerat în minte cuvântul lui Paul din Rom 1,17: „Cel drept trăiește prin credință”. A fost o eliberare. Relatând el însuși această experiență în apropierea morții, a scris: „Când am descoperit asta am simțit că renasc și mi se părea că se deschideau larg pentru mine porțile paradisului”[1].

Pe bună dreptate, unii istorici luterani consideră că acesta, adică niște ani înainte de 1517, este momentul adevăratului început al Reformei. Ocazia care a transformat această experiență interioară într-o adevărată avalanșă religioasă a fost incidentul indulgențelor care l-a determinat pe Luther să afișeze faimoasele 95 de teze în biserica din castelul din Wittenberg la 31 octombrie 1517. Este important de notat această succesiune istorică a faptelor. Ea ne spune că teza justificării prin credință și nu prin fapte n-a fost rezultatul polemicii cu Biserica din acel timp, ci cauza sa. A fost o adevărată iluminare de sus, o „experiență, Erlebnix”, cum este definită de el însuși.

Apare spontan o întrebare: cum se explică tot cutremurul provocat de luarea de poziție a lui Luther? Ce anume era în ea atât de revoluționar? Sfântul Augustin dăduse, despre expresia „dreptatea lui Dumnezeu”, aceeași explicație a lui Luther cu atâtea secole înainte. „Dreptatea lui Dumnezeu (justitia Dei) – scrisese el – este aceea grație căreia, prin harul său, noi devenim drepți, exact cum mântuirea lui Dumnezeu (salus Dei) (Ps 3,9) este aceea prin care Dumnezeu ne mântuiește pe noi”[2].

Sfântul Grigore cel Mare spusese: „Nu se ajunge de la virtuți la credință, ci de la credință la virtuți”[3]. Și sfântul Bernard: „Eu, cel care nu pot să obțin de la mine însumi, ci îmi apropriez (uzurpez!) cu încredere din coasta străpunsă a Domnului, pentru că este plin de milostivire. […] Și ce se întâmplă cu dreptatea mea? O, Doamne, îmi voi aminti numai de dreptatea ta. De fapt, ea este și a mea, pentru că tu ești pentru mine dreptate din partea lui Dumnezeu (cf. 1Cor 1,30)”[4]. Sfântul Toma de Aquino a mers și mai departe. Comentând vorba paulină „litera ucide, în timp ce Duhul dă viața” (2Cor 3,6), el scrie că prin literă se înțeleg și preceptele morale din Evanghelie, motiv pentru care „și litera Evangheliei ar ucide, dacă nu s-ar adăuga, înăuntru, harul credinței care vindecă”[5].

Conciliului din Trento, convocat ca răspuns la Reformă, nu-i este greu să reafirme această convingere a primatului credinței și al harului, deși consideră (așa cum, de altfel, va face toată ramura Reformei care-l urmează pe Calvin) faptele și respectarea legii necesare în contextul întregului proces al mântuirii, conform formulei pauline a „credinței care lucrează prin caritate” („fides quae per caritatem operatur”) (Gal 5,6)[6]. Se explică astfel cum, în noul climat de dialog ecumenic, a fost posibil să se ajungă la declarația comună a Bisericii catolice și a Federației Mondiale a Bisericilor Lutherane despre justificarea prin har prin intermediul credinței, semnată la 31 octombrie 1999, în care se ia act despre un acord fundamental, chiar dacă încă nu total, despre această doctrină.

Așadar, Reforma protestantă a fost o întâmplare de „mult zgomot pentru nimic”? Rod al unui echivoc? Trebuie să răspundem cu fermitate: nu! Este adevărat că magisteriul Bisericii n-a anulat niciodată deciziile luate în conciliile precedente (mai ales împotriva pelagienilor); niciodată n-a dezmințit ceea ce au scris Augustin, Grigore, Bernard, Toma de Aquino. Însă revoluțiile nu izbucnesc pentru niște idei sau niște teorii abstracte, ci pentru situații istorice concrete, iar situația Bisericii, de mult timp, nu reflecta cu adevărat acele convingeri. Viața, cateheza, evlavia creștină, direcțiunea spirituală, ca să nu vorbim după aceea despre predica populară: totul părea să afirme contrariul, adică faptul că ceea ce conta sunt faptele, efortul uman. În plus, prin „fapte bune” nu se înțelegeau în general cele enumerate de Isus în Mt 25, fără de care spune El însuși că nu se intră în împărăția cerurilor; se înțelegeau mai degrabă pelerinaje, lumânări votive, novene, oferte date Bisericii și, ca un răspuns la aceste lucruri, indulgențele.

Fenomenul avea rădăcini îndepărtate comune întregii creștinătăți și nu numai celei latine. După ce creștinismul a devenit religie de stat, credința era ceva care se absorbea în mod spontan prin familie, școală, societate. Nu era atât de important a insista asupra momentului în care se ajunge la credință și asupra deciziei personale cu care se devine credincioși, cât mai ales a insista asupra exigențelor practice ale credinței, cu alte cuvinte asupra moralei, asupra obiceiurilor.

Un semn revelator al acestei mutări a interesului este semnalat de Henri de Lubac în Istoria exegezei medievale. În faza mai antică, ordinea celor patru sensuri ale Scripturii era: sensul istorico-literal, sensul cristologic sau de credință, sensul moral și sensul escatologic[7]. Tot mai des, această ordine este înlocuită de una diferită în care sensul moral vine înaintea celui cristologic sau de credință. Înainte de acel „ce trebuie să crezi” se pune acel „ce trebuie să faci”. Obligația vine înaintea darului. În viața spirituală, se credea, mai întâi este calea purificării apoi cea a iluminării și a unirii[8]. Fără să-și dea seama, se ajungea să spună exact contrariul a ceea ce scrisese sfântul Grigore cel Mare, adică „nu se ajunge de la virtuți la credință, ci de la credință la virtuți”.

  1. Doctrina justificării prin credință, după Luther

Urmându-l pe Luther și mai devreme decât ceilalți doi mari reformatori, Calvin și Zwingli, doctrina justificării gratuite prin credință, în cei care au făcut din ea o motivație de viață, a avut ca efect o neîndoielnică îmbunătățire a calității vieții creștine, grație circulației cuvântului lui Dumnezeu în limba poporului, grație numeroaselor imnuri și cântece inspirate, grație materialelor ajutătoare scrise, făcute accesibile poporului de recenta inventare și răspândire a tiparului.

Pe frontul extern, teza justificării numai prin credință a devenit linia de separație între catolicism și protestantism. Foarte repede (în parte, cu Luther însuși), această contrapoziție s-a extins și a devenit și contrapoziție între creștinism și iudaism, cu catolicii care reprezentau, conform unora, continuarea legalismului și ritualismului iudaic și protestantismul care reprezenta noutatea creștină.

Polemica anticatolică se unește cu polemica antiiudaică ce, din alte motive, nu era mai puțin prezentă în lumea catolică. Creștinismul s-ar fi format din opoziție, nu din derivație, din iudaism. Începând de la Ferdinand Christian Baur (1792-1860) se afirmă teza celor două suflete ale creștinismului: cel petrin al așa-numitului „proto-catolicism” (Frühkatholizismus) și cel paulin care își are exprimarea cea mai împlinită în protestantism.

Această convingere duce la distanțarea cât mai mult posibilă a religiei creștine de ebraism. Se va încerca să se explice doctrinele și misterele creștine (inclusiv titlul de Kyrios, Domn, și cultul divin adus lui Isus), ca rod al contactului cu elenismul. Criteriul folosit pentru a judeca autenticitatea sau neautenticitatea unei vorbe sau a unui fapt din Evanghelie este alteritatea sa față de ceea ce este atestat în mediul ebraic al timpului. Dacă nu aceasta a fost motivația principală a epilogului tragic al antisemitismului, este sigură că, unită cu acuza de deicid, ea l-a favorizat, dându-i o acoperire religioasă tacită.

Începând din anii '70 din secolul trecut, a fost o răsturnare radicală în acest sector al studiilor biblice. Este necesar să spunem ceva despre el pentru a clarifica starea actuală a doctrinei pauline și luterane a justificării gratuite prin credința în Cristos. Natura și scopul acestui discurs al meu mă dispensează ca să citez numele autorilor moderni angajați în această dezbatere. Cel care este versat în materie nu va avea dificultate să dea el un nume autorilor tezelor amintite aici, pe ceilalți, cred, nu-i interesează numele ci ideile.

Este vorba despre așa-numita „a treia cale de cercetare despre Isus istoric” (a treia după cea liberală din secolul al XIX-lea și cea a lui Bultmann și adepții săi din secolul al XX-lea). Această nouă perspectivă constă în a recunoaște în ebraism adevărata matrice în care s-a format creștinismul, explodând mitul alterității inflexibile a creștinismului față de iudaism. Criteriul cu care se judecă probabilitatea mai mare sau mai mică ca o vorbă sau un fapt din viața lui Isus să fie autentice este compatibilitatea cu ebraismul din timpul său, nu în incompatibilitatea sa așa cum se credea în  trecut.

Unele avantaje ale acestei noi abordări sunt evidente. Este regăsită continuitatea revelației. Isus se situează în interiorul lumii ebraice, în linia profeților biblici. Se dă mai multă dreptate și ebraismului din timpul lui Isus, arătându-i bogăția și varietatea. Necazul este că s-a mers atât de departe cu această cucerire încât să fie transformată într-o pierdere. În mulți reprezentanți ai acestei a treia căutări, Isus ajunge să se dizolve complet în lumea iudaică, fără a se mai remarca decât prin vreo interpretare deosebită a Torei. Este redus la unul dintre profeții ebraici, un „carismatic itinerant”, „un țăran iudeu din zona mediteraneană”, așa cum a scris cineva. Fiind regăsită continuitatea, s-a pierdut noutatea. Noua cercetare istorică a produs studii de cu totul alt nivel (de exemplu, cele ale lui James D. G. Dunn despre „noua perspectivă cu privire la Isus”); dar aceea pe care am amintit-o este versiunea care a circulat mai pe larg la nivel divulgativ și a influențat mai mult opinia publică.

Cel care scos în evidență caracterul iluzoriu al acestei abordări cu scopul unui dialog serios între ebraism și creștinism a fost tocmai un evreu, rabinul american Jacob Neusner[9]. Cine a citit cartea lui Benedict al XVI-lea despre Isus din Nazaret, cunoaște gândirea acestui rabin cu care el dialoghează într-unul din capitolele cele mai pasionante din cartea sa. Isus nu poate să fie considerat un evreu ca oricare altul, explică Neusner, dat fiind faptul că se pune pe sine însuși mai presus de Moise și se proclamă „stăpân și al sâmbetei”.

Dar mai ales cu privire la sfântul Paul noua cercetare arată toată insuficiența sa. Conform unuia dintre cei mai cunoscuți reprezentanți ai săi, religia faptelor, împotriva căreia se năpustește apostolul cu atâta vehemență în scrisorile sale, nu există în realitate. Ebraismul, și în timpul lui Isus, este un „nomism al alianței” (Covenantal Nomism), adică o religie bazată pe inițiativa gratuită a lui Dumnezeu și pe iubirea sa; respectarea legii este consecința sa, nu motivul său; ea folosește pentru a rămâne în alianță, nu pentru a intra în alianță. Religia ebraică continuă să fie cea a patriarhilor și a profeților, în centrul căreia este hesed, harul și bunăvoința divină.

Se caută așadar posibile ținte diferite pentru polemica lui Paul: nu „iudeii”, ci „iudeo-creștinii”, sau acel tip de ebraism „zelos” care se simte amenințat de lumea păgână înconjurătoare și reacționează în maniera macabeilor. Deci, ceea ce a fost iudaismul, înainte de convertirea sa și care l-a făcut să-i persecute pe credincioșii eleniști precum Ștefan.

Dar aceste explicații apar nesustenabile și ajung să facă incomprehensibilă și contradictorie gândirea apostolului. În capitolele precedente, apostolul a formulat o acuza universală cât omenirea însăși: „Nu există diferență, pentru că toți au păcătuit și sunt lipsiți de gloria lui Dumnezeu” (Rom 3,22-23); de trei ori apare expresia „iudei și greci”, adică iudei și barbari, la fel. Cum se poate gândi ca unei acuze așa de universale să-i corespundă după aceea o aplicare limitată la un mic grup de credincioși?

  1. Justificarea prin credință: doctrină a lui Paul sau a lui Isus?

Dificultatea se naște, după părerea mea, din faptul că exegeza lui Paul se comportă, uneori, ca și cum problema ar începe cu el și ca și cum Isus n-ar fi spus nimic în această privință. Doctrina justificării gratuite prin credință nu este o invenție a lui Paul, ci mesajul central al Evangheliei lui Cristos, în orice mod ar fi fost cunoscut de apostol: dacă prin revelație directă a Celui Înviat, ori prin „tradiția” pe care el spune că a primit-o și care nu era desigur limitată la puținele cuvinte ale kerygmei (cf. 1Cor 15,3). Dacă n-ar fi așa, ar avea dreptate cei care spun că Paul, nu Isus, este adevăratul fondator al creștinismului.

Nucleul doctrinei este conținut deja în cuvântul „Evanghelie”, veste bună, pe care Paul cu siguranță nu l-a inventat el din nimic. La începutul activității sale, Isus proclama: „Timpul s-a împlinit și împărăția lui Dumnezeu este aproape; convertiți-vă și credeți în Evanghelie” (Mc 1,15). Cum ar putea, această proclamare să se numească „veste bună” dacă ar fi numai un apel amenințător de a schimba viața? Ceea ce Cristos cuprinde în expresia „împărăția lui Dumnezeu” – adică inițiativa mântuitoare a lui Dumnezeu, oferta sa de mântuire pentru omenire –, sfântul Paul numește „dreptate a lui Dumnezeu”, ci este vorba despre aceeași realitate fundamentală. „Împărăția lui Dumnezeu” și „dreptatea lui Dumnezeu” sunt alăturate între ele de Isus însuși atunci când spune: „Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea ei” (Mt 6,33).

Când Isus spunea: „Convertiți-vă și credeți în Evanghelie”, învăța așadar deja justificarea prin credință. Înaintea lui, convertirea însemna mereu „a se întoarce înapoi”, așa cum indică însuși termenul ebraic shub; însemna întoarcere la alianța încălcată, printr-o reînnoită respectare a legii. Prin urmare, convertirea are o semnificație îndeosebi ascetică, morală și penitențială și se realizează schimbând conduita de viață. Convertirea este văzută drept condiție pentru mântuire; sensul este: convertiți-vă și veți fi mântuiți; convertiți-vă și mântuirea va veni la voi. Acesta este sensul convertirii până la Ioan Botezătorul inclusiv.

În gura lui Isus, această semnificație morală trece în planul al doilea (cel puțin la începutul predicii sale), față de o semnificație nouă, până atunci necunoscută. Convertirea nu mai înseamnă a se întoarce înapoi, la vechea alianță și la respectarea legii; înseamnă mai degrabă a face un salt înainte, a intra în noua alianță, a prinde această Împărăție care a apărut, a intra în ea. Și a intra în ea prin credință. „Convertiți-vă și credeți” nu înseamnă două lucruri diferite și succesive, ci aceeași acțiune: convertiți-vă, adică credeți; convertiți-vă crezând! Convertirea nu înseamnă atât „corectarea”, cât mai ales „constatarea”, adică a-și da seama de noutate, a gândi în mod nou. Umanistul Lorenzo Valla (1405-1457), în Adnotationes in Novum Testamentum, deja evidențiase această semnificație nouă a termenului metanoia în textul lui Marcu.

Nenumărate date evanghelice, și dintre cele care aparțin cel mai sigur lui Isus, confirmă această interpretare. Una este insistența cu care isus afirmă necesitatea de a deveni ca un copil pentru a intra în împărăția cerurilor. Caracteristica pruncului este că nu are nimic de dat, poate doar să primească; nu cere un lucru părinților pentru că și l-a câștigat, ci numai pentru că știe că este iubit. Acceptă gratuitatea.

Și polemica paulină împotriva pretenției de mântuire prin propriile fapte nu se naște cu el. Trebuie negată o infinitate de fapte, pentru a exclude din evanghelii toate referințele polemice la un anumit număr de „cărturari, farisei și învățători ai legii”. Nu se poate să nu se recunoască în parabola fariseului și a vameșului la templu cele două tipuri de religiozitate, contrapuse după aceea de sfântul Paul: aceea a celui care se încrede în propriile prestații religioase și aceea a celui care se încrede în milostivirea lui Dumnezeu și se întoarce acasă „justificat” (Lc 18,14).

Nu este vorba despre tendința prezentă într-o religie, ci în orice religie, inclusiv desigur aceea a creștinilor. (Evangheliștii nu au transmis vorbele lui Isus împotriva fariseilor pentru a-i corecta pe farisei, ci pentru a-i avertiza pe creștini!). Dacă Paul ia în vizor iudaismul, este pentru că acela este contextul religios în care trăiesc el și interlocutorii săi, dar este vorba despre o categorie religioasă mai mult decât etnică. Iudei, în context, sunt cei care, spre deosebire de păgâni, sunt în posesia unei revelații, cunosc voința lui Dumnezeu și, întăriți de acest fapt, se simt în siguranță din partea lui Dumnezeu și judecă restul omenirii. Deja în secolul al III-lea, Origene spunea că acum, cei care sunt luați în vizor de cuvintele apostolului, sunt „conducătorii bisericilor: episcopi, preoți și diaconi”, adică aceia care conduc, învățătorii poporului[10].

Dificultatea de a concilia imaginea religiei ebraice pe care ne-o dă Paul cu aceea pe care o cunoaștem despre ea din alte surse derivă dintr-o eroare fundamentală de metodă. Isus și Paul au de-a face cu viața trăită, cu inima; în schimb studioșii cu cărțile și mărturiile scrise. Declarațiile orale sau scrise spun ceea ce persoanele știu că trebuie să fie sau că ar vrea să fie, nu, în mod necesar, ceea ce sunt. Nu uimește să găsim în Scripturi și în izvoarele rabinice din acel timp afirmații emoționante și sincere despre har, milostivire, inițiativa prevăzătoare a lui Dumnezeu; dar una este ceea ce Scriptura spune sau ceea ce învățătorii învață, alta este ceea ce oamenii au în inimă și ceea ce guvernează acțiunile lor.

Ceea ce s-a întâmplat în momentul Reformei protestante ajută să înțelegem situația din timpul lui Isus și al lui Paul. Dacă unul privește la doctrina învățată în școlile de teologie din acel timp, la definițiile antice necontestate vreodată, la scrierile sfântului Augustin foarte prețuite, sau chiar și numai la Imitațiunea lui Cristos, lectură zilnică a sufletelor evlavioase, va găsi în ele o magnifică doctrină despre har și nu va înțelege împotriva cui era Luther; dar dacă unul privește la trăirea creștină din acel timp, rezultatul, am văzut, este foarte diferit.

  1. Cum să predicăm astăzi justificarea prin credință

Ce putem concluziona din această privire sumară la cele cinci secole trecute de la începutul Reformei protestante? De fapt, este vital ca acest centenar al Reformei să nu fie irosit, rămânând prizonieri ai trecutului, încercând să stabilim greșeli și motive, eventual în ton mai irenic decât în trecut. Mai degrabă trebuie să facem un salt înainte, ca atunci când un fluviu ajunge la o ecluză și își continuă cursul la un nivel mai înalt.

Situația s-a schimbat de atunci. Chestiunile care au provocat despărțirea dintre Biserica din Roma și Reformă au fost mai ales indulgențele și modul în care are loc justificarea celui păcătos. Dar putem spun că acestea sunt problemele cu care stă în picioare sau cade credința omului de astăzi? Într-o ocazie îmi amintesc că a făcut această observație cardinalul Kasper: pentru Luther problema existențială numărul unu era cum să depășească sentimentul de vină și să obțină un Dumnezeu binevoitor; astăzi problema este eventual contrariul: cum să se redea omului adevăratul simț al păcatului pe care l-a pierdut complet.

Asta nu înseamnă a ignora îmbogățirea realizată de Reformă sau a dori să ne întoarcem înapoi, la timpul precedent. Înseamnă mai degrabă a permite întregii creștinătăți să beneficieze de multele și importantele sale cuceriri, o dată eliberate de anumite distorsiuni și excese datorate climatului supraîncălzit al momentului și nevoii de a îndrepta abuzuri grosolane.

Printre excesele rezultate din concentrarea seculară asupra problemei justificării celui păcătos, unul mi se pare cel de a fi făcut din creștinismul occidental o veste mohorâtă, concentrată în întregime asupra păcatului, pe care cultura laică a ajuns s-o combată și s-o refuze. Lucrul cel mai important nu este ceea ce Isus, cu moartea sa, a luat de la om – păcatul –, ci ceea ce a dăruit, adică pe Duhul Sfânt. Mulți exegeți consideră astăzi capitolul al treilea din Scrisoarea către Romani despre justificarea prin credință, ca inseparabil de capitolul al optulea despre darul Duhului și un întreg cu el.

Justificarea gratuită prin credința în Cristos ar trebui să fie predicată astăzi de toată Biserica și cu mai multă vigoare decât oricând. Totuși, nu în opoziție cu „faptele” despre care vorbește Noul Testament, ci în contrast cu pretenția omului postmodern de a se mântui singur cu știința și tehnologia sa sau cu spiritualități improvizate și tranchilizante. Acestea sunt „faptele” pe care omul modern se încrede. Sunt convins că dacă Luther ar reveni la viață, acesta ar fi modul cu care și el ar predica astăzi justificarea prin credință.

Un alt lucru important ar trebui să-l reținem toți, luterani și catolici, de la inițiatorul Reformei. Pentru el, am văzut, justificarea gratuită prin credință a fost înainte de toate o experiență trăită și numai după aceea teoretizată. Din păcate, după el, ea a devenit tot mai mult o teză teologică de apărat sau de combătut, și tot mai puțin o experiență personală și eliberatoare, de trăit în propriul raport intim cu Dumnezeu. Declarația comună din 1999 amintește deosebit de oportun că acest consens la care au ajuns catolicii și luteranii cu privire la adevăruri fundamentale ale doctrinei justificării trebuie să aibă efecte și să găsească un impact, nu numai în învățătura Bisericilor, ci și în viața persoanelor (nr. 43).

Nu trebuie să pierdem din vedere niciodată punctul principal al mesajului paulin. Ceea ce îl interesează pe apostol să afirme înainte de toate în Rom 3 nu este că suntem justificați prin credință, ci că suntem justificați prin credința în Cristos; nu atât că suntem justificați prin har, cât mai ales că suntem justificați prin harul lui Cristos. Cristos este inima mesajului, mai înainte de har și de credință. El este, astăzi, articolul cu care Biserica stă în picioare sau cade: o persoană, nu o doctrină.

Trebuie să ne bucurăm pentru că asta e ceea ce se întâmplă în Biserică și în măsură mai mare decât se crede de obicei. În ultimele luni am putut participa la două întâlniri: una în Elveția, organizată de evanghelici cu participarea catolicilor, cealaltă în Germania organizată de catolici cu participarea evanghelicilor. Aceasta din urmă desfășurată la Augsburg în ianuarie, mi s-a părut cu adevărat un semn al timpurilor. Erau 6.000 de catolici și 2.000 de luterani, majoritatea tineri, provenind din toată Germania. Titlul în engleză era „Holy Fascination”, Sfânta Fascinație. Cel care fascina acea mulțime era Isus din Nazaret, făcut prezent și aproape tangibil de Duhul Sfânt. În spatele la toate acestea, o comunitate de laici și o casă de rugăciune (Gebetshaus), activă de mulți ani și în comuniune deplină cu Biserica catolică locală.

Nu era un ecumenism al lui „să ne iubim!”. Liturghie foarte catolică, având multă tămâie, prezidată o dată de mine și o dată de episcopul auxiliar de Augsburg; într-o altă zi, Sfânta Cină prezidată de un pastor luteran, respectând pe deplin fiecare propria liturgie. Adorație, învățături, muzică: un climat pe care numai tinerii sunt în măsură astăzi să-l organizeze și care ar putea folosi ca model pentru vreun eveniment deosebit în timpul zilelor mondiale ale tineretului.

Am cerut odată responsabililor dacă trebuia să vorbesc despre unitatea creștinilor; mi-au răspuns: „Nu, preferăm să trăim unitatea, în loc să vorbim despre ea”. Aveau dreptate. Sunt semne ale direcției în care Duhul – și cu el papa Francisc – invită să mergem.

Paște fericit și sfânt!

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

 

[1] M. Luter,   Prefazione alle opere in latino, ed. Weimar vol. 54, pag. 186.

[2] Sfântul Augustin, De Spiritu et littera, 32,56 (PL 44, 237).

[3] Sfântul Grigore cel Mare, Omilii despre Ezechiel, II, 7 (PL 76, 1018).

[4] Sfântul Bernard de Clairvaux, Cuvântări despre Cântarea Cântărilor, 61, 4-5( PL 183, 1072).

[5] Sfântul Toma de Aquino, Summa theologiae, I-IIae, q. 106, a. 2.

[6] Conciliul din Trento, „Decretum de iustificatione”, 7, în: Denzinger-Schoenmetzer, Enchiridion Symbolorum, ed. 34, nr. 1531.

[7] Este clasic distihul cu care a fost exprimată această ordine: Littera gesta docet, quid credas allegoria. / Moralis, quid agas; quo tendas anagogia. Litera te învață cele întâmplate; ceea ce trebui să crezi, alegoria. / Morala, ce trebuie să faci; unde trebuie să tinzi, anagogia.

[8] Cf. Henri de Lubac, Histoire de l’exégèse médiévale. Le quatre sens de l’Ecriture, Paris, Aubier, 1959, Vol. I,1, pag. 139-157.

[9] Jacob Neusner, A Rabbi Talks with Jesus, McGill-Queen’s University Press, Montreal 2000.

[10] Origene, Comentariu la Scrisoarea către Romani, II, 2 (PG 14, 873).


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat