Celebrare penitențială la "Sfântul Petru", "tăcerea" papei Francisc
De Salvatore Cernuzio
Niciun cuvânt, niciun comentariu, ci un lung moment de tăcere, de reflecție, de rugăciune. Papa Francisc n-a rostit nicio omilie în timpul celebrării penitențiale de Postul Mare numită "24 de ore pentru Domnul" care, ca în fiecare an, s-a desfășurat vineri după-amiază, 18 martie 2017, în bazilica "Sfântul Petru". O noutate față de edițiile precedente; probabil o alegere a pontifului, aceea a tăcerii care, într-un moment de atâtea și continue "zgomote", a voit să evidențieze sensul unui sacrament în viața creștină cum este Reconcilierea, "loc" pentru a cunoaște și a întâlni "fața de milostivire a lui Dumnezeu".
O ocazie pentru papa argentinian și pentru a se opri în rugăciune împreună cu credincioșii din Roma veniți în bazilică. Pentru că tocmai în rugăciune este posibil de a-i cere lui Dumnezeu "darul unei inimi rănite, capabile să înțeleagă rănile altuia și să le trateze cu untdelemnul milostivirii", cum a spus în această dimineață la audiența acordată participanților la cursul anual despre forul intern de la Penitențiaria Apostolică.
În schimb, ca în ceilalți ani, celebrarea a văzut imaginea papei penitent în fața unui preot, cu capul plecat și mâinile împreunate, în genunchi la unul din cele 95 de confesionale care se aflau în navata din dreapta a bazilicii vaticane. După ce s-a dezbrăcat de veșminte, Bergoglio s-a spovedit primul circa patru minute, urmat apoi de ceilalți credincioși.
Șapte dintre ei au fost spovediți chiar de pontif: trei bărbați și patru femei, toți laici. În total spovezile au durat circa 40 de minute, cu fondul sonor al cântărilor lui pueri cantores din corul Capelei Sixtine condus de maestrul monsenior Massimo Palombella.
În afară de asta, anul acesta broșura pentru celebrare sugera câteva idei pentru cercetarea cugetului. Douăzeci și cinci de întrebări pentru "a ne examina pe noi înșine în lumina Cuvântului lui Dumnezeu". Unele erau dedicate temelor din viața umană, precum: "Am atentat la viața și la integritatea fizică a aproapelui?"; "Am provocat sau am sfătuit avortul?"; "Am acționat împotriva integrității mele fizice (de exemplu, sterilizarea)?". Sau unor momente din cotidianitate: "Am evitat să exercit munca nenecesară în zilele de sărbătoare?"; "conducând mașina sau folosind alte mijloace de transport am expus pericolului viața mea sau viața altora?".
Unele sugestii era adresate părinților: "Am dat copiilor exemplu bun?"; copiilor înșiși: "Am fost ascultător față de părinți? Am respectat autoritatea?"; soților: "Am fost mereu fidel în afecte și în acțiuni?". Prezente și unele întrebări cu nuanțe mai "sociale": "Știu să dau din ceea ce este al meu, fără egoism urât, celui care este mai sărac decât mine? Cât depinde de mine, îi apăr pe cei asupriți și îi ajut pe cei nevoiași? Sau tratez cu suficiență sau cu duritate pe aproapele meu, în special pe cei săraci, pe cei slabi, pe cei bătrâni, pe cei marginalizați, pe imigrați?".
Evenimentul "24 de ore pentru Domnul", promovat de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, se va trăi în același timp în numeroase dieceze din lume la 24 și 25 martie, ajunul celei de-a patra duminici din Postul Mare, cu tema "Milă vreau" (Mt 9,13).
(După Vatican Insider, 17 martie 2017)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 22.