Cuvintele Sfântului Părinte adresate predicatorului exercițiilor spirituale (10 martie 2017)
Vreau să-ți mulțumesc pentru binele pe care ai voit să ni-l faci și pentru binele pe care ni l-ai făcut.
Înainte de toate, pentru faptul că te-ai arătat așa cum ești, natural, fără "față de iconiță". Natural. Fără artificii. Cu tot bagajul vieții tale: studiile, publicațiile, prietenii, părinții, tinerii frați pe care tu trebuie să-i păzești... Totul, totul. Mulțumesc pentru că ești "normal".
Apoi, în al doilea rând, vreau să-ți mulțumesc pentru munca pe care ai făcut-o, pentru modul în care te-ai pregătit. Asta înseamnă responsabilitate, a lua lucrurile în serios. Și mulțumesc pentru toate acestea pe care ni le-ai dat. Este adevărat: există un munte de lucruri pentru a medita, însă sfântul Ignațiu spune că atunci când unul găsește în exerciții un lucru care dă consolare sau dezolare, trebuie să se oprească acolo și să nu meargă înainte. Cu siguranță fiecare dintre noi a găsit una sau două lucruri, între toate acestea. Și restul nu este risipă, rămâne, va folosi pentru altă dată. Și probabil lucrurile mai importante, mai puternice, vreunuia nu-i spun nimic, și probabil un cuvințel, un [mic] lucru spune mai mult... Ca acea anecdotă a marelui predicator spaniol, care, după o mare predică bine pregătită, se apropie de el un om - mare păcătos public - în lacrimi, cerând spovada; s-a spovedit, o cascadă de păcate și lacrimi, păcate și lacrimi. Duhovnicul, uimit - deoarece cunoștea viața acestui om - a întrebat: "Dar, spuneți-mi, în ce moment ați simțit dumneavoastră că Dumnezeu vă atingea inima? Cu ce cuvânt?..." - "Când dumneavoastră ați spus: Să trecem la o altă temă". [râde, râd] Uneori, cuvintele mai simple sunt acelea care ne ajută, sau cele mai complicate: fiecăruia, Domnul îi dă cuvântul [potrivit].
Îți mulțumesc pentru asta și îți doresc să continui să lucrezi pentru Biserică, în Biserică, în exegeză, în atâtea lucruri pe care Biserica ți le încredințează. Dar mai ales, îți doresc să fii un frate bun.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 7.