Reflecție: O nouă sărbătoare "Purim" a lumii moderne, dedicată femeilor
Deși Ziua Internațională a Femeii, 8 martie, nu este o sărbătoare înscrisă în calendarul creștin, totuși pentru legăturile ei cu personaje biblice credincioase, Estera și Mardorheu (cf. Estera 1-10) și pentru exemplele ei de credință, speranță și dragoste bune de urmat, ziua de 8 martie merită și o abordare creștină.
Frumoasa Estera prin care Dumnezeu a dat libertate poporului său ales, robit în Persia și amenințat cu exterminarea de un general, numit Haman, provenit din edomiți, adică din Esau, un străvechi dușman al poporului ales, este imaginea Preasfintei Fecioare Maria prin care Dumnezeu a dat adevărata libertate, adevăratului său popor ales, Biserica, din adevărata robie cea a păcatului, de sub adevăratul dușman care ne-a voit exterminarea, diavolul.
Dar frumoasa Estera, care a fost o imagine îndepărtată a Preacuratei Fecioare Maria prin care a adus lumii adevărata libertate, a fost și o imagine a tuturor femeilor: care au create de Dumnezeu suave pentru a învinge brutalitatea lumii; care au fost create de Dumnezeu frumoase pentru a birui urâciunea păcatului; care au fost create de Dumnezeu delicate pentru a-l învinge pe tiranul diavol.
O veche legendă orientală povestește că, pe când Dumnezeu plăsmuia femeia din coasta lui Adam, s-a rănit la un deget al mâinii sale atotputernice și câțiva stropi de sânge au căzut pe coasta luată din Adam. Ei bine, și-a zis cel bătrân de zile, luând în mâini coasta stropită cu sângele său: "Voi face din ea inima femeii". Și de atunci se zice că prin inima oricărei femei curge sânge din sângele lui Dumnezeu. De aceea, oricine s-ar gândi să-i facă rău femeii, ar trebuie să țină cont de iubirea specială a lui Dumnezeu pentru ea. Frumos "laudatio" femeii!
Un vas de lut, plin de atâtea comori (cf. 2Cor 4,7), a atras chiar de la început dușmănia diavolului. Dacă Dumnezeu a voit să-l înalțe pe om prin crearea femeii (cf. Gen 2,18), diavolul a voit să-l coboare pe om prin ispitirea femeii (cf. Gen 3,1-6). Deci, văzând diavolul în femeie atâta frumusețe și demnitate, frumusețe și demnitate pierdute de el, s-a năpustit asupra femeii ca "balaurul asupra fiicei de împărat" (cf. Legenda sfântului Gheorghe), murdărindu-i frumusețea, alterându-i darurile și a scoțând-o din paradis împreună cu toată familia ei care i se va naște (cf. Gen 3,1-7.23-24).
Dar acest atac al diavolului nu a făcut altceva decât să sporească darurile puse de Dumnezeu în femeie, căci Dumnezeu avea să ridice dintr-o fiică a Evei, o altă fiică a sa, pe fecioara Maria, pe mama Mântuitorului și pe mireasa Duhului Sfânt, prin care va zdrobi capul satanei (cf. Gen 3,15; Lc 1,35b). Dumnezeu avea să o ridice pe femeia perfectă "fără pată și zbârcitură" (cf. Ef 5,27), pe femeia imagine a Bisericii răscumpărate de el, prin Fiul său și prin Duhul Sfânt, brațele sale. Dumnezeu avea să o ridice pe cea care va locui cu toată familia ei veșnic cu el în ceruri și ai cărei fii, datorită împăratului Cristos, vor deveni cu toții regi și regine (cf. Gen 14,18; Gal 4,26; Ap 21,2-3). Dumnezeu avea să o ridice pe mijlocitoarea puternică de haruri pentru oameni (cf. In 2,3-5); și pe puternică ocrotitoare a lor (cf. In 19,26-27). Și nu numai atât, toți fiii ei vor deveni martori ai săi și mijlocitori pe lângă el (cf. Evr 12,1).
În fața acestui noian și mai mare de haruri, ura diavolului asupra femeii a crescut și mai mult. De aceea, el a batjocorit-o pentru a-i altera trupul ca să nu-l mai poată naște pe Isus și pentru a-i atrage mânia lui Dumnezeu (cf. Gen 6,2-7); dar mânia Domnului a căzut asupra lui și asupra slujitorilor săi, care au fost nimiciți la potop (cf. Gen 7,21). A robit-o apoi la oamenii săi răi, în felurite chipuri și moduri, așa cum se vede până în ziua de astăzi.
Dar, cu toată robia și prigoana dezlănțuită asupra ei, Dumnezeu a făcut din femeie mama și îngerul copiilor care se vor naște în lume, copii meniți să ia locul lăsat gol în cer de către îngerii căzuți (cf. Gen 1,28). Dumnezeu a făcut din femeie o îngrijitoarea familiei (cf. Prov 31,10-31). Dar Dumnezeu a mai făcut ca femeia să ajungă în cer, unde, împreună cu familia ei, va fi înveșmântată cu soarele, cu luna sub picioare, și încoronată cu 12 stele (cf. Ap 12,1); iar dușmanii ei, în frunte cu diavolul, o vor sfârși în iazul de foc și pucioasă (cf. Ap 20,10-15).
Din 8 martie 1911, în fiecare an la această dată, se celebrează Ziua Internațională a Femeii. Promotoarea acestei frumoase sărbători a fost Clara Zetkin (Țetkin) (1856-1933), o intelectuală evreică născută la Wiederau, în Germania și moartă la Arhanghelskoie, în Rusia.
La mulți ani tuturor femeilor din lume! Să fiți curajoase ca regina Estera! Să fiți credincioase și iubitoare ca Maica Domnului! Și să ajungeți în cer frumoase ca luna, încoronate cu stelele și înveșmântate cu Soarele veșnic!
Pr. Ioan Lungu
lecturi: 25.