Brexit, arhiepiscopul de Dublin: "Noi suntem irlandezi europeniști convinși"
De Salvatore Cernuzio
Brexit? "În Irlanda suntem europeniști convinși. Sperăm să se consolideze în noul sistem raporturile existente deja cu Marea Britanie". Situația familiilor în Irlanda? "Luptăm într-o societate profund secularizată, dar unde sunt înrădăcinate valorile creștine". În sfârșit, Biserica spre care în insulă se nutrește "o profundă supărare", ca urmare a vechilor scandaluri ale abuzurilor - de la care "trebuie stat încă în gardă" - sau evenimente precum descoperirea recentă de cadavre de copii aproape de un institut călugăresc la Tuam. Monseniorul Diarmuid Martin, arhiepiscop de Dublin, vorbește despre asta cu Vatican Insider aproape de conferința de prezentare a scrisorii papei pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor care se va ține în 2018 în Irlanda.
Ce impact a avut Brexit asupra insulei? Este știre de astăzi că sute de persoane care provin din comunități de la granița dintre cele două Irlande au coborât în piață pentru a protesta...
Există probleme deosebite. Guvernul englez, în anunțul lui Theresa May, a spus că vor respecta caracterul special al raporturilor dintre Irlanda de Nord, care este parte a Uniunii Europene, și Republica Irlanda care este o țară membră a UE (singura care are o graniță directă cu Marea Britanie). Uniunea Europeană a contribuit puternic la procesul de pace din Irlanda, a însoțit popoarele, a finanțat proiecte și programe de integrare, nimeni n-ar vrea să slăbească asta.
Deci există frică din partea populației din cauza acestei cotituri istorice?
Frici da, dar mai ales speranțe. De exemplu, din momentul independenței Republicii Irlanda a existat o trecere fără controlul pașaportului între cele două țări: sperăm ca asta să poată continua, chiar dacă ar trebui negociat acest lucru. Irlanda are și contacte comerciale cu Marea Britanie și sperăm ca acestea să poată continua și să se poată consolida în noul sistem. Apoi, un lucru pe care multe persoane nu și-l amintesc este că atunci când se vorbește despre imigrați în Irlanda grupul cel mai numeros sunt cetățeni britanici; pe de altă parte, există un număr enorm de irlandezi care locuiesc în Anglia și care, în unele cazuri, pot chiar să voteze la alegerile politice. Deci există multe lucruri de evaluat... În Irlanda suntem europeniști convinși, vrem să vedem înflorind această Europă care este importantă pentru noi, pentru statele membre, pentru lume. Să înflorească nu numai în termeni economici, ci de acele valori pe care Europa le reprezintă. O altă speranță este că și cu o Mare Britanie în afara UE poate să se schimbe această viziune despre bătrânul continent.
Mutându-ne privirea asupra insulei, care este, în schimb, situația familiilor și a familiilor catolice? Ne amintim de referendumul pentru unirile gay din 2015 și, la începutul lunii, ca Biserică a trebuit să interveniți împotriva propunerilor de modificări ale constituției cu privire la dreptul la viață al copiilor nenăscuți...
Noi din totdeauna participăm la dezbaterea publică în privința chestiunilor despre valori, în privința viitorului lor și în privința unor teme specifice precum căsătoria, avortul și așa mai departe. În general, numărul de persoane care se căsătoresc în biserică scade, sau mai bine zis, încă rămâne ridicat față de alte țări. Totuși și Irlanda s-a agățat de acel curent care caracterizează întreaga Europă. Există un amestec de credință și secularizare: Irlanda este puternic secularizată, însă rădăcinile credinței creștine sunt încă solide. Așadar provocarea este de a încerca să ajungem la persoanele care încă împărtășesc elemente de credință cu privire la viziunea despre căsătorie și să le ajutăm să înțeleagă ce anume oferă adeziunea creștină la viața lor zilnică. Din păcate această situație este și o consecință a unei tendințe de a încadra teme despre sexualitate în categorii de păcate și de a condamna mai curând persoanele decât de a le conduce și a le însoți spre drumuri diferite. Și atunci când tentativele de unire eșuează - și se întâmplă nu numai o dată, ci și o dată după alta - trebuie avută răbdarea lui Dumnezeu. Adesea subevaluăm asta în structurile pastorale.
Biserica este un glas ascultat în Irlanda? Sau scandalurile despre abuzuri sau cazuri ca descoperirea corpurilor la Tuam a făcut-o mai puțin credibilă?
Acest ultim eveniment a fost un adevărat șoc pentru toți. În acest moment este multă supărare din partea persoanelor față de Biserică. Însă trebuie văzut ce anume se înțelege prin Biserică: dacă aș face un sondaj pentru a evalua diferitele categorii ale societății față de care oamenii au respect, "preotul nostru", preotul din orașul meu, din satul meu, ar fi printre primele zece locuri. Există mare încredere în munca pe care preotul o face - dacă face asta - în comunitate. Criticile sunt față de Biserică drept "sistem". Și acești preoți sunt supărați. Este îndeosebi bina acelei culturi a clericalismului, aceea pe care papa o critică încontinuu, care a instituționalizat Biserica determinând-o să invadeze prea mult spațiu în societate, să cadă în diferitele tentații și să nu lase libertatea mesajului lui Isus Cristos. Acum tendința se schimbă, însă clericalismul rămâne o problemă.
Deci se poate spune că o vizită a papei în 2018, cu ocazia adunării mondiale a familiilor de la Dublin, ar fi o mare încurajare...
Nu știm dacă va veni papa. Mie mi-a vorbit despre "o dorință de a veni" în Irlanda. Însă trebuie așteptat să înțelegem care va fi situația la Roma și în lume, agenda pontifului depinde de atâția factori. Eu sper mult ca să vină în așa fel încât să dea familiilor irlandeze care, așa cum spuneam, trăiesc în acest context de amestec între credință și secularizare, un stimulent de a înainta în capacitățile lor, de a trăi pe deplin iubirea conjugală și față de copii conform indicațiilor din Amoris laetitia. Când papa vorbește despre iubire nu vorbește despre un romantism vag. Pentru el iubirea conjugală se trăiește în orice situație: situații de fragilitate, de eșec, de mare angajare. Este adevărat că există ideologii care contestă familia, însă vorbind cu familii din dieceza mea văd că problemele sunt cu totul altele. De exemplu, lipsa de măsuri sociale și politice, dificultățile pentru a avea o locuință corespunzătoare și din partea nucleelor care cuprind membri cu handicap. Acestea sunt problemele familiei astăzi... Sper ca adunarea din 2018 să poată, de fapt, reînnoi o politică pentru familii, care să susțină cu adevărat persoanele, făcând abstracție dacă ele cred sau nu cred. Cu atât mai mult cu prezența Sfântului Părinte.
Între altele, ar fi vorba despre prima vizită a unui papă după scandalul abuzurilor...
Biserica din Irlanda în ultimii ani s-a confruntat de mai multe ori cu această dramă. Eu spun mereu că numărul de abuzuri în cadrul Bisericii este cu mult mai mic față de cel care se înregistrează în societate. Însă marele scandal este faptul că ele au avut loc în casa lui Cristos. Isus i-a indicat pe copii ca semn al Împărăției lui Dumnezeu și Biserica trebuie să facă pocăință. În timpul unei eventuale vizite a papei nu s-ar putea ascunde că toate acestea s-au petrecut, din păcate; cu atât mai puțin se poate spune: "A trecut, să nu ne mai gândim". În acești ani am făcut mari progrese în reînnoirea și în aplicarea măsurilor pentru a contrasta abuzuri și pedofilie în parohii și în școli. Trebuie să fim mereu atenți și să facem în așa fel încât să nu se mai întâmple niciodată.
(După Vatican Insider, 30 martie 2017)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 10.