Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio Vatican Prezentarea Scrisorii papei Francisc pentru cea de-a IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor

A avut loc joi, 30 martie 2017, la ora 11.00, în Sala de presă a Sfântului Scaun, o conferință de presă la care a fost prezentată scrisoarea papei Francisc pentru cea IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor. Programată să se desfășoare între 21-26 august 2018 la Dublin, în Irlanda, întâlnirea mondială are ca temă "Evanghelia familiei: bucurie pentru lume".

La conferința de presă au participat cardinalul Kevin Joseph Farrell, prefectul Departamentului pentru Laici, Familie și Viață, și arhiepiscopul de Dublin, Mons. Diarmuid Martin.

Anunțul că Dublin va găzdui cea de-a IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor a fost făcut de papa Francisc la Philadelphia, în Statele Unite ale Americii, la sfânta Liturghie de încheiere a celei de-a VIII-a Întâlniri Mondiale, desfășurată în metropola americană între 22-27 septembrie 2015. Prima întâlnire mondială a familiilor a avut loc la Roma în 1994, la inițiativa sfântului Ioan Paul al II-lea. Următoarele întâlniri, care de obicei se organizează din trei în trei ani, s-au desfășurat cu participarea lui Ioan Paul al II-lea: la Rio de Janeiro în 1997 și la Roma în 2000, Anul Marelui Jubileu. La Manila, în 2003, suveranul pontif a fost reprezentat de card. Lopez Trujillo, președintele Consiliului Pontifical al Familiei. A V-a întâlnire mondială a familiilor a avut loc la Valencia (Spania), cu participarea papei Benedict al XVI-lea, urmată de cea din 2009 la Ciudad de Mexico, unde papa a fost reprezentat de cardinalul secretar de stat Tarcisio Bertone, și de cea din 2012, desfășurată la Milano (Italia) cu participarea papei Benedict, în prezența a aproximativ un milion de credincioși.

La conferința de presă de joi, 30 martie 2017, cardinalul Kevin Joseph Farrell, prefectul Departamentului pentru Laici, Familie și Viață, a subliniat că, prin scrisoarea sa, papa Francisc își exprimă speranța ca Întâlnirea Mondială a Familiilor de la Dublin "să ofere familiilor din lumea întreagă posibilitatea de a aprofunda reflecția și împărtășirea lor cu privire la conținutul exortației apostolice post-sinodale «Amoris Laetitia»". În același timp, cardinalul a afirmat că "pregătirea acestui mare eveniment are aceeași importanță în fiecare dieceză și parohie ca și întâlnirea finală din Irlanda. Numai în acest fel evenimentul poate avea o adevărată incidență în viața familială, eclezială, culturală și socială, arătând în mod vizibil intensa comuniune a poporului lui Dumnezeu și a tuturor familiilor creștine în jurul papei". În acest parcurs de pregătire, a mai spus cardinalul Farrell, un instrument important îl reprezintă catehezele pregătitoare și lucrările Congresului teologico-pastoral din primele trei zile ale Întâlnirii de la Dublin. Vorbind în continuare despre Scrisoarea papei Francisc pentru Întâlnirea mondială a familiilor din 2018, prelatul a preluat două întrebări ale Sfântului Părinte: "Evanghelia continuă să fie bucurie pentru lume? Și mai departe: familia continuă să fie o veste bună pentru lumea de astăzi?".

Card. K. J. Farrell: «E ușor de văzut întrepătrunderea reciprocă dintre Evanghelie, familie și lumea de astăzi: din Evanghelie, familia își scoate tăria și bucuria; din familia evanghelizată, lumea primește, la rândul ei, vestea cea bună a iubirii milostive a Tatălui. Papa își deschide inima și își încredințează visul său de păstor universal: "o Biserică în ieșire, nu autoreferențială, care să nu treacă distantă de răni, o Biserică milostivă care să vestească inima revelației lui Dumnezeu Iubire, care este Milostivirea". Biserica va fi astfel și va face acest lucru în măsura în care familia creștină va fi "spațiu de milostivire și mărturisitoare de milostivire"».

Arhiepiscopul de Dublin, mons. Diarmuid Martin, a subliniat la rândul său "privilegiul" care i-a fost acordat de papa Francisc Bisericii din Irlanda cerându-i să organizeze un eveniment de dimensiuni mondiale. Provocarea nu prezintă doar problematici legate de organizare, a recunoscut prelatul irlandez, cât mai ales de șansa de "a aminti într-o societate modernă, cum este cea irlandeză, cu o îmbinare complexă de credință și secularizare, cât de importantă este familia pentru viitorul Irlandei și pentru societate în general, mai ales în Europa". Referindu-se la Scrisoarea papei Francisc pentru Întâlnirea mondială a familiilor de la Dublin, arhiepiscopul Martin a scos în evidență rolul central pe care pontiful îl acordă familiilor în realizarea "marelui vis de reînnoire" a Bisericii. Desigur, viziunea papei cu privire la misiunea familiei nu caută să ascundă faptul că familiile se confruntă cu provocări, fragilități și chiar cu falimentul. Dar familiile au nevoie de o Biserică apropiată de ele, care să le însoțească într-un proces de discernământ și integrare pentru a le ajuta să răspundă "da" la iubirea lui Dumnezeu: Arhiepiscopul D. Martin: "Familia este chemată să fie locul de întâlnire cu acea milostivire divină care vindecă și eliberează. Familia este chemată să fie locul în care soții se iubesc nu de o manieră generică și romantică, ci în cadrul realităților și dificultăților de fiecare zi. A trăi iubirea în familie presupune ca membrii acesteia să aibă capacitatea de a se dărui cu generozitate, de a ierta, de a nu pierde niciodată răbdarea, ci dimpotrivă, de a întinde mâna spre celălalt și a-l înțelege, respectându-se unii pe alții".

Desigur, a continuat arhiepiscopul irlandez, Întâlnirea mondială a familiilor de la Dublin nu intenționează să fie doar un eveniment trecător sau "o celebrare fugace a idealurilor vieții de familie". Aceasta reprezintă un moment în care "întreaga Biserică este chemată să aprofundeze reflecția despre învățătura din «Amoris Laetitia», un moment în care iubirea de fiecare zi dintre soț și soție și iubirea de fiecare zi a părinților față de fii poate fi recunoscută ca resursă fundamentală pentru reînnoirea Bisericii și a societății. Biserica trebuie să fie spațiul în care persoanele a căror căsătorie se află în dificultate sau chiar în faliment să nu se simtă judecate cu asprime, ci să poată avea experiența marii îmbrățișări a Domnului care poate să le ridice pentru a începe din nou să-și împlinească visurile, chiar dacă numai de o manieră imperfectă". În fine, Mons. Diarmuid Martin a mărturisit speranța ca cea de-a IX-a Întâlnire mondială a familiilor de la Dublin din 2018 să reprezinte "un moment de reînnoire pentru Biserica din Irlanda, cu o mare participare a credincioșilor laici".

*

"La încheierea celei de-a VIII-a Întâlniri Mondiale a Familiilor, desfășurată la Philadelphia, în septembrie 2015, am anunțat că succesiva întâlnire a familiilor catolice din întreaga lume urma să se desfășoare la Dublin", se spune în primul paragraf al Scrisorii papei Francisc prilejuită de cea de-a IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor.

Adresată cardinalului Kevin Farrell, prefect al Departamentului pentru Laici, Familie și Viață, scrisoarea conține unele indicații privind tematica întâlnirii și abordarea acesteia, pontiful dorind ca familiile să aibă posibilitatea unei reflecții aprofundate privind conținutul exortației apostolice postsinodale Amoris laetitia.

"S-ar putea pune întrebarea: Evanghelia continuă să fie bucurie pentru lume? Și, o altă întrebare: familia continuă să fie o veste bună pentru lumea de azi?", scrie pontiful, oferind răspunsul: "Eu răspund convins «da». Și acest «da» se fondează cu fermitate pe planul lui Dumnezeu. Iubirea lui Dumnezeu este «da»-ul său spus întregii creații și inimii acesteia, care este omul. Este «da»-ul spus de Dumnezeu uniunii dintre bărbat și femeie, deschisă vieții și în slujba acesteia, în toate etapele sale; este «da»-ul și angajarea lui Dumnezeu în favoarea umanității deseori rănită, maltratată și dominată de absența iubirii. Prin urmare, familia este «da»-ul spus de Dumnezeu care este iubire. Numai pornind de la iubire, familia poate exprima, răspândi și regenera iubirea lui Dumnezeu în lume. Fără iubire nu se poate trăi ca fii ai lui Dumnezeu, ca soți, părinți și frați".

"Doresc să subliniez cât este de important ca familiile să se întrebe deseori dacă trăiesc pornind de la iubire, pentru iubire și în iubire", scrie Sfântul Părinte în continuarea Scrisorii prilejuită de cea de-a IX-a întâlnire Mondială de la Dublin. "Aceasta înseamnă, în mod concret, a se dărui reciproc, a se ierta, a nu pierde răbdarea, a intui necesitățile celuilalt, a se respecta. Cum ar fi mai bună viața de familie dacă, zilnic, s-ar trăi trei cuvinte simple: «te rog», «mulțumesc», «scuză-mă». Experimentăm zilnic fragilitatea și slăbiciunea și de aceea noi toți, familii și păstori sufletești, avem nevoie de o smerenie reînnoită care să modeleze dorința de a ne forma, de a ne educa la a fi educați, de a ajuta la a fi ajutați, de a însoți, de a discerne și de a integra toți oamenii de bunăvoință".

"Visez la o Biserică în ieșire spre lume", scrie pontiful, "nu o biserică autoreferențială, care trece ținându-se departe de rănile omului, ci o Biserică milostivă care să vestească Milostivirea ca fiind inima revelației lui Dumnezeu care este Iubire; și știm cât de mult sunt familiile creștine locuri ale milostivirii și mărturisitoare ale milostivirii; și, după Jubileul extraordinar, vor fi și mai mult, iar Întâlnirea de la Dublin va putea oferi semne concrete".

Îndemnând toate Bisericile să țină cont de aceste indicații în vederea pregătirii pastorale a următoarei Întâlniri Mondiale, papa Francisc a adresat, în finalul Scrisorii, un gând plin de gratitudine Arhidiecezei de Dublin și întregii națiuni irlandeze pentru generoasa ospitalitate și pentru eforturile pe care le presupune găzduirea unui eveniment de o asemenea amploare, invocând asupra lor, de la Domnul, abundente haruri cerești.

"Sfânta Familie din Nazaret să vă călăuzească, să însoțească și să binecuvânteze slujirea voastră și toate familiile implicate în pregătirea marii Întâlniri Mondiale de la Dublin", scrie papa Francisc în încheierea Scrisorii adresată cardinalului Kevin Farrell, prefect al Departamentului pentru Laici, Familie și Viață, în vederea Întâlnirii Mondiale a Familiilor, care va avea loc în luna august 2018, în Irlanda, la Dublin.

Preluare Radio Vatican


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat