Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (26 martie 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În centrul Evangheliei din această a patra duminică din Postul Mare se află Isus și un om orb din naștere (cf. In 9,1-41). Cristos îi redă vederea și face această minune cu un soi de rit simbolic: mai întâi amestecă pământ cu salivă și unge ochii orbului; apoi îi poruncește să meargă să se spele în piscina Siloe. Acel om merge, se spală și dobândește vederea. Era un orb din naștere. Cu această minune Isus se manifestă și ni se manifestă ca lumină a lumii; și orbul din naștere ne reprezintă pe fiecare dintre noi, care am fost creați pentru a-l cunoaște pe Dumnezeu, însă din cauza păcatului suntem ca niște orbi, avem nevoie de o lumină nouă; toți avem nevoie de o lumină nouă: cea a credinței, pe care Isus ne-a dăruit-o. De fapt, acel orb din Evanghelie dobândind vederea se deschide la misterul lui Cristos. Isus îl întreabă: "Tu crezi în Fiul Omului?" (v. 35). "Și cine este, Doamne, pentru ca să cred în el?", răspunde orbul vindecat (v. 36). "L-ai văzut: este cel care vorbește cu tine" (v. 37). "Cred, Doamne!" și se prosternă în fața lui Isus.

Acest episod ne induce să reflectăm asupra credinței noastre, credința noastră în Cristos, Fiul lui Dumnezeu, și în același timp se referă și la Botez, care este primul sacrament al credinței: sacramentul care ne face "să venim la lumină", prin renașterea din apă și din Duhul Sfânt; așa cum s-a întâmplat cu orbul din naștere, căruia i s-au deschis ochii după ce s-a spălat în apa din piscina din Siloe. Orbul din naștere și vindecat ne reprezintă atunci când nu ne dăm seama că Isus este lumina, este "lumina lumii", când privim în altă parte, când preferăm să ne încredem în lumini mici, când bâjbâim în întuneric. Faptul că acel orb nu are un nume ne ajută să ne oglindim cu fața noastră și cu numele nostru în istoria sa. Și noi am fost "iluminați" de Cristos la Botez, deci suntem chemați să ne comportăm ca fii ai luminii. Și a ne comporta ca fii ai luminii cere o schimbare radicală de mentalitate, o capacitate de a judeca oamenii și lucrurile după o altă scară de valori, care vine de la Dumnezeu. De fapt, sacramentul Botezului cere alegerea de a trăi ca fii ai luminii și de a umbla în lumină. Dacă acum v-aș întreba: "Credeți că Isus este Fiul lui Dumnezeu? Credeți că vă poate schimba inima? Credeți că poate arăta realitatea așa cum o vede El, nu cum o vedem noi? Credeți că El este lumină, că ne dă lumina adevărată?", ce ați răspunde? Fiecare să răspundă în inima sa.

Ce înseamnă a avea lumina adevărată, a umbla în lumină? Înainte de toate înseamnă a abandona luminile false: lumina rece și efemeră a prejudecății împotriva altora, pentru că prejudecata deformează realitatea și ne încarcă de aversiune împotriva celor pe care-i judecăm fără milostivire și-i condamnăm fără apel. Aceasta este pâine de toate zilele! Când sunt bârfiți alții, nu se merge în lumină, se merge în umbre. O altă lumină falsă, pentru că este seducătoare și ambiguă, este cea a interesului personal: dacă evaluăm oamenii și lucrurile pe baza criteriului utilului nostru, al plăcerii noastre, al prestigiului nostru, nu facem adevărul în relații și în situații. Dacă mergem pe acest drum al căutării numai a interesului personal, umblăm în întuneric.

Sfânta Fecioară, care cea dintâi l-a primit pe Isus, lumină a lumii, să ne dobândească harul de a primi din nou în acest Post Mare lumina credinței, redescoperind darul inestimabil al Botezului, pe care noi toți l-am primit. Și această nouă iluminare să ne transforme în atitudini și în acțiuni, pentru a fi și noi, pornind de la sărăcia noastră, de la puținul nostru, purtători ai unei raze a luminii lui Cristos.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Ieri la Almería (Spania) au fost proclamați fericiți José Álvarez-Benavides y de la Torre și o sută paisprezece însoțitori martiri. Acești preoți, călugări și laici au fost martori eroici ai lui Cristos și ai Evangheliei sale de pace și de reconciliere fraternă. Exemplul lor și mijlocirea lor să susțină angajarea Bisericii în edificarea civilizației iubirii.

Vă salut pe voi toți, care proveniți din Roma, din Italia și din diferite țări, îndeosebi pelerinii din Córdoba (Spania), tinerii de la colegiul Saint-Jean de Passy din Paris, credincioșii din Loreto, credincioșii din Quartu Sant'Elena, Rende, Maiori, Poggiomarino și adolescenții din decanatul "Romana-Vittoria" din Milano. Și cu privire la Milano, aș vrea să-i mulțumesc cardinalului arhiepiscop și întregului popor milanez pentru primirea călduroasă de ieri. Într-adevăr m-am simțit ca acasă, și asta cu toți cei care cred și cei care nu cred. Vă mulțumesc mult, dragi milanezi, și vă voi spune un lucru: am constatat că e adevărat ceea ce se spune: "A Milan si riceve col coeur in man!" ["La Milano ești primit cu inima în mână"].

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 45.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat