Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pastorală

Postul Mare - timp de convertire și de har

Bogatul fără nume și Lazăr cel sărac în lumina evangheliei

Cuvântul lui Dumnezeu, un mare dar; și celălalt un mare dar

Fidel unei lungi tradiții, Sfântul Părinte papa Francisc ne oferă și anul acesta un mesaj pentru Postul Mare, care să ne ajute să parcurgem cu multă însuflețire și adevărată lumină drumul "care conduce spre o țintă sigură: Paștele, victoria lui Cristos asupra morții".

Așa cum este cunoscut și declarat de întreaga tradiție și Biserică, timpul Postului Mare, care începe cu ceremonia impunerii cenușii, este un mare dar al lui Dumnezeu pentru cei care cred, timp la care făcea referință însuși apostolul neamurilor în Scrisoarea către Corinteni, considerându-l pe drept un timp potrivit și o zi a mântuirii: "La momentul potrivit te-am ascultat și în ziua mântuirii te-am ajutat. Iată acum este timpul potrivit, iată acum este ziua mântuirii" (2Cor 6,2).

Aceasta înseamnă că timpul Postului Mare, prin excelență, ne adresează o invitație puternică la convertire, căci în această perioadă sfântă de pregătire la întâmpinarea misterului morții și învierii Domnului, creștinul este chemat insistent să se întoarcă la Dumnezeu "din toată inima".

Dorind să ne vină în ajutor, papa Francisc ne asigură că avem o cale sigură care susține postul, rugăciunea și pomana, și anume: "cuvântul lui Dumnezeu", propunându-ne drept mijloc de analiză și angajare pe drumul nostru spre întâlnirea cu Cel Înviat sugestiva parabolă a omului bogat și a lui Lazăr cel sărac. Meditând această parabolă și lăsându-ne inspirați de această pagină din Evanghelia după sfântul Luca, găsim ușor cheia pentru a înțelege cum să acționăm pentru a ajunge la o adevărată schimbare și convertire și la întâlnirea fericită cu Cristos, renunțând la ceea ce ne întunecă mintea: avere, orgoliu și lipsă de iubire, și căutând acea atitudine de umilință și sărăcie care eliberează sufletul de vraja banului și a păcatului, de dispreț și iubire păcătoasă, de mândrie și de autosuficiență.

Parabola ne ajută să descoperim, prin imaginea bogatului fără nume, cum păcatul orbește și este rădăcina tuturor relelor și cum lăcomia îl face vanitos și incapabil de a găsi loc iubirii față de celălalt, față de aproapele sărac și neputincios care stă în pragul casei sale și pe care nu-l vede.

În imaginea lui Lazăr cel sărac, care stă la poarta bogatului și nu are nimic din cele necesare, luăm act de mizeria sărăciei care apasă o persoană ce nu deznădăjduiește, ci își pune încrederea în cel care suplinește orice lipsă, Dumnezeu, și se face vrednic de bucuria de a ajunge la sfârșit în patria fericirii și în sânul lui Abraham.

Evanghelistul Luca, prezentându-ne figura bogatului disprețuitor și lipsit de milă și de iubire, ne arată pericolul în care ajunge cel care își pune toată încrederea în iubirea de bani și îl exclude pe Dumnezeu și pe aproapele, căci "nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Nimeni nu poate sluji lui Dumnezeu și mamonei". Totodată, subliniază bucuria săracului care și-a pus încrederea în Dumnezeu, cu care se bucură când ajunge în sânul lui Abraham.

Invitându-ne să reflectăm la această parabolă a bogatului și a lui Lazăr cel sărac, Sfântul Părinte ne ajută să ne pregătim mai bine pentru întâlnirea cu Cristos cel înviat la sărbătoarea Paștelui care se apropie, renunțând la orice formă de orgoliu, de mândrie și la tot ce îl face pe om să nu vadă pe nimeni altul decât pe sine însuși și să nu ia seama că toate trec și că va veni și o zi a judecății și a dreptății. Moartea este o realitate care nu poate și nu trebuie să fie uitată, moment care ne face să trecem pe un alt tărâm în care nu mai sunt bunuri și nu mai valorează la nimic banii și onorurile pământești.

Celebrarea Liturghiei din Miercurea Cenușii ne invită să ne gândim la tragedia celui bogat și disprețuitor, care nu-l mai poate întâlni pe Dumnezeu, și la împlinirea bucuriei celui sărac care, ajungând în sânul lui Abraham, trăiește din plin comuniunea cu Dumnezeu cel bogat în milostivire și fericire.

Gestul impunerii cenușii pe capetele credincioșilor și al pronunțării cuvintelor: "Adu-ți aminte, omule, că pământ ești și în pământ te vei întoarce", este o declarație clară că, trăind și murind în această lume, constatăm că nimic nu am adus în ea și nimic nu putem lua din ea (cf. 1Tim 6,7).

De felul cum ne-am trăit viața pe acest pământ va depinde clipa trecerii din această lume și întreaga veșnicie.

Fiind invitați de cuvântul lui Dumnezeu, care va fi proclamat zi de zi, pe toată perioada Postului Mare, la o profundă meditație, beneficiem și primim, de fapt, un mare dar și un ajutor în a-l înțelege pe Dumnezeu care ne iubește, în a ne întoarce spre el printr-o convertire adevărată. Prin aceasta, vom reuși să ne învrednicim de bucuria celui sărac, căci "fericiți sunt cei săraci cu duhul, pentru că a lor este împărăția cerurilor" (Mt 5,3).

Sfântul Părinte notează la începutul mesajului său, chiar în titlu, un mare adevăr: "Cuvântul este un dar și celălalt este un dar" cu alte cuvinte cuvântul lui Dumnezeu ne este oferit gratuit de Dumnezeu în dar, însă nu trebuie să uităm că și aproapele reprezintă pentru noi un mare dar.

Pentru a descoperi aceste daruri este nevoie de a parcurge cu mult interes Sfânta Scriptură unde ne este oferit acest cuvânt al lui Dumnezeu și, cunoscând acest mare dar, îl descoperim și pe cel de-al doilea: aproapele - celălalt.

La încheierea Anului Milostivirii, Sfântul Părinte papa Francisc ne-a încredințat o dorință, ne-a lăsat o sugestie, de a da anul acesta mai mult timp pentru Sfânta Scriptură, sugerându-ne chiar să oferim o duminică din an Bibliei. În Sfânta Scriptură vom găsi fundamentul tuturor practicilor de pietate, a faptelor de milostenie și a iubirii adevărate. În Sfânta Scriptură găsim bucuria iertării și a întâlnirii cu Dumnezeu.

Răspunzând cu bucurie la apelul Sfântului Părinte, am considerat că momentul cel mai potrivit pentru a celebra bucuria cuvântului lui Dumnezeu este Duminica a IV-a din Postul Mare - Duminica "Laetare" - pe care am declarat-o ca Duminica Bibliei.

Oferind, așadar, acest timp special din Postul Mare cuvântului lui Dumnezeu, îndreptându-ne spre el cu toată grija și iubirea și celebrând cu viu interes Duminica Bibliei tocmai în mijlocul acestui timp, ne vom putea îndrepta cu însuflețire dorința sufletului nostru către Dumnezeu cel plin de iubire, mort și înviat, și, în lumina acestui dar, vom reuși ușor să îl întâlnim pe cel sărac, pe aproapele nostru care ne-a fost dat tuturor ca un dar viu, prezent fără încetare în toată istoria noastră.

Vorbește, Doamne, sluga ta ascultă! Cuvântul tău e făclie pentru pașii noștri!

Vă dorim tuturor un timp binecuvântat și un post bogat în roade sufletești!

1 martie 2017

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Alte scrisori pastorale ale PS Petru Gherghel sunt publicate în secțiunea: "Bibliotecă" la pagina Documente episcopale.

* * *

Mesajul Sfântului Părinte pentru Postul Mare 2017


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat