Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Trei noi cărți

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea A ieșit semănătorul... Predici pentru zilele feriale. Timpul de peste an. Săptămânile I-XVII, scrisă de pr. Claudiu Dumea. Cartea apare în colecția "Omiletică", în format 14x20 cm, are 350 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Pentru a veni în ajutorul celor care doresc să mediteze zi de zi cuvântul lui Dumnezeu, așa cum este propus de Liturghia catolică în ritul latin, pr. Claudiu Dumea a publicat recent volumul A ieșit semănătorul... Predici pentru zilele feriale. Timpul de peste an. Săptămânile I-XVII. Acest volum se adaugă volumelor precedente care au fost publicate la Editura Sapientia:

1. A ieșit semănătorul... Predici. Adventul și Crăciunul.

2. A ieșit semănătorul... Predici. Postul Mare și Timpul Pascal.

3/1. A ieșit semănătorul... Predici. Timpul de peste an. Săptămânile I-XVII.

3/2. A ieșit semănătorul... Predici. Timpul de peste an. Săptămânile XVIII-XXXIV. Solemnitățile Domnului din Timpul de peste an.

4. A ieșit semănătorul... Predici la sărbătorile Maicii Domnului.

5/1. A ieșit semănătorul... Predici pentru zilele feriale. Timpul de peste an. Săptămânile I-XVII.

Titlul colecției "A ieșit semănătorul..." face referință la începutul parabolei semănătorului din Evanghelia după sfântul Matei (13,3-9) și sugerează rolul pe care îl are această culegere de predici și omilii: să ajute ca ceea ce a fost semănat prin cuvântul Domnului să nu se risipească, ci să aducă rod.

Cartea este structurată sub forma unor reflecții pornind de la lectura și fragmentul evanghelic al zilei. Fiecărei zile îi sunt dedicate una sau mai multe reflecții care au menirea să aprofundeze mesajul principal care ne este prezentat zilnic în Liturgia Cuvântului.

Aceste predici se adresează păstorilor, dar și credincioșilor care vor să-și revigoreze zilnic viața sufletească prin contactul constant cu ceea ce Biserica propune, prin lecturile de la sfânta Liturghie, ca hrană pentru suflete.

Eduard Cristian David

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Cristos, viața sufletului. Conferințe spirituale, scrisă de Dom Columba Marmion și tradusă în limba română de pr. dr. Eduard Ferent. Cartea apare în colecția "Maeștri ai spiritualității", în format 17x24 cm, are 486 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 40 lei.

Conferințele care compun cartea "Cristos, viața sufletului" sunt rodul mai multor ani de reflecție și rugăciune. Ele au fost ținute în împrejurări variate, dar autorul, neavând intenția de a le publica nu le-a formulat niciodată în scris. Unii auditori, crezând că ele ar putea face bine sufletelor, au luat numeroase notițe și au rugat autorul să le permită tipărirea într-o formă care să nu fi fost nedemnă de public.

Prima parte a cărții conține o expunere de ansamblu a economiei planurilor divine: planul urmat de Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, pentru a ne face să participăm în Isus Cristos la viața dumnezeiască.

În partea a doua se arată cum poate și trebuie sufletul să se adapteze planului divin pentru a-și asimila viața divină adusă de Cristos. Credința în dumnezeirea lui Isus este prima atitudine a sufletului, iar Botezul, primul sacrament. Se preia de la sfântul Paul doctrina fundamentală conform căreia acest sacrament al inițierii creștine imprimă întregii vieți a discipolului lui Cristos un dublu sens: "Moarte pentru păcat" și "Viață pentru Dumnezeu". În continuare, se prezintă, cu unele detalii, cum anume acest îndoit caracter trebuie să se regăsească în toată dezvoltarea vieții creștine.

Cele mai multe conferințe conțin materialul mai multor întrețineri; așa se explică amploarea unora dintre ele. În loc să multiplice capitolele, colaboratorul a preferat să grupeze în jurul unui subiect tot ceea ce se raporta acolo la el, pentru a păstra unitatea ideilor.

În vederea folosirii cărții pentru meditație, la începutul fiecărui capitol au fost amplasate scurte rezumate în care cifrele indică principalele diviziuni; cuvintele italice reliefează ideile principale.

În Scrisoarea prezentată în fața acestei ediții, Sanctitatea Sa Papa Benedict al XV-lea binevoiește să recomande difuzarea acestei cărți și să laude în ea:

"o aptitudine aparte de a provoca și de a întreține în inimi flacăra carității divine... de a aprinde în ele ambiția de a-l urma pe Cristos și ardoarea de a trăi din viața Aceluia care a fost stabilit de Dumnezeu însuși drept înțelepciunea, dreptatea, sfințenia și răscumpărarea noastră".

Dom Columba Marimon

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Despărțirea de efemer: conceptualizări timpurii și asumări mitice ale dualismului deșertăciune - veșnicie, scrisă de Marius Cucu. Cartea apare în colecția "Tratate de filosofie", în format 14x20 cm, are 182 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

Constelația deșertăciunii însoțește destinul uman precum o umbră abisală. Nedespărțită și fidelă, tăcută și discretă asemenea acesteia, ea se relevă mai intens atunci când strălucirile lucidității își revarsă plenitudinea solară, dar se și ascunde în evul întunecărilor conștiinței.

Textul de față își propune o abordare a câtorva momente semnificative din economia viziunii și asumării deșertăciunii, economie spirituală ce așază realitatea necruțătoare a efemerului alături, sau mai bine spus, în paralel cu evidențele metafizice ale eternității. Astfel, postularea veșniciei ca reper paradoxal ontic și gnoseologic, drept bornă ce își impune valențele în câmpul existenței, dar și al cunoașterii umane, nu poate fi împlinită decât în tandem cu recunoașterea dinamicii necruțătoare a timpului ce impune disoluția și tranzitarea ireversibilă. Ființa umană primește replica cosmică la temerara sa prezență demiurgică, la încercarea eșuată a propriei înveșniciri. Totalitatea rosturilor și proiectelor umane se destramă, într-un final, apropiat sau îndepărtat, deșertul mundaneității consumate impunându-și terifianta imagine.

Acest fapt implacabil este așezat alături de viziunile eternității ce apelează conștiința umană, într-un gest suprem de conferire mântuitoare. Transcendența, ce răzbate ideatic prin pulsiunea acestui gest crepuscular și revelator, fascinează arta și meditația umană și o predispune unei poziționări între interogările mitice și contemplative proiectate asupra timpului și, deopotrivă, asupra veșniciei cu aureole divine.

Viziunile Zoharului, lamentațiile lucide ale Eclesiastului, spovedania plângerii iobice, ruga creștină, riturile orfice, extazele nețărmurite dionisiace, destinul prometheic sub anatema zeilor, prăbușirea eroilor homerici în luciditatea inutilității victoriilor temporale, neascultarea mundană a vocii socratice și ecourile revelatoare ale tragediilor potopice sunt teme care și-au găsit, în lucrarea de față, apelul și evocarea din perspectiva raportului ființei umane inserate fluxului temporal, cu eternitatea ce punctează perforator și epifanic acest flux.

Se intenționează, aici, indicarea tensiunii excepționale survenite din ciocnirea efemerului adamic cu revelația izbăvitoare a unui dincolo transcendent. Această tensiune dăruiește, poate, măsură prăbușirii și înălțării umane, ritmul privirii omenești ce coboară spre drama teluricului, dar și urcă spre piscuri indefinibile. Situat la mijlocul acestui parcurs, omul va fi tributar mereu plângerilor nostalgiei paradiziace...

Marius Cucu

* * *

A ieșit semănătorul... Predici pentru zilele feriale. Timpul de peste an. Săptămânile I-XVII,
Pr. Claudiu Dumea, Ed. "Sapientia", 2017, 14x20 cm, 350 p., 20 lei

Cristos, viața sufletului. Conferințe spirituale,
Dom Columba Marmion, Ed. "Sapientia", 2016, ISBN 978-606-578-283-9, 17x24 cm, 486 p., 40 lei

Despărțirea de efemer: conceptualizări timpurii și asumări mitice ale dualismului deșertăciune - veșnicie,
Marius Cucu, Ed. "Sapientia", 2016, ISBN 978-606-578-286-0, 14x20 cm, 182 p., 15 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 55.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat