Huang Jiefu: "În Vatican este prietenie față de poporul chinez"
De Gianni Valente
"Suntem cu adevărat mulțumiți că am avut posibilitatea de a lua parte la acest summit în Vatican. Ne-am simțit imediat ca prieteni vechi, chiar dacă înainte nu ne cunoșteam". Huang Jiefu, președinte al Comitetului național chinez pentru donarea și transplantul de organe, nu ascunde satisfacția și față de participarea "reușită" a delegației chineze (compusă din el și din profesorul Wang Haibo) la summit-ul despre traficul de organe și despre turismul transplantelor, desfășurat în Vatican la 7 și 8 februarie 2017, la inițiativa Academiei Pontificale de Științe. Tocmai invitația vaticană adresată celor doi studioși a intrat în vizorul grupurilor care acuză aparatele chineze că ar continua să acopere sau chiar să promoveze practici condamnabile din punct de vedere etic pentru transplantul de organe reprobabile din punct de vedere etic. Huang este convins că a reușit să arate în manieră convingătoare pașii înainte făcuți de China în lupta împotriva traficului de organe. Și acest lucru explică recunoștința sa: "În Vatican" spune el la Vatican Insider "am simțit prietenia față de noi, față de poporul chinez și față de guvernul său".
Cum v-ați simțit primiți? Mai multă neîncredere sau mai multă încurajare de a continua pe drumul început?
Nu trebuie să vă explic eu asta, deja se știa că Vaticanul, invitându-ne pe noi, va suferi o mare presiune de la grupuri care continuă să atace China cu privire la chestiunea transplanturilor de organe. Lor le era teamă că participarea noastră va arăta lumii cu sunt lucrurile cu adevărat. Eu cred că Academia Pontificală și papa au ales lucrul corect. Pentru că au ascultat și au recunoscut rezultatele pe care le obținem în țara noastră pe acest teren, atestate și de atâția experți care nu sunt chinezi. În timpul summit-ului, unul dintre participanți mi-a supus din nou temele folosite de acele grupuri care contestă China. Eu am răspuns cu date obiective și acea persoană nu a contrarăspuns.
Ce impresie ați avut despre oficialii Sfântului Scaun și despre spiritul care îi determină?
Ne-au primit cu mare prietenie și ne-au oferit o importantă tribună pentru a face să ajungă glasul Chinei în toată lumea. Cancelarul Academiei Pontificale, Marcelo (episcopul Sánchez Sorondo, n.r.), a fost foarte gentil cu noi. I-am dăruit un mic gând, un timbru de piatră cu numele său chinez și am adus unul și pentru papa Francisc. Când l-am salutat pe Marcelo, urmând obiceiul chinez, l-am invitat să vină în China. El a spus că dorește mult să vină, dar trebuie să aibă o invitație oficială. Eu, fiind chirurg, sper să pot favoriza acest proiect.
Ce contribuție poate veni la strategiile împotriva traficului de organe de la o figură spirituală, și nu politică, precum cea a papei Francisc?
În acest summit am văzut că atât China cât și Vaticanul fac parte din aceeași mare familie mondială. Papa este la conducerea unui miliard și 300 de milioane de credincioși. Eu nu sunt credincios, dar stimez misiunea sa în Biserică. Referitor la rolul pe care Papa poate să-l aibă în cauza împotriva traficului de organe și turismul transplantelor, amintesc că tocmai el a definit acest trafic ca o nouă formă de sclavie, și este vorba despre o definiție foarte potrivită. Cred că declarația finală a summit-ului va putea constitui un punct de referință important și pentru a dezvolta sistemul legal al donărilor spontane ale organelor și astfel să favorizeze practici etice în domeniul transplantelor.
Dar în China există cu adevărat indicii obiective că se schimbă lucrurile?
Printre motivele pentru care am fost invitați este tocmai intenția de a cunoaște și de a face cunoscute rezultatele pe care le-am obținut în acest domeniu. În China, tehnica transplanturilor este foarte avansată. În trecut exista o zonă cenușie, pentru că era permis să se preleveze organele celor condamnați la moarte. Regulile prevedeau ca să existe consensul lor pentru prelevare, însă China este mare și există unii care puteau încălca legea. Astfel China a devenit o țintă a turismului transplanturilor. Însă în ultimii ani am realizat un drum grație atâtor reforme, susținute de Ministerul Sănătății și de Crucea Roșie. Este combătută vânzarea-cumpărarea de organe, însă populația trebuie să fie sensibilizată cu privire la opțiunea donării voluntare. Cultura tradițională din China apare refractară față de practica donării de organe, și totuși obținem progrese. În 2015 au fost date regulamentele care interzic să se folosească organe prelevate de la cei executați. De atunci, singura modalitate de a găsi organele este aceea a donării voluntare. În 2015 am avut 4080 de cazuri de donare voluntară, ajungând în termeni absoluți pe locul al doilea în clasamentul țărilor cu numărul cel mai mare de donatori voluntari de organe.
(După Vatican Insider, 10 februarie 2017)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 8.