Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Descoperiri în catedrala din Iași

În vederea restaurării și consolidării catedralei, în ultimul timp au început a se face săpături arheologice în sacristia și în interiorul lăcașului de cult. Câteva descoperiri merită să fie scoase în evidență.

În săpăturile desfășurate în a doua parte a anului 2016 (sub coordonarea arheologilor medieviști Stela Cheptea și Bobi Apăvăloaei de la Academia Română - filiala Iași, Centrul de Istorie și Civilizație Europeană) în sacristia bisericii s-au descoperit peste 30 de schelete de persoane înmormântate la diferite adâncimi, între 2,50 și 4,25 m (unele dintre ele erau în alte poziții decât cea normală), câteva monede, fragmente ceramice și de teracotă care urmează să fie datate. S-au găsit, de asemenea, la adâncimea de 2 metri, un fragment dintr-o fundație de piatră și o aglomerare de pietre așezate într-un fel aparte, una dintre laturi fiind ușor arcuită, posibil absida unei biserici. Pământul galben și începutul fundației se află la 4,25 m. În straturile de pământ pe verticală s-au putut observa câteva straturi de arsură, urme ale focurilor și distrugerilor care au fost prin aceste locuri în decursul istoriei. De asemenea, la 3,10 m adâncime este o placă de mortar (var cu nisip), care se întinde pe toată suprafața sacristiei, posibil să fie pavimentul unei construcții vechi.

Arheologul Stela Cheptea a descoperit în curtea catedralei, în anii '90, morminte de sfârșit de secol XIV. Se presupune că sub catedrală ar fi ruinele unei biserici cel puțin la fel de vechi. În opinia arheologilor în zona catedralei s-ar afla cel mai vechi nucleu al orașului Iași.

De-a lungul istoriei pe locul catedralei actuale din Iași sau în apropiere au fost construite mai multe biserici din lemn sau din piatră. Despre trei dintre ele știm că au fost sfințite: 19 noiembrie 1612, 1755, 15 august 1789. Despre altele știm doar de existența lor sau ni se dau chiar amănunte. Câțiva autori1 s-au ocupat în a aduna documentele care se referă la bisericile din Iași. Stela Cheptea, de exemplu, vorbește despre șase biserici2.

În interiorul catedralei, săpăturile din ianuarie 2017 au scos la iveală absida bisericii din 1789, care se află la treptele actualei biserici. Zidul absidei are o grosime de 1,11 m și o deschidere de aproximativ 5,30 m.

Pe centrul bisericii, începând din locul unde era altarul vechi, s-a găsit o criptă zidită din cărămidă, cu boltă, goală în interior, având înălțimea de 2 m. Lungimea este de 3,30 m, iar lățimea de 1,64. Partea din față se afla chiar sub altarul vechi. Descoperirea criptei a născut întrebări la care încă nu s-au găsit răspunsuri clare. În pământ, în partea de jos a criptei, se află morminte? Când s-a construit cripta? De ce este atât de mare? De ce s-a pus sub altar? Să fie vorba de mormântul pr. Francisc Anton Tasso, despre care documentul cu notificarea recunoașterii osemintelor precizează că în 1813 a fost așezat "într-un loc mai potrivit, în biserica cea nouă, zidită de piatră"3? Să fi fost construită cripta pentru ulterioare înmormântări?

Dacă pr. Francisc Anton Tasso nu se află în această criptă atunci expresia pr. Iosif Gabor: "Prin tradiție se știe că la Iași a fost reînhumat în fața băncii de împărtășanie", trebuie reinterpretată cu referință la locul unde se afla banca de împărtășanie în biserica dinainte de restaurarea din 1864-1866. Încă nu s-a săpat în zona unde începe cruciera. La mijloc, între cei doi stâlpi, se presupune că ar fi fost banca de împărtășanie a bisericii dinainte de restaurare.

La capătul criptei dinspre ieșirea din biserică săpăturile au scos la iveală un schelet de om.

Sub pavimentul actual s-au descoperit câteva plăci de marmură pătrată de 0,82 m din pardoseala bisericii renovate în perioada 1864-1869.

De asemenea, în partea dreaptă în crucieră, la altarul sfintei Fecioare ar trebui să fie pr. Dominic (Bonaventura) Bartozzetti (decedat în 1872). Stratul de cărămizi descoperit sub altar nu e suficient pentru a ști dacă e vorba de un mormânt.

A fost găsit și mormântul episcopului Iosif Salandari, acolo unde este epitaful, paralel cu zidul crucierei, având lungimea de 2,4 m și lățimea de 1,12. Înlăuntru, cât s-a putut observa cu un aparat de fotografiat, este un sicriu în parte putrezit.

Mormântul episcopului Mihai Robu este acoperit cu o placă din ciment, având lățimea de 1,15 m și lungimea de 2,15, perpendicular cu peretele. Înlăuntru este un sicriu în condiții destul de bune. Deasupra plăcii din beton, la jumătate de metru de zid a fost găsită o sticlă sigilată, având ea un manuscris în limba latină:

Anno Domini millesimo nongentesimo sexagesimo quarto, die vero tertia mensis martii in ecclesia cathedrali Iassiensi secunda et definitiva sepultura excellentissimi ac reverendissimi Domini Domini Michaelis Robu, episcopi residentialis dioecaesis Iassiensis habita est.
Reverendissimus Dominus Dominus Michael Robu die vigesima septima septembris anno Domini millesimo nongentesimo quadragesimo quarto in urbe Belucensi (Beiuș) diem supremum obiit, ibidemque sepultus in coemeterio fidelium die vigesima nona eiusdem anni.
Die vigesima nona februarii anno millesimo nongentesimo sexagesimo quarto, cura excellentissimi ac reverendissimi Domini Petri Pleșca ordinarii substituti dioecaesis Iassiensis exuviae illustrissimi ad ecclesiam cathedralem fossiensem translalae sunt.
Hicve die supradicta praesentibus e clero dioecaesano duodiviginti sacerdotibus et permultis, fidelibus in ecclesia cathedrali prope ambonem, humo exuviae eiusdem illustrissimi antistitis creditae sunt expectantes resurectionem mortuorum.

(În anul Domnului 1964, în ziua de 3 martie, în catedrala din Iași, a avut loc a doua și definitiva înmormântare a Excelenței Sale Mihai Robu, episcop rezident al Diecezei de Iași.
Excelența Sa Mihai Robu a decedat în ziua de 27 septembrie în anul Domnului 1944 în orașul Beiuș și a fost înmormântat acolo în cimitirul credincioșilor în ziua a 29-a a aceluiași an.
La 29 februarie 1964, prin grija Excelenței Sale Petru Pleșca, ordinariu substitut al Diecezei de Iași, rămășițele pământești ale Preailustrului au fost transferate în catedrală unde s-a făcut groapa.
Aici, în catedrală, lângă amvon, în ziua menționată mai sus, prezenți fiind 18 preoți din clerul diecezan și foarte mulți credincioși, rămășițele pământești ale aceluiași Preailustru episcop au fost încredințate pământului, așteptând învierea morților.)

În partea dreaptă, perpendicular cu zidul crucierei, a fost descoperit mormântul episcopului Iosif Camilli, construit din cărămidă cu boltă, în lungime de 2,40 și lățime de 1,23. Înăuntru, sicriul din metal este intact; este învelit cu o pânză, în parte deteriorată, iar deasupra în lungul sicriului se află crucea de lemn. Săpăturile făcute în partea de sud a mormântului au făcut ca acesta să se surpe.

Rezumând, săpând în continuare pe lângă zidurile catedralei, dacă decedații nu au fost mutați la renovarea bisericii din 1864-1869, ar trebui să se descopere sub prezbiter, în partea de sud-est: ep. Iosif-Bonaventura Berardi (decedat în 1818), ep. Bonaventura Zabberoni (decedat în 1826), în partea opusă amvonului: ep. Paul Sardi (decedat în 1848), la mijloc, în partea de sud: pr. Alois Landi (decedat în 1829) și pr. Ștefan Iannucci (decedat în 1830), sub confesional, în partea de sud: pr. Rochus (neidentificat), sub confesional, în partea de nord: pr. Fidel Rocchi (decedat în 1795), la mijloc, în partea stângă: pr. Dominic Brocani (decedat în 1839), în partea de nord, sub amvon: pr. Mathias Radislovich (decedat în 1829).

Pr. Iuliu Weber, paroh al catedralei, în anul 1907 notează: "Mormintele despre care știu că sunt în biserică sunt bine închise. Dacă sunt morminte sub altare, nu pot să știu"4. Sub prezbiter se presupune că se află o criptă cu mai multe morminte. Cu siguranță, săpăturile arheologice care se desfășoară în catedrală vor crea posibilitatea să se identifice mai multe morminte.

În ianuarie 2017 s-au făcut și măsurătorile bisericii în interior: lățimea dincolo de amvon: 8,50 m; lățimea în crucieră: 12,25; lățimea între stâlpii de la crucieră: 5,30; lungime: de la ușă la intrare: 4,55, apoi până la stâlpul de susținere a corului 5, apoi până la altar: 17,43; de la altar până la intrarea în sacristie: 4,8; total lungime: 31,78 m. Acestea corespund în mare cu măsurătorile din anul 1907. După cum notează pr. Iuliu Weber în anul 1907, biserica are 20 m lungime și 8 m lărgime; de la altarul mare până la banca de împărtășanie sunt 4 m; este zugrăvită, cu trei altare (Adormirea Macii Domnului, sfinții Bonaventura, Iosif de Copertino și Anton, sfântul Francisc din Assisi) și patru candelabre dintre care cel mai mare cu lumină electrică"5.

Pr. Cornel Cadar

Note
1 Iosif Gabor, Parohia Catolică Iași (ms.), Luizi-Călugăra, 1986; Stela Cheptea, "Șase veacuri de istorie" în Catedrala romano-catolică Iași, Editura "Presa Bună", Iași, 2008, p. 9-61; Idem, "Biserica Romano-Catolică «Adormirea Maicii Domnului» din Iași" în "Europa XXI", vol. III-IV/1994-1995, p. 277-288.
2 Catedrala romano-catolică Iași, Editura "Presa Bună", Iași, 2008, p. 39.
3 Bonaventura Morariu, "Un venerabil paroh franciscan din Răchiteni" în "Almanahul «Viața» 1926", p. 64; Catedrala romano-catolică Iași, Editura "Presa Bună", Iași, 2008, p. 131-134.
4 AERCIS, dosar 5/1907, f. 13.
5 AERCIS, dosar 5/1907, f. 5, 9.

* * *

Iași TV Life: "Descoperire importantă la catedrala romano-catolică" (27 februarie 2017)

* * *

TVR Iași: "«Sacrariul» din «inima» vechii catedrale catolice" (28 februarie 2017)


 

lecturi: 107.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat