Cercetașii din Pildești în popas la biserica "Sfântul Gheorghe" din Cordun
"Iubirea lui Cristos ne constrânge" - având în inimi aceste cuvinte, noi, cercetașii Centrului Local "Adormirea Maicii Domnului" din Pildești, am vizitat, duminică, 22 ianuarie 2017, biserica ortodoxă "Sfântul Gheorghe" din Cordun. Aceasta activitate a avut ca scop principal dialogul și rugăciunea împreună cu frații noștri ortodocși, acum în Săptămâna de Rugăciune pentru Unirea Bisericilor.
Astfel, fiind motivați să ne deschidem inimile, am participat în număr de aproximativ 50 de cercetași, de la ramura temerarilor, exploratorilor, seniorilor și liderilor, alături de asistentul nostru spiritual, părintele vicar Pavel Mărtinaș. Fiecare dintre noi a pornit cu dorința de a afla cât mai multe lucruri referitoare la istoria și specificul bisericii, unde am fost atât de bine găzduiți de părintele Constantin Tiron, paroh, și de părintele Mihai Bordei. Activitatea a debutat cu o scurtă ambientare, făcută de fratele Jesus Sagredo, în care ne-am amintit obiectivele acestei întâlniri, la care au participat alături de noi și copiii din Cordun. La început, părintele Constantin ne-a explicat că nu întâmplător ziua de astăzi se află între două mari sărbători ale României: ziua culturii naționale, în care l-am sărbătorit pe Mihai Eminescu și Mica Unire. Iar o surpriză foarte plăcută a fost recitarea poeziei "Luceafărul" de către o fetiță din Cordun. Apoi, noi, cercetașii, am pus întrebări, dorind să aprofundăm obiceiurile specifice bisericii răsăritene, iar preoții ne-am răspuns cu dragă inimă, punând accent pe faptul că bisericile noastre sunt surori, diferențele fiind mici, în comparație cu adevărul pe care îl mărturisim împreună.
Punctul culminant al activității a fost rugăciunea, momentul în care, după ce am ascultat un scurt fragment din Sfânta Scriptură, ne-am unit mâinile cu toții și ne-am înălțat gândurile către cer, spunând cu toții "Tatăl nostru". În tot acest timp, preoții au ținut în mâinile lor o lumânare, simbolizându-l pe Isus Cristos, singura lumină care ne călăuzește și ne unește. Tot în cadrul rugăciunii, ne-am încredințat intențiile noastre de unire a Bisericilor, crezând cu toată inima că într-o zi vom fi cu adevărat numai o turmă și-un păstor.
A urmat un moment frumos pregătit de copiii din Cordun. Aceștia au învățat două cântece, iar noi am cântat, unindu-ne astfel glasurile cu ei, "Ce bine e când frații" și "Unde-i iubire, acolo-i Dumnezeu". Un schimb de amintiri între părintele Constantin și lider-șef ai cercetașilor din Pildești, Andreea Mîrț, a pus capăt vizitei la frați noștri din Cordun.
Așadar, ziua de astăzi ne-a învățat să privim dincolo de zidurile care ne despart, pentru a putea construi poduri, ne-a învățat să căutăm dincolo de cuvintele care ne dezbină, pentru a putea, cu glasurile noastre, să ne rugăm pentru unire, astfel, încercând, în fiecare clipă, "să lăsăm lumea un pic mai bună decât am găsit-o". Aducem mulțumiri comunității ortodoxe din Cordun și vom păstra mereu în inimi recunoștința pentru ospitalitate și bunăvoința lor, arătându-ne, de fiecare dată, ce înseamnă a fi frați adevărați.
Astăzi am învățat cu toții, și mici și mari, să fim gata oricând pentru a înțelege că "iubirea lui Cristos ne constrânge pe toți".
Liderii C.L. AMD Pildești
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
22 ianuarie: Cercetașii din Pildești în popas la biserica "Sfântul Gheorghe" din Cordun
* * *
Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.
lecturi: 37.