Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Arhiep. Welby despre Reformă: A nu se uita violențele care au avut loc
De Giorgio Bernardelli

"Un eveniment care trebuie celebrat dar și o memorie care trebuie purificată, cerând iertare", este modul în cu care arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, împreună cu John Sentamu, arhiepiscop de York, al doilea sediu important al Bisericii din Anglia, invită să se privească împlinirea celor 500 de ani de la "Reforma" lui Luther. Aceasta reiese dintr-o scrisoare pe care cei doi prelați au trimis-o comunităților anglicane cu ocazia Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, începută astăzi; inițiativă care cade și în ajunul sinodului Bisericii din Anglia de luna viitoare, în timpul căruia va fi amintită această aniversare.

A aminti Reforma la Londra înseamnă a chema direct în cauză istoria Marii Britanii, din moment ce pe calea deschisă de Luther în anul 1517, câțiva ani după aceea - în timpurile lui Henric al VIII-lea - s-a consumat ruptura dintre Canterbury și Roma, cu persecuțiile violente care au urmat. "Numai în Anglia - amintește astăzi Guardian - peste 800 de mănăstiri, abații și conventuri au fost sechestrate, biblioteci distruse, manuscrise pierdute, comori și opere de artă confiscate. Mii de persoane au fost spânzurate, spintecate sau arse în numele convingerilor lor religioase".

"Reforma a fost fie un proces de reînnoire, fie de diviziune între creștinii din Europa, scriu Welby și Sentamu. La această aniversare mulți creștini vor voi să aducă mulțumire pentru marile binecuvântări primite, precum proclamarea evangheliei harului, disponibilitatea Bibliei în propria limbă sau recunoașterea vocației laicilor de a-l sluji pe Dumnezeu în lume și în Biserică. Mulți vor aminti și daună adusă unității Bisericii în urmă cu cinci secole și care încă mai continuă, sfidând porunca clară a lui Isus la unitatea în iubire".

"Acei ani tulburi - continuă cei doi prelați anglicani - au văzut creștini în competiție unii împotriva altora, până acolo încât mulți au îndurat persecuții și chiar moartea din partea altora care susțineau că-l urmează pe același Domn. O moștenire de neîncredere și competiție care după aceea avea să însoțească extraordinara răspândire globală a creștinismului în secolele care au urmat. O istorie asupra căreia ar trebui să reflectăm mult".

"A aminti Reforma - conclud arhiepiscopul de Canterbury și arhiepiscopul de York - ar trebui să ne conducă din nou la ceea ce reformatorii voiau să pună în centrul vieții fiecărei persoane, adică încrederea în Isus Cristos. Trebuie să fie un an pentru a reînnoi încrederea în Cristos și numai în el". Însă, împreună cu aceasta, "a aminti Reforma trebuie să ne ducă și la căință pentru partea pe care am avut-o în perpetuarea diviziunilor. O căință care va trebui să fie legată cu acțiunea pentru a întâlni celelalte Biserici și a întări raporturile cu ele".

Deși mesajul lui Welby și Sentamu nu propun o cerere explicită de iertare din partea Bisericii din Anglia pentru violențele care au avut loc după schismă, ideea că un gest de acest tip poate să aibă loc cu ocazia apropiatului Sinod provoacă oricum discuții la Londra. Fostul parlamentar și ministru Ann Widdecombe (o fostă anglicană trecută la catolicism) a catalogat-o ca o inițiativă "complet inutilă". În timp ce Catherine Pepinster, fostă directoare a Tablet, cel mai mare săptămânal catolic englez, a amintit că Reforma a fost "o istorie de politici și nu de dispute teologice" și că nu este sigură că "o cerere de iertare este pasul cel mai potrivit".

(După Vatican Insider, 18 ianuarie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat