China: boom de nașteri în 2016. Criza demografică este depășită?
De Federico Cenci
A servit la ceva goana dupa remedii, a Chinei, în lupta împotriva scăderii natalității. După ce a abandonat, în octombrie 2015, politica unicului copil, imperiul dragonului roșu a cunoscut în 2016 nașterea a 17,5 milioane de copii. Conform datelor prezentate de Global Times este vorba despre o creștere cu 5,7% față de anul trecut, când s-au născut 16,5 milioane de copii. În afară de asta este nivelul de natalitate cel mai ridicat de la începutul mileniului.
Cel care furnizează datele este Wang Pei'an, viceministru al National Health and Family Planning Commission (NHFPC), dicasterul care se ocupă de sănătatea și controlul nașterilor. Conform lui, tendința de creștere este destinată să continue, atestându-se în jur de 20 de milioane de nașteri și ducând populația chineză la 1,45 miliarde până în 2030.
Nivelul cel mai scăzut s-a înregistrat în 2006, cu 15,84 milioane de nașteri. Criza demografică a trezit preocupări printre liderii Partidului Comunist Chinez, pe calea repercusiunilor sociale, cu o reducere drastică a tinerilor aflați la vârsta de muncă și o creștere a numărului bătrânilor care au nevoie de asigurare. De fapt, populația cuprinsă între 15 și 59 de ani s-a diminuat treptat (cu 3,71 milioane numai în 2014), în schimb în fața unei creșteri a celor care au peste 65 de ani.
Un raport al Băncii Mondiale preluat de Avvenire atestă că din cele mai mult de 211 milioane de persoane cu vârsta de 65 de ani, prezenți în regiunea Asia orientală - Pacific, 130 de milioane trăiesc în China, 36% din populația globală din acest grup de vârstă. Un astfel de dezechilibru dintre tineri și bătrâni produce în mod inevitabil probleme sistemului sanitar și de asigure.
Trei decenii de politică a copilului unic au devenit așadar un spin în coastă pentru China. Din 1979, an în care Beijingul a decis să introducă această normă contraceptivă, se estimează că a fost evitată nașterea a 400 de milioane de copii.
Adoptată în timpul președinției lui Deng Xiao Ping, legea despre copilul unic răspundea la exigențe de control demografic pentru țara care, deja atunci, era cea mai populată din lume. Excepții erau prevăzute pentru minoritățile etnice și pentru familiile rurale, în cazul în care întâiul-născut era fetiță.
Printre sancțiunile pentru copiii "clandestini" erau prevăzute amenzi până la câteva zeci de mii de yuan (cifre nesustenabile pentru cea mai mare parte a chinezilor), cu alternativa tragică a avorturilor forțate și a infanticidelor. Instituția familială a fost astfel aproape eliminată. Se estimează că circa 160 de milioane de familii chineze - adică 40% din total - sunt compuse astăzi din două persoane și atât.
Cel din 2016 a fost primul efect benefic al deschiderii "nataliste" a Chinei. Askanews a prezentat declarațiile câtorva perechi chineze încântate, care îndelung au trebuit să aștepte posibilitatea de a aduce pe lume un al doilea copil și care acum au putut să-și încoroneze visul lor. De fapt, conform datelor difuzate în octombrie, 44% dintre copiii născuți înainte de prima jumătate a anului 2016 sunt al doilea copil, un salt cu 6,9% și cu 16,7% față de 2015 și față de începutul acestui deceniu.
"Multe mame din această țară, din cauza legii vechi, sunt fiice unice - afirmă Zheng Xiaoyu, mamă a unui copil, care în 2016 a rămas însărcinată cu al doilea - dar acum când pot, ei au ales să dea un frate sau o soră copiilor lor, aici unde trăim noi, aproape 40% dintre mame au adus pe lume sau sunt în așteptarea celui de-al doilea copil".
Totuși, sfârșitul politicii copilului unic nu este în sine o garanție demografică pentru anii viitori. Creșterea retribuțiilor, introducerea în special în marile orașe chineze a unui stil de viață burghez și consumist, concentrat pe individualism, îi descurajează pe tineri să întemeieze o familie.
Un sondaj al Federației Femeilor Chineze revelează că peste jumătate dintre familiile din țara asiatică nu vor un al doilea copil. Această realitate demonstrează că provocarea pentru natalitate, înainte de a fi politică, este culturală.
(După Zenit, 10 ianuarie 2017)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 16.