Oficiul pentru Pastorația Familiei: Cursuri pentru logodnici
Gradul de reușită al unei vieți de familii este dat de gradul de formare al celor care o compun. Soț sau soție nu se naște, ci se devine, se învață. Prin celebrarea sacramentului Căsătoriei cei doi tineri nu ajung la un punct terminus, ci mai degrabă se află la un punct de pornire. Până atunci nu au fost soț și soție și ca atare nu au de unde să știe ce înseamnă o astfel de vocație, de aceea formarea inițială, ca și cea continuă, ca și în cazul preoților sau al persoanelor consacrate, este secretul reușitei.
Nu putem să știm totul, pentru că nimeni nu a știut vreodată totul, ci, cu umilință, totul se învață: învățăm să-l cunoaștem pe celălalt în unicitatea și diversitatea lui, învățăm ce înseamnă a conviețui cu adevărat în doi și apoi în mai mulți, învățăm să-l acceptăm pe celălalt cu darurile și defectele pe care le are, învățăm care este locul lui Dumnezeu în relația dintre soți, rolul Bisericii, al comunității parohiale, al preotului și al celorlalte familii din comunitate, învățăm ce înseamnă să construiești și să întreții o casă, cum se prepară mâncarea, cum se spală rufele, cum se cresc copii, cum se suferă, cum se moare, cum se plânge persoana dragă etc. Omul este chemat mereu să învețe!
În ideea celor spuse mai sus și conștienți că familia are nevoie de atenția noastră, Oficiul pentru Pastorația Familiei, din cadrul Diecezei de Iași, ajutat de preoții din parohii, continuă să vină în sprijinul familiei și al tinerilor care doresc să-și întemeieze o familie.
Exortația apostolică Amoris laetitia nu contenește să insiste pe necesitatea formării umane, religioase, culturale, sociale etc. a viitorilor soți.
La unison cu acest document fundamental al zilelor noastre, în ceea ce privește familia și conștienți de rata din ce în ce mai ridicată a divorțurilor, a tinerilor care conviețuiesc fără sacramentul Căsătoriei, a soților care nu mai sunt deschiși spre viață și mai ales a violenței care caracterizează parcă în mod ostentativ relația dintre soți, Oficiul pentru Pastorația Familiei propune mai multe etape ale cursului pentru logodnici, după cum urmează:
Ianuarie
Februarie
Mai
6 mai: Curs pentru logodnici, la Traian, centrul "Gaudium et Spes"
13 mai: Curs pentru logodnici la Iași
20 mai: Curs pentru logodnici la Bacău-Centru
27 mai: Curs pentru logodnici la Suceava
Iunie
3 iunie: Curs pentru logodnici la Moinești
10 iunie: Curs pentru logodnici la Piatra Neamț
17 iunie: Curs pentru logodnici la Galbeni
Iulie
1 iulie: Curs pentru logodnici la Onești
8 iulie: Curs pentru logodnici la Butea
15 iulie: Curs pentru logodnici la Focșani
22 iulie: Curs pentru logodnici la Iași
29 iulie: Curs pentru logodnici la Bacău-Centru
August
Septembrie
2 septembrie: Curs pentru logodnici, la Traian, centrul "Gaudium et Spes"
9 septembrie: Curs pentru logodnici la Iași
O zi de curs se va derula astfel:
Ora 09.00-10.00: Motivații pentru o căsătorie reușită
Ora 10.00-11.00: Căsătoria, fundamente antropologice
Ora 11.00-13.00: Despre planificarea familială
Ora 13.00-14.00: Pauză de prânz
Ora 14.00-15.00: Căsătoria - aspecte psihologice și pedagogice
Ora 15.00-16.00: Căsătoria - aspecte practice
Se va putea participa doar printr-o înscriere prealabilă, la adresa de e-mail: feliciantiba@yahoo.com sau la telefoanele: 0785/828857; 0744/407260 sau prin înscrierea directă la sediul decanatelor unde se vor desfășura cursurile. În cazul cursurilor care vor ava loc la Traian, la centrul "Gaudium et spes", înscrierile se pot face și la pr. Adrian Faraoanu (tel. 0766/323384) sau prin e-mail, la adresa: gaudiumetspestraian@gmail.com.
Cursul se va desfășura doar pe parcursul unei zile, participanții urmând să aleagă ziua și locul unde urmează să participe.
Vă așteptăm cu drag,
PS: Sunt așteptate la curs și familiile care doresc să cunoască mai multe lucruri despre viața de familie.
Pr. dr. Felician Tiba
Oficiul pentru Pastorația Familiei
lecturi: 10.