Arhiepiscopul Angelo Becciu despre Amoris laetitia: "Unitatea Bisericii înainte de propriile idei"
De Andrea Tornielli
"Ca umil colaborator al papei, simt datoria să-i spun sincer gândirea mea când este în fază de elaborare o decizie. Odată ce a fost luată, eu ascult total de Sfântul Părinte". Arhiepiscopul Angelo Becciu, substitut de la Secretariatul de Stat și colaborator apropiat al lui Francisc, comentează astfel, într-un colocviu cu Vatican Insider, polemicile cu privire la interpretarea exortației Amoris laetitia.
Cum a trăit papa aniversarea zilei sale de naștere?
După micul dejun cu câteva persoane fără adăpost, în Capela Paulină a celebrat cu cardinalii prezenți la Roma o liturghie de mulțumire. Apoi ziua a trecut în mod normal, cu activitățile programate anterior. A luat prânzul la "Sfânta Marta". Era un tort, mic semn de sărbătoare împărțit cu ceilalți comeseni din casă. Papa preferă un stil sobru și simplu, nu-i plac marile sărbători. Îi plac urările, dar cere mai ales să se roage pentru el. Deci, stilul tipic al lui Francisc: nu trebuie să fie ocazii pentru a exalta propria persoană. O lecție pentru noi toți!
Optzeci de ani, o etapă: ce bilanț se poate face din această primă parte a pontificatului?
A face un bilanț este dificil, însă rezultatele pontificatului său sunt sub ochii tuturor. Un papă cu un grad foarte ridicat de popularitate, este plăcut stilul său, cuvintele sale ating inimile, figura sa trage după sine. Pe planul eclezial a demarat reforma Curiei Romane, dar mai ales a redat dinamism misionar Bisericii determinând-o să nu se concentreze asupra sieși ci să se deschidă periferiilor, în semnificația lor fizică și existențială. A întemeiat tot mesajul său pe centralitatea Evangheliei. Pe planul ecumenic a fost o trezire de inițiative și de întâlniri cu reprezentanții diferitelor confesiuni creștine. Una pentru toate, întâlnirea cu patriarhul de Moscova Chiril, eveniment atât de așteptat și dorit de predecesorii lui Francisc.
Și pe scena internațională?
Uimesc multele cereri de audiențe care provin de la șefi de stat și oameni ai guvernului din toată lumea. Dar și mai mult cantitatea de cereri de intermediere între părțile în cauză făcute papei: Statele Unite - Cuba, Venezuela, Columbia, Republica Centrafricană etc. Cineva l-a definit ca un lider de statură mondială, altul merge și mai departe: unicul lider rămas în lume! Cred că sunt afirmații bine întemeiate.
Ce anume îl preocupă mai mult pe papa în acest moment?
Desigur diferitele situații de război existente în diferite părți ale globului; suferă enorm când vede măcelurile de nevinovați. Îl chinuiesc diferențierile sociale existente în cadrul societăților occidentale și între nordul și sudul lumii precum și descreștinarea progresivă și decadența morală a Occidentului.
Cum va fi anul 2017 al lui Francisc?
Din punctul de vedere al activităților extraordinare ar trebui să fie un an normal, însă surprizele sunt mereu după colț! Papa îi așteaptă la Roma pe episcopii care vor trebui să vină în vizita ad limina, așa încât să recupereze pe acelea care n-au fost efectuate în timpul Jubileului. Cât privește călătoriile, în afară de vizitele la Genova și Milano, va fi în mai pelerinajul la Fatima, în timp ce sunt în studiu călătorii în Asia și în Africa.
Există unii care continuă să polemizeze cu privire la interpretarea lui Amoris laetitia. Cum trăiește papa toate acestea?
Papa este un om foarte senin, nu-i lipsește niciodată buna dispoziție, dar este clar că orice izvor de diviziune este pentru el motiv de preocupare și de durere. Eu nu intru în tema polemicilor, dar vreau numai să reafirm principiile care mi-au fost învățate de tradiția sănătoasă a Bisericii: ca umil colaborator al papei, simt datoria să-i spun sincer gândirea mea când este în fază de elaborare o decizie. Odată ce a fost luată, eu ascult total de Sfântul Părinte. Unitatea Bisericii, pentru care Isus a asudat sânge și și-a dat viața, vine înainte de ideile mele, oricât de frumoase ar fi ele. Acelea trăite în neascultare au ruinat Biserica.
(După Vatican Insider, 18 decembrie 2016)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 22.