Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Călători la Santa Maria de Guadalupe, "Împărăteasa Americii", în Mexic

Cunoscută ca "Icoana Maicii Domnului de la Guadalupe", venerată ca protectoare a Americilor, a apărut în mod miraculos pe veșmântul (tilma) unui indian aztec convertit la creștinism - Juan Diego, în Guadalupe, Mexic, în anul 1531. Imaginea sfintei Fecioare purtându-l pe Isus în pântecele său a devenit cunoscută și venerată nu doar de către locuitorii Mexicului, ci de întreaga lume creștină.

Unul dintre principalele obiceiuri legate de Icoana Maicii Domnului de la Guadalupe este ca femeile însărcinate sau mamele care abia au născut să vină să se închine și să-și prezinte pruncii Preasfintei Fecioare, oferindu-i protecția celei care l-a primit și l-a purtat pe Fiul lui Dumnezeu în pântecele ei.

Papa Benedict al XIV-lea și-a exprimat uimirea în fața unei picturi atât de gingașe care a sfidat intemperiile timpului. "Totul este miraculos în acest portret ieșit din florile culese de pe un pământ complet arid și care nu produce decât spini. Este imprimat pe o pânză fragilă încât putem vedea prin ea. Și totuși nici suprema ei frumusețe și nici strălucirea culorilor nu au fost deteriorate de umiditatea lacului vecin care corodează aurul, argintul și arama. Pentru nici o altă națiune Dumnezeu nu a mai făcut atât de mult". Nici un expert, nici un pictor nu au putut explica cum a putut să reziste acest portret încă din anul 1531.

La Lourdes vin circa șapte milioane de pelerini într-un an, iar la Guadalupe vin tot atâți pelerini la 12 decembrie (aniversarea propriu-zisă).

Totul este în sărbătoare, iar Mexico City parcă este sub asediu. Pe esplanada din fața bazilicii mii de pelerini cu flori și cu imagini ale sfintei Fecioare își fac drum cu greu să ajungă în fața icoanei miraculoase. Mulți dintre ei, uneori în grupuri, vin în genunchi de la sute de metri. Peste tot răsună Guadaupana, imnul Fecioarei Maria. Zeci de formații de dansatori, printre care se remarcă indienii în costume tradiționale viu colorate, cu pene multicolore dansează fără încetare, acompaniați de tarafuri de cântăreți. Printre ei sunt prezenți renumiții mariachi.

În catedrală și în toate bisericile care alcătuiesc Complexul Guadalupe se celebrează sfinte Liturghii din ora în oră. Catedrala declarată bazilică minor, care poate adăposti circa 20.000 de credincioși, este neîncăpătoare. La balcon în cele 12 capele se celebrează în diverse limbi, concomitent sfinte Liturghii.

Sâmbătă, 10 decembrie 2016, la ora locală 12.00 (20.00, ora României), în capela cu numărul 7 s-a auzit "O Marie, o preadulce mamă, România e sub scutul tău" (imnul de la Cacica), cântat de cei 17 pelerini români, care au participat la sfânta Liturghie celebrată de preotul grupului, Gabriel Bucur, paroh de Poiana Micului, județul Suceava. În noaptea de 11/12 decembrie 2016 se va celebra sfânta Liturghie a hramului, la care va fi prezent și grupul de români, iar la altarul principal printre sutele de preoți, episcopi și cardinali, va concelebra și preotul nostru român.

Sfântă Fecioară Maria de Guadalupe, roagă-te pentru noi!

Prof. Vicențiu Ciocan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Călători la Santa Maria de Guadalupe, "Împărăteasa Americii", în Mexic


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat