Iași: Simpozion dedicat episcopilor Anton Durcovici și Márton Áron
În aula "Anton Durcovici" a catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, Episcopia Romano-Catolică Iași, prin Departamentul de Cercetare Istorică, în colaborare cu Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași și Muzeul Márton Áron din Sândominic, a organizat la 10 decembrie 2016, cu prilejul sărbătorii fericitului Anton Durcovici, simpozionul național cu titlul "Anton Durcovici - Márton Áron: frați în episcopat, mărturisitori ai lui Cristos pe drumul Crucii".
În cadrul evenimentului moderat de pr. prof. dr. Ștefan Lupu, directorul Departamentului de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice Iași și decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, au fost prezentate patru comunicări științifice.
Excelența Sa Petru Gherghel, episcop de Iași, a prezentat conferința "Sfinții și eroii noștri: Fericitul Anton Durcovici și Venerabilul Márton Áron". În preambul, Preasfințitul Petru Gherghel sublinia următoarele: "Simpozionul la care luăm parte se înscrie în programul de cunoaștere și promovare a trecutului Bisericii noastre din România, care a avut o mare importanță în misiunea ei de apărătoare a mesajului primit de la înaintași, iscălind cu litere de foc și cu lacrimi de sânge un ideal ce ne copleșește și ne onorează: mărturia ultimilor doi episcopi din lunga serie a celor ce au avut de înfruntat crâncena perioadă de probă întru apărarea adevărului și a mesajului evanghelic. [...] Am considerat că acum, când Arhiepiscopia de Alba-Iulia celebrează un moment important din viața marelui și curajosului episcop Márton Áron, să încercăm să-l vedem alături de vrednicul episcop Anton Durcovici, ridicat recent la cinstea altarelor ca fericit al Bisericii Catolice, să-i cunoaștem mai bine imaginea de mărturisitor și apărător al aceleiași credințe, vrednic ca în curând să-i fie recunoscută coroana de confesor și exemplu de urmat pe calea credinței, pe care chiar și persecutorii lui l-au văzut și l-au declarat erou și apărător al turmei încredințate, al credincioșilor catolici din Ardeal".
Preasfințitul a descris apoi o mare parte dintre trăsăturile personalității complexe a episcopului Márton Áron pe baza mărturiei fericitului Anton Durcovici cu scopul de a evidenția legătura sufletească dintre cei doi colegi întru episcopat și de a demonstra convergența de idei între cei doi ierarhi, în contextul persecuției la care era supusă Biserica Catolică din România. Pentru fidelitatea lor față de Sfântul Scaun și apărarea credinței, cei doi ierarhi-eroi aveau să plătească cu închisoarea, urmată de martiriu, în cazul fericitului Durcovici. În partea a doua a conferinței, Preasfințitul Petru Gherghel a prezentat o emoționantă mărturie personală privitoare la întâlnirile sale cu episcopul Márton Áron, evidențiind semnificația faptului" de a sta alături de un om cu așa de mare faimă și aură de sfințenie".
A doua conferință a aparținut pr. dr. Isidor Iacovici, parohul comunității românești de la Roma, postulatorul cauzei de beatificare a episcopului Anton Durcovici, care a susținut recent la Roma un doctorat având ca tema viața fericitului Durcovici. Conferința acestuia, intitulată "Fericitul Anton Durcovici - exemplu de trăire a virtuților", a captat atenția auditoriului prin modul în care a prezentat personalitatea episcopului, care pe parcursul întregii sale vieți, zi cu zi, a trăit și a practicat virtuțile, "în momentele normale precum și în cele speciale". "Este interesant de notat - arăta părintele Iacovici - faptul că majoritatea celor ce l-au cunoscut pe episcopul Durcovici au dorit să arate că el a fost un preot și un episcop sârguincios și din punctul de vedere al trăirii virtuților caracteristice unui adevărat martir: credința și caritatea. Aceste persoane ne oferă un detaliat și profund registru al vieții sale pline de virtuți. Astfel ei confirmă unanima stimă și venerație față de această mare figură a Bisericii Catolice din România. A trăit în mod eroic credința, speranța și iubirea. Viața lui era impregnată de rugăciune, de meditații și de adorație. Cultul euharistic și cultul marian erau la baza trăirii sale". Conferința s-a bazat în continuare pe o manieră de abordare originală, autorul folosind cu prioritate mărturiile în detrimentul comentariului personal, precum și textele scrise de episcopul însuși. Credința, speranța, caritatea, iubirea față de Dumnezeu, iubirea față de aproapele și caritatea personală au fost prezentate în mod succint pentru a reliefa profunzimea trăirii misterului lui Cristos de către fericitul Anton Durcovici. "Acestea sunt - menționa în încheiere conferențiarul - câteva secrete luminoase și strălucitoare care au permis ca viața episcopului nostru să fie pătrunsă de prezența Domnului, fiind un model de practicare a virtuților pentru comunitatea creștină din România". În continuare, părintele Iacovici a interpretat cântecul-imn pe care l-a compus cu prilejul beatificării, la 17 mai 2014, a episcopului Anton Durcovici.
Cea de-a treia conferință, cu titlul "Episcopul Márton Áron - drept între popoare", a fost susținută de doamna profesoară Csilla Lázár, directoarea Muzeului "Márton Áron" din Sândominic, reprezentanta specială a arhiepiscopului de Alba Iulia, ÎPS György Jakubinyi. Conferențiara a prezentat în format PowerPoint reperele unei biografii de excepție, începând cu anii de formare intelectuală și religioasă a episcopului Márton Áron, activitatea sa pastorală, numirea în scaunul episcopal de Alba Iulia și activitatea sa până la arestare. Intuind probabil nivelul de așteptare al auditoriului, conferențiara a subliniat o serie de aspecte biografice puțin cunoscute, descoperite recent de specialiștii în istoria Bisericii Catolice din România, în mod special a Diecezei de Alba Iulia. Au fost astfel clarificate deciziile majore luate de episcopul mărturisitor în anii celui de-al Doilea Război Mondial, jalonate de momente precum rămânerea sa în reședința de la Alba Iulia după Dictatul de la Viena din 1940, de coagularea forțelor politice și ecleziastice care reprezentau interesele maghiarilor din Ardeal și care aveau să îi atragă din partea Siguranței și ulterior a Securității acuzația de iredentism. Pentru activitatea sa vizând salvarea de la exterminare a mii de evrei transilvăneni a fost declarat de statul Israel "Drept între popoare" în anul 1999.
Impresionantă a fost și informația oferită de doamna Csilla Lázár, privind refuzul episcopului Márton Áron de a primi numirea de cardinal in pectore, în anul 1969, acesta considerând că respectivul drept îi revenea episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, ceea ce s-a și întâmplat la 28 aprilie același an. Conferința a furnizat și alte exemple, care ilustrează verticalitatea episcopului Márton Áron, inclusiv faptul că acesta a fost cu adevărat "drept între popoare". A urmat invitația de a viziona expoziția cuprinzând exponate de la Muzeul din Sândominic. Conferința doamnei profesoare Lázár, a subliniat odată în plus personalitățile de excepție ale episcopilor Anton Durcovici și Márton Áron, "două exemple care ne ajută să înțelegem mai bine nu doar epoca în care au trăit, dar și pe noi înșine, deoarece exemplele lor ne dau mai mult curaj și mai multă putere".
Ultima conferință, cu titlul "Episcopii Anton Durcovici și Márton Áron - slujitori fideli în via Domnului", a fost susținută de pr. dr. Fabian Doboș, profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași și secretar științific al Departamentului de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice Iași. Autorul a prezentat contextul istoric în care și-au desfășurat activitatea cei doi episcopi eroi anticomuniști, iar apoi aspecte din activitatea pastorală și lupta comună a acestora împotriva persecuției comuniste. Părintele Fabian Doboș a reliefat rolul celor doi episcopi în redactarea Statutului Bisericii Catolice din România, pe baza principiilor fundamentale ale Bisericii, acțiune care le-a atras condamnarea la închisoare - episcopul Márton Áron fiind arestat la 21 iunie 1949, iar episcopul Anton Durcovici la 26 iunie același an.
Cele patru conferințe, în forma lor finală, vor fi publicate într-o secțiune specială a revistei "Buletin istoric".
În încheierea simpozionului au prezentat scurte mărturii doi preoți: pr. Grigore Duma, care a fost hirotonit de episcopul Márton Áron, și pr. Anton Despinescu, care l-a cunoscut pe acest episcop.
De asemenea, cu acordul și binecuvântarea Preasfințitului Petru Gherghel, în cadrul predicii sfintei Liturghii aniversare din catedrală, care a urmat lucrărilor simpozionului, un alt preot hirotonit de episcopul Márton Áron, preotul pensionar Anton Dancă, a vorbit despre personalitatea excepțională a celor doi episcopi și bucuria pe care i-a prilejuit-o întâlnirea și cunoașterea vieții sfinte a acestora.
Dr. Dănuț Doboș
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
10 decembrie: Iași: Simpozionul "Anton Durcovici - Márton Áron: frați în episcopat, mărturisitori ai lui Cristos pe drumul crucii"
Iași (catedrală): Liturghie în cinstea fericitului Anton Durcovici (10 decembrie 2016)
lecturi: 38.