Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Buletin de pelerin

Sâmbătă, 12 noiembrie 2016, un mare număr de catolici români din Roma, de la ambele biserici "San Vitale" și "Grotte Celoni", din comunitatea din Ladispoli și Cesano și mulți alții care locuiesc în împrejurimile Cetății Eterne au trecut prin poarta sfântă a bazilicii papale "Sfântul Petru". O prezență imposibil de trecut cu vederea la acest pelerinaj a fost aceea a copiilor care se pregătesc pentru Prima Sfântă Împărtășanie și sfântul Mir, și a părinților lor.

Peste 400 de credincioși, călăuziți de păstorii lor, de pr. Isidor Iacovici și pr. Adrian Chili, s-au adunat la ora 13.00 la Castel Sant'Angelo și de acolo au pornit în procesiune pe Via della Conciliazione spre poarta sfântă. La pelerinaj au luat parte Mons. Anton Lucaci, Mons. Ionuț Strejac, pr. Emanuel Bejenaru, pr. Laurențiu Dăncuță și pr. Iulian Robu.

Cântările pline de viață, rugăciunea sfântului Rozariu și bucuria stării împreună au oglindit trăirea care ne-a purtat pașii pe calea spre poarta sfântă. Alte grupuri de pelerini din diferite colțuri ale pământului au trecut pragul bazilicii înaintea noastră și după noi, înscriindu-ne într-un lanț al milostivirii care nu se sfârșește.

La sfânta Liturghie din bazilică, de la ora 15.00, celebrantul principal, pr. paroh Isidor Iacovici, le-a mulțumit preoților prezenți, copiilor și părinților lor, și tuturor credincioșilor pentru că s-au înscris în acest pelerinaj care și-a atins țelul: o nouă întâlnire cu milostivirea lui Dumnezeu care ne iartă și ne zidește ca popor al său.

La predică, Mons. Anton Lucaci a sintetizat conotațiile evenimentului pe care îl trăiam. La început s-a adresat copiilor spunându-le că în itinerarul lor de credință, acest pelerinaj capătă o semnificație specială: peste ani și ani, acolo unde îi va purta bunul Dumnezeu, își vor aminti că atunci când erau mici au trecut prin poarta sfântă jubiliară. Apoi părintele ne-a explicat motoul și logoul Jubileului Milostivirii, pentru a ne îndemna să fim și noi "milostivi ca Tatăl" (Lc 6,36). La sfârșit, ne-a îndreptat gândul asupra porții care este Isus. Oricine intră prin el se va întâlni cu milostivirea Celui care l-a trimis în lume.

Corurile reunite ale comunităților prezente au dat glas recunoștinței noastre și au umplut bazilica de ecoul cântecelor de laudă. La momentul sfintei Împărtășanii băncile rezervate pentru acest eveniment s-au golit pentru că mulți s-au pregătit sufletește printr-o spovadă bună pentru a dobândi indulgența plenară.

Redăm câteva impresii ale participanților:

"M-a frapat faptul că toți am devenit o comunitate așa de unită, în mijlocul Romei, așa departe de casă. Nu am fost niciodată într-un pelerinaj cu așa de multă lume. Mai ales pentru faptul că am participat cu toată familia, cu cei trei copii, pe mine ca tată m-a încercat o emoție puternică. Am putut vedea și atâtea alte persoane care au trăit intens momentul. Am apreciat organizarea și faptul că toți copiii stăteau în față, în primele bănci. Asta m-a făcut să mă simt ca acasă, în România, și în bazilica «San Pietro». Este un mister frumos Biserica". (Marius)

"A fost deosebit de frumos să pot veni cu întreaga familie de la Cesano. A fost o sărbătoare mare pe care nu o putem uita. Mi-a plăcut predica și exemplul cu poarta pe care părintele ni l-a explicat cu calm. Vreau să îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat această ocazie să cânt, să citesc și să mă rog în limba română în bazilica «San Pietro». A fost ceva unic". (Lucian)

"În această zi de sâmbătă aveam foarte multe lucruri de pus la punct. Încă de dimineață se anunța o zi foarte încărcată încât nu știam dacă voi putea ajunge sau nu. Nu este întâmplător că am reușit să fiu și eu în numărul imens al pelerinilor. Nu am cuvinte. Am trecut cu emoție prin poarta sfântă. După o așa mare binecuvântare, când trăiești un moment atât de copleșitor, simți cum în viața ta lucrurile se așază". (Monica)

* * *

A purcede în pelerinaj presupune abandonul tărâmului obișnuințelor și al siguranței domestice. A pleca în pelerinaj implică o dezlipire de cotidianul care ne umple vremea, dar și o deschidere la noutatea care ne vine din altă parte, de la Celălalt. Atunci când pleci într-o astfel de expediție, pe o distanță mai scurtă sau mai lungă, te plasezi în postura căutătorului: fără întrerupere, acesta simte în piept bătăile unei inimi neliniște pe care doar Dumnezeu o mai poate odihni, după fericita expresie a sfântului Augustin. În această căutare te regăsești înconjurat de semeni ai tăi și vezi cum emană o emoție trepidantă pe care o recunoști și în tine. Simți cum aceste trăiri ca un liant spiritual creează coeziunea grupului pelerin.

Neastâmpărul pelerinului îți amintește că ai buletin de călător, că viața nu este o stare, ci un drum, un perpetuu pelerinaj către acasă. Condiția de pelerin, în definitiv, se profilează nu ca un moft de week-end, ci ca un dat existențial.

Atunci când pelerinajul se termină, te întorci probabil pe același drum, în același autobuz, dar într-un mod diferit. Găsești casa la locul ei, lucrurile așa cum le-ai lăsat, însă ceva nedefinit încă în interiorul tău le vede într-o altă lumină. Atunci nu poți decât să șoptești în tainițele ființei tale, dar și celor din jur: "Mulțumesc, Doamne!"

Pr. Iulian Robu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 noiembrie: Roma: Buletin de pelerin


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat