Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Cea de-a doua serie de exerciții spirituale pentru preoți

S-a încheiat cea de-a doua serie de exerciții spirituale pentru preoți cu tema "A privi viața din perspectiva eternității, nu a timpului". Exercițiile, ținute de Mons. Iacob Ieronim, decan și paroh de Constanța, au avut loc la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian în perioada 10-14 octombrie 2016.

Luni seara (10 octombrie), Mons. Iacob Ieronim a făcut introducerea la exercițiile spirituale. A legat tema (inspirată din scriitoarea Olivia Manning) de Anul Milostivirii și a explicat programul.

În următoarele zile părintele a dezvoltat temele: 1. Preotul, cel care stă în fața lui Dumnezeu și în mijlocul oamenilor; 2. Relaționarea în viața preotului; 3. Faptele de milostenie sufletească; 4. Preotul slujitorul tuturor; 5. Maria în viața și misiunea preoților; 6. Preotul să miroase a oaie și să parfumeze cu parfumul lui Isus Cristos.

În cadrul considerațiilor de seară preoții au fost provocați să spună cum practică faptele de milostenie trupească, mai ales ajutorarea celor săraci și de ce merită să fii preot (frumusețea preoției); s-au împărtășit experiențe de viață, bucurii, preocupări și s-a răspuns la întrebări. În prima seară participanții au primit vizita PS Petru Gherghel și a PS Wilhelm Krautwaschl, episcop de Graz, care a vorbit despre situația catolicilor și a migranților din dieceza sa. La considerația de joi seara, 13 octombrie, a participat și PS Aurel Percă, vorbind despre flexibilitate. Pentru a continua meditațiile acasă, Excelența Sa a oferit fiecărui participant cartea "Amintește-ți și istorisește Evanghelia. Cateheza narativă a lui Marcu" de Silvano Fausti.

Adorațiile din cele trei zile au constituit reflecții asupra psalmilor milostivirii, a patimii Mântuitorului și a misterelor sfântului Rozariu.

În cele trei zile, participanții au căutat să regăsească răspunsuri la întrebările: De ce este frumos să fii preot? De ce preoția este necesară? Cum să trăiește în fidelitate vocația în toată viața?, s-au analizat în lumina celor patru tipuri de relaționare negativă (atotputernicie, colerică, nostalgică, om sfârșit) și a celor patru tipuri de relaționare pozitivă (cu sine, cu Dumnezeu, cu alții și cu istoria); s-au oprit asupra cuvintelor papei Francisc de la Liturghia crismei din ziua de 28 martie 2013: "Exact de aici derivă insatisfacția unora care ajung să fie triști, preoți triști, și transformați într-un soi de colecționari de antichități sau de noutăți, în loc să fie păstori cu "mirosul oilor" - aceasta vă cer: fiți păstori cu "mirosul oilor", care să miroase așa -; păstori în mijlocul propriei turme și pescari de oameni".

Cu bucuria în suflet, vineri, 14 octombrie, după Liturghia de încheiere, cei peste 50 de preoți s-au reîntors la misiunile pe care le desfășoară reînnoiți sufletește și întăriți de sacramentele și de harurile pe care le-au primit în zilele de exerciții spirituale. "Să purtăm bucuria cuvântului, ploaia harurilor care împrospătează preoția noastră și hotărârile bune", a spus predicatorul la finalul cuvântului după Evanghelie, după ce a amintit de imaginea folosită de Gualtiero Sigismondi, episcop de Foligno: poarta sfântă: pragul - formarea din seminar; cei doi stâlpi - legătura cu episcopul și fraternitatea sacerdotală; arhitrava - viața spirituală; cheia - caritatea pastorală.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-14 octombrie: Traian: Cea de-a doua serie de exerciții spirituale pentru preoți

Pr. Cornel Cadar
 


lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat