Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Carte dedicată lui patriarhului Bartolomeu pentru a 25-a aniversare a alegerii în scaunul patriarhal de Constantinopol

Se intitulează Bartholomew Apostle and Visionary omagiul excepțional adus patriarhului ecumenic Bartolomeu conținut într-un volum abia apărut în Statele Unite la a douăzeci și cincea aniversare a alegerii sale în scaunul de Constantinopol. Anticipăm din carte (Nashville, Thomas Nelson, 2016, XXXII + 271 pagini) anticipă prefața Papei și reflecția lui Benedict al XVI-lea. Volumul este deschis de o scurtă reflecție a lui Joe Biden, vicepreședinte al Statelor Unite, și reconstruiește itinerarul patriarhului în șase capitole comentate de tot atâția autori. Contribuția lui Joseph Ratzinger este referitor la primul, intitulat "Un mozaic delicat" și dedicat "constructorului de punți într-o lume volatilă". Urmează reflecțiile rabinului David Rosen (despre Bartolomeu ca protagonist ecumenic în lumea creștină), a arhiepiscopului anglican Rowan Williams (despre anii tinereții ai patriarhului, având numele Dimitrios Archontonis, născut la Imbro la 29 februarie 1940), a lui Al Gore (despre angajarea lui Bartolomeu pentru unitatea ortodoxiei), a antropologei Jane Goodall (despre opera de pionierat a patriarhului pentru tutelarea creației) și a jurnalistului George Stephanopoulos (care trasează un profil personal și pastoral al lui Bartolomeu). Autorul cărții este John Chryssavgis, arhidiacon al tronului ecumenic și consultant teologic al arhidiecezei greco-ortodoxe de America și al patriarhului ecumenic pentru chestiunile de mediu. Născut în Australia, Chryssavgis este căsătorit și trăiește la Boston, după ce a studiat la Atena și Oxford. În bibliografia teologului trebuie amintite cele trei volume în care a adunat scrierile lui Bartolomeu, antologia Toward an Ecology of Transfiguration: Orthodox Christian Perspectives on Environment, Nature and Creation (2013) și Dialogue of Love. Breaking the Silence of Centuries (2014), o carte mică având contribuții prețioase publicată la cincizeci de ani de la prima întâlnire dintre Atenagora și Paul al VI-lea, la originile unui "dialog de iubire" care continuă.

***

Drum comun
Prefața papei Francisc

Cu sentimente de apropiere cordială mă unesc cu toți cei care celebrează anul acesta, cu bucurie și jubilare, a douăzeci și cincea aniversare a alegerii Sanctității Sale Bartolomeu I ca patriarh ecumenic.

Prima mea întâlnire cu iubitul meu frate Bartolomeu a avut loc chiar în ziua în care am început slujirea mea papală, când m-a onorat cu prezența sa la Roma. Am simțit că întâlneam un om care merge în credință (cf. 2Cor 5,7), care în persoana sa și în modurile sale exprimă toată experiența umană și spirituală profundă a tradiției ortodoxe. Cu acea ocazie ne-am îmbrățișat cu afect sincer și înțelegere reciprocă. Întâlnirile noastre succesive la Ierusalim, Roma și Constantinopol nu numai că au întărit afinitatea noastră spirituală, ci mai ales au făcut mai profundă conștiința împărtășită a responsabilității pastorale comune pe care o avem în acest moment al istoriei, în fața provocărilor urgente pe care creștinii și întreaga familie umană trebuie să le înfrunte astăzi. Îndeosebi țin cu drag în inimă amintirea splendidă a salutului călduros și fratern de bun-venit pe care patriarhul Bartolomeu mi l-a rezervat în timpul vizitei mele la Fanar pentru sărbătoarea apostolului Andrei, sfânt patron al patriarhiei ecumenice, la 30 noiembrie 2014.

Biserica din Roma și Biserica din Constantinopol sunt unite de o legătură profundă și antică pe care nici măcar secole de tăcere și de neînțelegeri n-au reușit s-o frângă. Această legătură este exemplificată de relația dintre cei cărora tradiția le atribuie întemeierea respectivelor noastre Biserici, adică sfinții apostoli Petru și Andrei, doi frați de sânge, dar mai ales doi discipoli ai Domnului Isus, care împreună au crezut în El, l-au urmat și la sfârșit au împărtășit destinul său pe cruce, în speranța unică și identică de a sluji venirea împărăției sale. Predecesorii noștri, ilustrul Atenagora I și fericitul Paul al VI-lea, ne-au lăsat misiunea sacră de a parcurge înapoi drumul care a dus la despărțirea Bisericilor noastre, vindecând izvoarele îndepărtării noastre reciproce, și de a înainta spre refacerea comuniunii depline în credință și în iubire, conștienți de diferențele noastre legitime, așa cum era în primul mileniu. Astăzi, noi frați în credința și în speranța care nu dezamăgește, suntem profund uniți în dorința ca toți creștinii din Orient și din Occident să se poată simți parte a Bisericii una și unică, pentru ca să poată proclama întregii lumi că "De fapt, harul lui Dumnezeu s-a arătat ca mântuitor pentru toți oamenii, învățându-ne să respingem nelegiuirea și poftele lumești, ca să trăim în veacul de acum cu înțelepciune, cu dreptate și cu evlavie, așteptând speranța fericită și arătarea gloriei marelui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru, Isus Cristos" (Tit 2,11-13).

În cele două declarații comune pe care le-am semnat la Ierusalim și la Fanar am afirmat cu fermitate și determinare angajarea noastră împărtășită, care derivă din fidelitatea noastră față de Evanghelie, de a construi o lume mai dreaptă și mai respectuoasă față de demnitate și față de libertățile fundamentale, dintre care cea mai importantă este libertatea de religie. Suntem uniți în mod fundamental și în angajarea noastră comună de a face să crească ulterior conștiința persoanelor și a societății în general cu privire la chestiunea salvgardării creației, scenariul cosmic în care milostivirea infinită a lui Dumnezeu - dăruită, refuzată și refăcută - este manifestată și glorificată în fiecare moment. Sunt profund recunoscător pentru conducerea patriarhului ecumenic în acest domeniu și pentru reflecțiile sale despre această chestiune, din care am învățat și continui să învăț mult.

Am găsit o profundă sensibilitate spirituală în patriarhul Bartolomeu față de condiția dureroasă a umanității actuale, așa de profund rănită de violență de nespus, nedreptate și discriminare. Amândoi suntem foarte tulburați de acel păcat grav împotriva lui Dumnezeu, care pare să crească din zi în zi, care este globalizarea indiferenței în fața ciopârțirii imaginii lui Dumnezeu în om. Este convingerea noastră că suntem chemați să lucrăm pentru construirea unei noi civilizații a iubirii și a solidarității. Amândoi suntem conștienți că glasurile fraților noștri și ale surorilor noastre, acum la momentul de extremă neliniște, ne obligă să continuăm mai rapid pe drumul reconcilierii și al comuniunii dintre catolici și ortodocși, în așa fel încât să poată proclama în manieră credibilă Evanghelia păcii care vine de la Cristos.

Pentru aceste multiple motive sunt foarte bucuros că a douăzeci și cincea aniversare a alegerii prietenului și fratelui meu Bartolomeu ca patriarh al anticului și gloriosului scaun de Constantinopol este celebrat de așa de multe persoane care aduc mulțumire Domnului pentru viața sa și slujirea sa. Consider un har și un privilegiu a merge împreună cu patriarhul Bartolomeu în speranța de a-l sluji pe unicul nostru Domn Isus Cristos, bazându-ne nu pe forțele noastre slabe, ci pe fidelitatea lui Dumnezeu, și susținuți de mijlocirea fraților sfinți, apostolii Andrei și Petru.

Cu această certitudine și în amintirea constantă în rugăciune exprim Sanctității Sale patriarhul Bartolomeu urările mele cordiale și fraterne pentru o viață lungă în iubirea și în mângâierea Dumnezeului unul și întreit.

Din Vatican, 4 aprilie 2016

Papa Francisc

* * *

Colegi de călătorie
Reflecția papei Benedict al XVI-lea

Primul meu contact personal strâns cu patriarhul ecumenic Bartolomeu a fost în anul 2002, în timpul călătoriei spre întâlnirea internațională de rugăciune la Assisi. a fost idea Papei sfântul Ioan Paul al II-lea de a merge împreună cu trenul la Assisi pentru a exprima parcursul nostru interior în afară de călătoria exterioară. Pentru mine a fost o bucurie să aflu că patriarhul m-a invitat să mă așez un pic lângă el, în același compartimente, și, în acest mod, să ne cunoaștem mai bine.

Pentru mine această întâlnire - de-a lungul drumului - este mai mult decât o expresie accidentală a stării credinței. Am fost imediat emoționat și de deschidere și de căldura personală a patriarhului. Nu a fost nevoie de un mare efort pentru a ne apropia mai mult unul de altul. Deschiderea sa interioară și simplitatea sa inspirau imediat o intimitate plăcută. Ceea ce a contribuit la această senzație a fost desigur și faptul că vorbește toate limbile europene principale, nu numai franceză și engleză, ci și italiană și germană. Și mai surprinzător pentru mine a fost faptul că stăpânește latina și știe să se exprime în această limbă. Dacă se poate conversa cu cineva în propria limbă, există instantaneitate în a vorbi inimă la inimă și gândire la gândire. Patriarhul nu a studiat numai în cadrul Bisericii ortodoxe, ci și la München și la Roma. Diversității de limbi îi corespunde, prin urmare, și o diversitate de culturi în care el se mișcă. Astfel, gândirea sa este, din adânc, o călătorie cu alții și spre alții, care desigur nu degenerează într-o lipsă de direcție, unde faptul de "a fi pe drum" pur și simplu n-ar duce nicăieri. A fi profund înrădăcinați în credința în Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu cel viu și Răscumpărătorul nostru, nu împiedică deschiderea spre celălalt pentru că Isus Cristos poartă în sine tot adevărul. Însă, în același timp, această înrădăcinare ne protejează de alunecarea în frivolitate și de un joc zadarnic de vanitate, pentru că ne menține în adevăr, care aparține tuturor și vrea să fie calea pentru toți.

Astfel, într-un fel văd în această primă întâlnire a noastră un portret al întregii personalități a patriarhului ecumenic: a trăi în drum spre o țintă; a trăi în multele dimensiuni ale marilor culturi; a trăi în întâlnire, susținut de întâlnirea fundamentală cu adevărul care este Isus Cristos. La sfârșit, ținta tuturor acestor întâlniri este unitatea în Isus Cristos.

Chiar dacă, desigur, scopul acestei scurte reflecții nu poate să fie acela de a schița într-un fel slujirea patriarhului în întregimea sa, aș vrea măcar să subliniez un aspect care este important pentru a descrie acest mare om al Bisericii lui Dumnezeu: iubirea sa față de creație și angajarea sa pentru ca să fie tratată conform acestei iubiri, în chestiunile mari și mici. Un păstor al turmei lui Isus Cristos nu este niciodată orientat numai spre cercul propriilor credincioși. Comunitatea Bisericii este universală și în sensul că include toată realitatea. Acest lucru apare evident, de exemplu, în liturgie, care nu indică numai comemorarea și împlinirea actelor mântuitoare ale lui Isus Cristos. Este în drum spre răscumpărarea întregii creații. În orientarea liturgiei spre Orient, vedem că, împreună cu Domnul, creștinii doresc să înainteze spre mântuirea creației în întregimea sa. Cristos, Domnul răstignit și înviat, este în același timp și "soarele" care luminează lumea. Și credința este mereu îndreptată spre totalitatea creației. De aceea, patriarhul Bartolomeu realizează un aspect esențial al misiunii sale sacerdotale exact cu această angajare a sa față de creație.

Alegerea mea ca Succesor al lui Petru a conferit desigur o nouă dimensiune întâlnirii noastre personale. Responsabilitatea pentru credință în lume și, în același timp, responsabilitatea pentru unitatea creștinismului divizat fac parte din slujirea care ne-a fost dată, dar sunt și o datorie personală.

Consider deosebit de frumos faptul că, după renunțarea mea, patriarhul a rămas mereu aproape de mine personal și că a venit chiar să mă viziteze în micul meu convent. În multe colțuri din apartamentul meu se pot găsi amintiri primite de la el. Aceste obiecte nu sunt numai semne afectuoase ale prieteniei noastre personale, ci și indicații spre unitatea dintre Constantinopol și Roma, semne de speranță că ne îndreptăm spre unitate.

Sanctitatea Sa Bartolomeu este un patriarh cu adevărat ecumenic, în toate sensurile termenului. În solidaritate fraternă cu Papa Francisc face alți pași importanți pe drumul unității. Iubit frate în Cristos, fie ca Domnul să vă poată garanta încă mulți ani de slujire binecuvântată ca păstor în Biserica lui Dumnezeu. Vă salut en philémati haghío ["cu sărutarea sfântă", Rom 16,16 și 1Cor 16,20).

(După L'Osservatore Romano, 13 octombrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat