Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Franciscanii: "Iată cum este piatra de la mormântul lui Isus"

De Giorgio Bernardelli

S-a întâmplat ceva istoric săptămâna asta în bazilica Sfântului Mormânt la Ierusalim. Ceva ce a permis să se vadă așa cum nu se întâmpla de secole mormântul gol al lui Isus, locul cel mai venerat de toți creștinii. De fapt, de câteva luni sunt în desfășurare lucrările de restaurare a capelei care - în biserica mare - cuprinde tocmai ceea ce conform unei tradiții creștine foarte vechi este locul unde a fost depus trupul lui Isus după răstignire.

Restaurările - făcute posibile de un acord între diferitele confesiuni creștine care împreună (și istoric nu fără momente de fricțiune) administrează bazilica - se referă îndeosebi la stabilitatea micii structuri puse în centrul unei rotonde; de fapt, conform investigațiilor făcute de experți, stabilitatea sa s-ar compromis de acum așa de mult încât nu mai sunt suficiente întăriturile metalice instalate după un cutremur care a lovit Ierusalimul în 1927. Însă în Țara Sfântă, restaurările sunt întotdeauna o ocazie prețioasă pentru a aprofunda cunoștințele arheologice. Și este ceea ce se întâmplă și de data aceasta la Sfântul Mormânt, cu decizia de a înlătura temporar placa de marmură de la altarul din interiorul capelei, în spațiul îngust în fața căruia pelerinii se roagă venerând mormântul lui Isus.

Este vorba despre un fapt excepțional: ultima dată s-a întâmplat în 1880; și mergând și mai în urmă în timp, cronicile vorbesc numai de un alt precedent în 1555, cu ocazia altor lucrări de sistematizare a capelei. Pentru operațiune - care a durat doar câteva ore - a fost concordată așadar data de miercuri 26 octombrie: începând de la ora 14.00 a fost închis accesul pentru pelerini; și la 19.00, fiind adoptate toate precauțiile cazului, a avut loc înlăturarea propriu-zisă a plăcii, în prezența patriarhului greco-ortodox Teofil al III-lea, a vicarului Custodiei franciscane din Țara Sfântă fratele Dobromir Jazstal și a episcopului armean Sévan.

Momentul excepțional a fost filmat de telecamerele de la National Geographic căruia conducerea restaurării, condusă de o echipă de la Universitatea Tehnică Națională din Atena coordonată de profesoara Antonia Moropoulou, i-a acordat imaginile în exclusivitate. Astfel deja joi prestigioasa revistă a difuzat un prim reportaj cu un material video despre operațiune; o filmare din care, însă, se înțelege foarte puțin despre ce anume au găsit sub placa de marmură. De fapt, pentru a evita posibile daune, spațiul de sub altar a fost umplut cu nisip. Așadar, descoperiri interesante au avut loc în timpul nopții și în dimineața următoare, odată ce a fost înlăturat nisipul. Și ce a reieșit? Povestesc asta pe situl lor internet franciscanii de la Custodia din Țara Sfântă, cu o cronică intitulată "Am văzut mormântul lui Cristos cel viu". Un text care - nu fără un picuț de ironie - afirmă că dacă este interzis a încălca un material exclusiv publicând fotografii făcute (și încă nedifuzate de National Geographic) nu este interzis "a povesti emoția celui care le-a privit".

Așadar frații povestesc că atunci când a fost înlăturat nisipul "a apărut o altă placă de marmură cenușie, crăpată. Este lungă ca aceea care o acoperă, dar lată numai jumătate; restul pare să fi fost rupt. S-ar putea trata (la condițional) de placa pusă de cruciați. Nu există nicio certitudine, va fi misiunea oamenilor de știință să tragă concluziile lor după ce au analizat piesele descoperite".

Dar realitatea importantă este mai ales ceea ce apare din crăpătura acestei a doua plăci mai interne: "Acolo unde marmura cenușie lipsește - continuă frații - apare stânca. Este stânca originară, patul funerar al lui Isus, cioplit în însăși piatra de la Ierusalim". Și există un alt detaliu interesant din punct de vedere arheologic: "În piatră - explică ei - se observă canale săpate". Acesta este un fapt aflat deja în centrul de discuții dintre experți cu privire la posibilele interpretări: ar fi "pentru scurgerea fluidelor, spun unii, pentru un ritual care constă în sfințirea uleiului, afirmă alții". Apoi o altă indicație se referă la o pistă de investigații care probabil va fi urmată pornind de la imagini: "Modul în care este tăiată piatra - afirmă ei - ar putea să dea o idee specialiștilor cu privire la orientarea trupului. Capul îndreptat spre vest sau spre est?". În sfârșit o reflecție mai generală: "Ceea ce constată toți este că piatra pe care s-a odihnit trupul lui Isus este complet obișnuită, în timp ce momentul pentru cei care o privesc este absolut neobișnuit (extraordinar)".

Așadar, puține prime impresii; dar totuși clare în a confirma fundamentul istoric al devoțiunii creștinilor față de mormântul gol al lui Isus. De fapt, apariția pietrei este o altă confirmare a faptului că în centrul rotondei există cu adevărat o piatră de mormânt; și trebuia să fie deja în centrul locului de cult iudeo-creștin distrus de împăratul roman Adrian în anul 135 d.C. și înlocuit chiar acolo cu un templu pentru cultului lui Jupiter, Minerva și Venus.

Se înțelege deci emoția profundă cu care franciscanii încheie relatarea lor pe sit: "Cine a putut să intre și să vadă - scriu ei -, ca și cum ar fi răspuns la invitația îngerilor în ziua de Paști (Mt 28,6), este și mai mult atins, marcat și îl binecuvântează pe Domnul pentru că a trăit o zi extraordinară. Au văzut cu ochii lor punctul gps unde s-a odihnit trupul Domnului. Li s-a spus că era acolo. Dar s-a oferit ochilor lor precum coasta deschisă a lui Isus în fața degetelor lui Toma. Fie că l-au atins sau nu, au ieșit de acolo cu un unic strigăt de bucurie: «Da, suntem siguri: Cristos a înviat cu adevărat. Tu, Rege biruitor, miluiește-ne pe noi!»".

(După Vatican Insider, 30 octombrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 33.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat