Papa Francisc: "Europa nu este chemată să apere spații, ci să ofere speranțe de viață"
"Continui să visez la un nou umanism european, căruia îi sunt necesare amintire, curaj, utopie sănătoasă și umană. În acest drum de umanizare, Europa, leagănul drepturilor și civilizațiilor, este chemată nu atât să apere spații, ci să fie o mamă generatoare de procese, deci rodnică, pentru că respectă viața și oferă speranțe de viață.
Este dorința exprimată de papa Francisc în mesajul trimis participanților la întâlnirea Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) despre "Faptele de Milostenie" începută ieri la Sarajevo și care se va încheia duminică, 18 septembrie. Adresându-se cardinalului Péter Erdö, președinte al CCEE, Sfântul Părinte salută "importanta adunare" care "amintește tuturor credincioșilor grija față de cei care se află în nevoie: săraci migranți, refugiați, deținuți, șomeri, bolnavi în trup și spirit".
Apoi, amintește contribuția Bisericii, "mamă grijulie" față de "renașterea Europei". "Ea - a scris papa - se străduiește să meargă cu iubire în întâmpinarea rănilor omenirii pentru a le îngriji cu balsamul milostivirii divine". De aceea, papa îi îndeamnă pe reprezentanții episcopatului european: "Să implicați tot mai mult comunitățile voastre și diferitele realități caritative și de asistență în angajarea de a vesti evanghelia celor care au pierdut din diferite motive orientarea vieții lor".
De aici și îndemnul "de a găsi drumuri și parcursuri noi pentru a garanta celor care trăiesc sau ajung în Europa capacitățile de integrare, dialog și renaștere pentru a deveni o unică familie de popoare". Pentru ca "să se construiască punți și să se dărâme ziduri de despărțire".
(După Zenit, 16 septembrie 2016)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 6.