Răchiteni: File de istorie și de cultură
Duminică, 4 septembrie 2016, în biserica "Sfântul Anton de Padova" din Răchiteni, după Liturghia de la ora 18.00, a avut loc prezentarea lucrării Am suferit pentru Biserica lui Cristos, Viața Părintelui Ion Parțac (1927-1996), publicată de Editura "Sapientia" din Iași, autori fiind pr. dr. Fabian Doboș și dr. Dănuț Doboș.
La acest eveniment organizat de părintele paroh Marian Fechetă, au luat parte pr. Iosif Răchiteanu, din partea familiei, pr. Iosif Doboș, născut în localitatea Răchiteni, pr. dr. Ștefan Lupu, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași, pr. Alois Moraru, din partea Departamentului de Cercetare Istorică, pr. Iosif Enășoae, dr. Dănuț Doboș, din partea autorilor, Petre Doboș, primarul din Răchiteni, și un număr mare de credincioși, fii ai satului.
Părintele paroh Marian Fechetă a evidențiat faptul că acest eveniment este un moment de suflet și de sărbătoare deoarece, pe lângă informațiile cuprinse în această lucrare, se aduce un pios omagiu preoților care au suferit pentru credința în Cristos și, în special, părintelui Ion Parțac. Părintele paroh a accentuat faptul că preotul Ion Parțac este un exemplu de curaj în momentele grele de prigoană comunistă, care a cinstit-o atât de frumos pe Maica Domnului. Părintele paroh ne-a îndemnat să începem sfânta Liturghie cu un prohod dedicat părintelui, de la moartea căruia se împlinesc 20 de ani.
Moderatorul evenimentului, pr. dr. Ștefan Lupu, a prezentat în câteva idei lucrarea, Am suferit pentru Biserica lui Cristos, Viața părintelui Ion Parțac (1927-1996), subliniind câteva aspecte esențiale cu privire la adevăratele valori, pe care un preot le-a păstrat cu sfințenie. Părintele a afirmat că suntem o comunitate de credință și credința ne-a ajutat să stăm verticali în perioada comunistă, iar din viața părintelui Parțac ne dăm seama de viața comunităților catolice din acea perioadă.
Pr. Alois Moraru a afirmat că acest eveniment este un moment cultural în comunitatea în care s-a născut pr. Ion Parțac, după care a făcut o succintă prezentare a întregii lucrări pe capitole și subcapitole. A evidențiat câteva date biografice, drumul parcurs de la naștere și până la moarte, realizările părintelui, în ciuda dificultăților întâmpinate in anii grei ai persecuției comuniste și faptul că a fost organizatorul pelerinajelor la sanctuarul de la Cacica, pelerinaje care astăzi au devenit o tradiție. Părintele Alois a subliniat faptul că în această carte nu sunt scrise povești, ci date exacte chiar de la arhivele securității.
Dr. Dănuț Doboș, coautorul lucrării, a adus în discuție faptul că s-a împlinit un an de la lansarea monografiei Răchiteni. Șase veacuri de prezență catolică pe Valea Siretului. Îi mulțumim pe această cale pentru faptul că o părticică din sufletul său a rămas pe locurile natale și, din când în când, ne invită la sărbătoare, de această dată pentru a comemora un fiu al satului nostru, preotul mărturisitor Ion Parțac, "care în anii grei ai persecuției comuniste a dat mărturie despre credința în Cristos și fidelitatea față de Biserica sa". Dr. Dănuț Doboș a menționat faptul că această lucrare este rodul a 13 ani de cercetare, timp în care s-a bucurat de sprijinul Preasfințitului Petru Gherghel și a episcopului auxiliar Aurel Percă. Autorul ne-a îndemnat să vizităm lagărele comuniste pentru a putea înțelege mai bine cât au suferit eroii noștri și pentru a-i mulțumi Domnului că astăzi putem vorbi în libertate.
Domnul primar Petre Doboș i-a felicitat pe autori și pe organizatori pentru faptul că prin această carte și prin acest eveniment părintele Parțac revine pe locurile natale. Domnul primar ne-a asigurat de sprijinul primăriei în cinstirea eroilor noștri.
Pr. Iosif Răchiteanu, care a avut un aport deosebit în realizarea acestei lucrări, nepotul părintelui Parțac, a mulțumit rudelor prezente la eveniment, colegului său, dr. Dănuț Doboș, și în special bunului Dumnezeu pentru eroismul unchiului său pentru credință. A subliniat faptul că eroii Bisericii sunt modele pentru noi și ne-a îndemnat să le povestim copiilor noștri despre ei și să învățăm să fim eroi!
"Din fericire, biografia părintelui Parțac a fost salvată de la uitare printr-un cumul de întâmplări - tenacitatea nepotului, menționată mai sus; eforturile conjugate ale cercetătorilor, care au studiat și arhivele fostelor instituții comuniste de represiune, și, nu în ultimul rând, entuziasmul martorilor care au confirmat și completat informațiile istorice. Peste toate însă se află semnul Providenței Divine, al sfintei Fecioare Maria, pe care păstorul de conștiințe Ion Parțac a slujit-o, în special la Cacica, leagănul speranței creștine a diecezei în anii comunismului ateu" (Din introducerea lucrării).
Prof. Cristina Ghercă
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
4 septembrie: Răchiteni: File de istorie și de cultură
* * *
"Am suferit pentru Biserica lui Cristos". Viața Părintelui Ion Parțac (1927-1996) prezentată la Răchiteni și Cacica
lecturi: 18.