Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Sfânta Liturghie și canonizarea fericitei Maici Tereza de Calcutta (4 septembrie 2016)

"Cine se va gândi la ce vrea Domnul" (Înț 9,13). Această întrebare din Cartea Înțelepciunii, pe care am ascultat-o în prima lectură, ne prezintă viața noastră ca un mister, a cărui cheie de interpretare nu este în posesia noastră. Protagoniștii istoriei sunt întotdeauna doi: pe de o parte Dumnezeu și pe de altă parte oamenii. Misiunea noastră este aceea de a percepe chemarea lui Dumnezeu și apoi de a primi voința sa. Dar pentru a o primi fără ezitare să ne întrebăm: care este voința lui Dumnezeu?

În același text sapiențial găsim răspunsul: "oamenii au învățat cele plăcute ție" (v. 18). Pentru a verifica această chemare a lui Dumnezeu, trebuie să ne întrebăm și să înțelegem ce-i place Lui. De atâtea ori profeții vestesc ce anume este plăcut Domnului. Mesajul lor are o sinteză minunată în expresia: "Milă vreau și nu jertfe" (Os 6,6; Mt 9,13). Lui Dumnezeu îi este plăcută orice faptă de milostenie, pentru că în fratele pe care-l ajutăm recunoaștem fața lui Dumnezeu pe care nimeni n-o poate vedea (cf. In 1,18). Și de fiecare dată când ne aplecăm asupra necesităților fraților, noi am dat de mâncare și de băut lui Isus; l-am îmbrăcat, l-am susținut și l-am vizitat pe Fiul lui Dumnezeu (cf. Mt 25,40). Deci, am atins carnea lui Cristos.

Așadar suntem chemați să traducem în concret ceea ce invocăm în rugăciune și mărturisim în credință. Nu există alternativă pentru caritate: cei care se pun în slujba fraților, deși nu știu asta, sunt cei care-l iubesc pe Dumnezeu (cf. 1In 3,16-18; Iac 2,14-18). Totuși, viața creștină nu este un simplu ajutor care este dat în momentul de nevoie. Dacă ar fi așa ar fi desigur un sentiment frumos de solidaritate umană care trezește o binefacere imediată, dar ar fi sterilă pentru că este fără rădăcini. Dimpotrivă, angajarea pe care Domnul o cere este aceea a unei vocații la caritate cu care fiecare discipol al lui Cristos pune în slujba sa propria viață, pentru a crește în fiecare zi în iubire.

Am ascultat în Evanghelie că: "multă lume mergea după Isus" (Lc 14,25). Astăzi acea "multă lume" este reprezentată de lumea vastă a voluntariatului, adunată aici cu ocazia Jubileului Milostivirii. Voi sunteți acea lume care-l urmează pe Învățătorul și care face vizibilă iubirea sa concretă față de fiecare persoană. Vă repet cuvintele apostolului Paul: "Într-adevăr, am avut o mare bucurie și consolare datorită iubirii tale, pentru că prin tine, frate, au fost alinate inimile sfinților" (Flm 7). Câte inimi întăresc voluntarii! Câte mâini susțin; câte lacrimi șterg; câtă iubire este revărsată în slujirea ascunsă, umilă și dezinteresată! Această slujire lăudabilă dă glas credinței - dă glas credinței! - și exprimă milostivirea Tatălui ca se apropie de cei care sunt în nevoie.

Urmarea lui Isus este o angajare serioasă și în același timp bucuroasă; cere radicalitate și curaj pentru a-l recunoaște pe Învățătorul divin în cel mai sărac și rebutat din viață și a fi în slujba sa. Pentru aceasta, voluntarii care-i slujesc pe cei din urmă și pe cei nevoiași din iubire față de Isus nu așteaptă nicio mulțumire și nicio răsplată, ci renunță la toate acestea pentru că au descoperit adevărata iubire. Și fiecare dintre noi poate să spună. "Așa cum Domnul mi-a venit în întâmpinare și s-a aplecat asupra mea în momentul de nevoie, tot așa și eu merg întâmpinarea Lui și mă aplec asupra celor care au pierdut credința sau trăiesc ca și cum Dumnezeu n-ar exista, asupra tinerilor fără valori și idealuri, asupra familiilor aflate în criză, asupra bolnavilor și a celor închiși, asupra refugiaților și imigraților, asupra celor slabi și lipsiți de apărare în trup și în spirit, asupra minorilor abandonați, precum și asupra bătrânilor lăsați singuri. Oriunde există o mână întinsă care cere ajutor pentru a se ridica în picioare, acolo trebuie să fie prezența noastră și prezența Bisericii care susține și dăruiește speranță". Și, asta, să fie făcută cu amintirea vie a mâinii întinse a Domnului asupra mea când eram la pământ.

Maica Tereza, în toată existența sa, a fost împărțitoare generoasă a milostivirii divine, făcându-se disponibilă tuturor prin primirea și apărarea vieții umane, cea nenăscută și cea abandonată și rebutată. S-a angajat în apărarea vieții proclamând neîncetat că "acela care încă nu s-a născut este cel mai slab, cel mai mic, cel mai lipsit". S-a aplecat asupra persoanelor epuizate, lăsate să moară pe marginile străzilor, recunoscând demnitatea pe care Dumnezeu le-a dat-o; a făcut ca puternicii pământului să audă glasul său, pentru ca să recunoască greșelile lor în fața crimelor - în fața crimelor! - sărăciei create de ei înșiși. Milostivirea a fost pentru ea "sarea" care dădea gust fiecărei opere ale ei, și "lumina" care lumina întunericul celor care nu mai aveau nici măcar lacrimi pentru a plânge sărăcia și suferința lor.

Misiunea sa în periferiile orașelor și în periferiile existențiale rămâne în zilele noastre ca mărturie elocventă a apropierii lui Dumnezeu de cei mai săraci dintre săraci. Astăzi încredințez această emblematică figură de femeie și de consacrată întregii lumi a voluntariatului: ea să fie modelul vostru de sfințenie! Cred că, probabil, vom avea un pic de dificultate în a o numi sfânta Tereza: sfințenia sa este așa de aproape de noi, atât de duioasă și rodnică încât în mod spontan vom continua să-i spunem "Maica Tereza". Această neobosită lucrătoare a milostivirii să ne ajute să înțelegem tot mai mult că singurul nostru criteriu de acțiune este iubirea gratuită, liberă de orice ideologie și de orice legătură și revărsată spre toți fără deosebire de limbă, cultură, rasă sau religie. Maicii Tereza îi plăcea să spună: "Poate că nu vorbesc limba lor, dar pot să zâmbesc". Să purtăm în inimă zâmbetul său și să-l dăruim celor pe care-i întâlnim pe drumul nostru, în special celor care suferă. Astfel vom deschide orizonturi de bucurie și de speranță pentru atâta umanitate descurajată și care are nevoie de înțelegere și de duioșie.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat