Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Jubileul de 150 de ani de prezență a surorilor din Congregația "Notre Dame de Sion" în România

Încheierea evenimentelor dedicate jubileului de 150 de ani de prezență a surorilor din Congregația "Notre Dame de Sion" în România a avut loc duminică, 25 septembrie 2016, prin sfânta Liturghie solemnă celebrată de PS Petru Gherghel, în Parohia "Sfântul Anton" din Iași, unde o comunitate a congregației noastre activează în prezent.

La începutul sfintei Liturghii, sr. Iuliana Neculai, responsabilă națională a surorilor "Notre Dame de Sion" în România, a adresat un cuvânt de bun venit tuturor celor care au răspuns invitației de a se alătura bucuriei noastre la acest moment jubiliar. Au fost prezenți în mijlocul nostru preoți, persoane consacrate, numeroși credincioși din parohia care ne-a găzduit pentru această sărbătoare, precum și câțiva foști elevi ai școlilor noastre din Iași și Galați.

Am ascultat împreună Cuvântul lui Dumnezeu, prima lectura aleasă de surori cu această ocazie din cartea lui Ben Sirah 24,1-12 și celelalte două lecturi propuse de Biserică pentru această duminică. Prin cuvântul de învățătură, pr. Alois Bulai ne-a arătat cum acest Cuvânt al lui Dumnezeu proclamat ne ajută să înțelegem semnificația prezenței surorilor "Notre Dame de Sion", pe teritoriul diecezei de Iași. În prima lectură am ascultat elogiul înțelepciunii, mai exact, fragmentul ales este o sinteză despre înțelepciune și rolul ei în creație și în istoria mântuirii. Înțelepciunea și-a căutat locul unde să se stabilească, unde să-și găsească moștenirea. Astfel Cel Preaînalt i-a poruncit să-și fixeze cortul în Israel și în Iacob să locuiască. Acest verset "In Sion firmata sum" este Cuvântul pe care s-a stabilit Congregația "Notre Dame de Sion", întrucât surorile îl poartă înscris pe inelul pe care îl primesc în momentul consacrării lor. Surorile continuă să slujească inspirate și ajutate de această înțelepciune, de acest Cuvânt.

Pr. Bulai ne-a ajutat să înțelegem că aceasta este înțelepciunea pe care ne-o transmite și nouă Biserica la această aniversare a surorilor "Notre Dame de Sion", făcând o legătură frumoasă cu Evanghelia care a fost proclamată. Surorile nu s-au mulțumit să trăiască închise în mănăstirea lor, ci au ieșit în întâmpinarea celui nevoiaș, adică l-au văzut pe Lazăr al nostru care aștepta să se hrănească din Cuvântul lui Dumnezeu pe care aceste surori l-au păstrat în inima lor asemenea aceleia care a dat naștere înțelepciunii întrupate, asemenea Sfintei Fecioare Maria. De aici și numele congregației, "Notre Dame de Sion", care arată că, asemenea Mariei, surorile sunt în slujirea Cuvântului lui Dumnezeu pe care îl împărtășesc celor din jur. La școlile încredințate surorilor din Congregația "Notre Dame de Sion", multe generații și-au construit identitatea lor tocmai împărțind de la masa Cuvântului lui Dumnezeu trecut prin filtrul existenței și trăirii personale a surorilor. Educația primită în aceste școli a căpătat renumele unui mod de viață.

La sfârșitul sfintei Liturghii, datorită părintelui Anton Despinescu, fost elev la școala "Notre Dame de Sion" din Iași, am putut asculta o mărturie vie a ceea ce a însemnat educația primită în școlile congregației. Părintele ne-a mărturisit că își amintește foarte bine de cea pe care o saluta în fiecare zi cu "Bonjour, Ma Mère!" și căreia îi datorează vocația la preoție. Era Mère Theodoret, directoarea adjunctă a școlii primare. Pr. Despinescu ne-a împărtășit din momentele frumoase trăite la școală și ceea ce a învățat de la Mère Theodoret și de la celelalte surori de care își aduce aminte mereu cu drag.

Mărturia părintelui Despinescu a fost introdusă de o scurtă prezentare a cărții apărută tot cu ocazia Jubileului. Cartea cu titlul "Congregația «Notre Dame de Sion». 150 de ani de activitate în Moldova 1866-2016", a fost prezentată de autorul ei, pr. dr. Fabian Doboș. Părintele ne-a vorbit puțin despre munca depusă în redactarea acestei cărți, pentru că documentele care stau la bază sunt arhivele pe care le-a consultat în Franța, Elveția, Italia, la Vatican și mai ales Sfântul Oficiu. Cartea cuprinde opt capitole, primul fiind o biografie a fondatorului Congregației "Notre Dame de Sion", iar ultimul cu diferite mărturii, printre care se poate găsi mai pe larg și ceea ce părintele Despinescu ne-a împărtășit. Cele șase capitole din mijloc prezintă activitatea surorilor în diferite momente ale istoriei Congregației, cu un accent mai mare pus pe activitatea surorilor în școlile care le-au aparținut până în 1948. Cartea a apărut la Editura "Sapientia" și este recomandată tuturor ca un mijloc pentru a cunoaște mai bine momente importante din istoria Diecezei de Iași, precum și ca o încurajare în trăirea credinței.

Înainte de binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel ne-a prezentat gândul său de recunoștință pentru activitatea congregației pe teritoriul acestei dieceze și ne-a transmis și pe mai departe sprijinul și binecuvântarea sa pentru munca pe care surorile o desfășoară în continuare.

După sfânta Liturghie, toți cei prezenți au fost invitați la subsolul bisericii pentru un moment artistic pregătit de copii din Parohia "Sfântul Anton" din Iași, precum și de un grup de copii și tineri din Parohia "Sfântul Mihail" din Săbăoani, pentru aceștia din urmă mulți dintre ei au fost formați și educați în grădinița noastră de la Săbăoani. Atmosfera creată de cântecele și dansurile prezentate ne-a invitat să mai rămânem puțin împreună pentru o masă frățească, la care am putut împărtăși cu toții impresiile, emoțiile și bucuria acestei sărbători.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru cei 150 de ani de prezență a Congregației noastre în România, le mulțumim tuturor celor care în diferite feluri ne-au ajutat la organizarea acestor evenimente jubiliare și ne rugăm ca Dumnezeu să ne însoțească în continuare cu binecuvântarea și harurile sale.

Sr. Claudia, NDS

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 septembrie: Iași: Jubileul de 150 de ani de prezență a surorilor din Congregația "Notre Dame de Sion" în România.

* * *

Traian și Săbăoani: Jubileul de 150 de ani de prezență a surorilor din Congregația "Notre Dame de Sion" în România

Congregația "Notre Dame de Sion" la 150 de ani

Congregația "Notre Dame de Sion": 150 de ani de activitate în Moldova (1866-2016)

Simpozion și jubileu de 150 de ani de prezență în România a Congregației "Notre Dame de Sion"


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat