Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Assisi: "Să ne eliberăm de poverile fundamentalismului și urii"

De Andrea Tornielli

"Nu păgânismului indiferenței", "drumul nostru este acela de a ne cufunda în situații și de a da primul loc celui care suferă, de a asuma conflictele și a le vindeca dinăuntru... Să ne eliberăm de poverile fundamentalismului și urii". În inima orașului Assisi scăldat de soare, papa Francisc încheie împreună cu sute de bărbați și femei care aparțin tuturor religiilor lumii întâlnirea organizată de Comunitatea "Sfântul Egidiu" pentru a invoca pacea. Patriarhi, episcopi și păstori, rabini și imami, exponenți ai șintoismului, ai budismului și ai religiilor indiene nu capitulează în fața violenței, a urii, a ideologiei războaielor camuflate de religie.

Andrea Riccardi, fondator al Comunității "Sfântul Egidiu", în salutul său explică faptul că imaginea liderilor religioși reuniți pentru pace "este o imagine luminoasă" și demască pe cel care folosește numele lui Dumnezeu pentru a face război și a teroriza", așa cum a fost în urmă cu treizeci de ani, în 1986, când Ioan Paul al II-lea "a avut curajul unei invitații adresate celui care, timp de milenii, era considerat străin".

Liderii religioși ascultă martorii războaielor. Tamar Mikalli, creștină din Alep, înainte de război era profesoară. "Vin din Alep, orașul martir din Siria - povestește ea -. Alep, când rostesc acest nume, mi se strânge inima... Îmi revin în minte atâția prieteni musulmani și creștini. Acum se fac diferențe între creștini și musulmani, dar înainte de război nu existau diferențe... Apoi a izbucnit războiul, încă nu știu bine pentru ce. Au început să plouă bombe care distrugeau casele. Încă aud strigătele unui tată, ale unei mame sau urletele copiilor care-i caută pe părinții lor".

Patriarhul Bartolomeu amintește că "nu poate să fie pace fără respect și recunoaștere reciprocă, nu poate să fie pace fără dreptate, nu poate să fie pace fără o colaborare rodnică între toate popoarele lumii. Dar pacea are nevoie și de dreptate. Dreptate este o reînnoită economie mondială, atentă la nevoile celor mai săraci; înseamnă a observa condiția planetei noastre, salvgardarea mediului său natural, care este operă a lui Dumnezeu pentru cei care cred, dar care este Casă Comună pentru toți... Înseamnă a avea capacitatea unei solidarități care nu este asistență, ci este simțire a nevoii, a durerii și a bucuriei celuilalt, ca pe a noastră proprie. Dreptate înseamnă a fi coerenți cu ceea ce mărturisim și credem, dar capabili de dialog cu celălalt, capabili să vedem bogățiile celuilalt, capabili să nu-l doborâm pe celălalt, capabili să nu ne simțim superiori sau inferiori ai aproapelui nostru".

Rabinul șef din Savyon, David Brodman, este un martor al Shoah, de copil a fost deportat în lagărele de concentrare. "Am văzut în papa Francisc - spune el - un exemplu clar de umilință și sfințenie pentru timpul nostru așa cum sfântul Francisc a fost pentru timpul său. Pentru mine spiritul de la Assisi este cel mai bun exemplu de umilință și sfințenie și este răspunsul la tragedia lui Shoah și a tuturor războaielor. Pentru că aici noi spunem lumii că este posibil a deveni prieteni și a trăi împreună în pace chiar dacă suntem diferiți".

În timp ce venerabilul Morikawa Tendaizasu, al 257-lea patriarh al budismului Tendai, amintește: "Istoria ne-a arătat că pacea obținută cu forța va fi răsturnată cu forța. Noi ar trebui să știm că rugăciunea și dialogul nu sunt calea cea mai lungă, ci cea mai scurtă pentru a ajunge la pace".

Președintele consiliului ulema-ilor indonezieni, Din Syamsuddin, reafirmă: "Islamul - vreau să repet asta aici, în mod solemn astăzi - este o religie a păcii. Dumnezeu i-a creat pe oameni diferiți, spune Sfântul Coran, pentru ca să se poată aprecia și îmbogăți din diferențe. Astăzi, există grupuri care folosesc numele islamului pentru a săvârși acțiuni violente și este responsabilitatea noastră, a musulmanilor, să lucrăm împreună pentru a arăta tuturor adevărata față a credinței noastre".

Liderii religioși semnează un apel în care se afirmă: "Acesta este spiritul care ne însuflețește: a realiza întâlnirea în dialog, a ne opune oricărei forme de violență și abuz a religiei pentru a justifica războiul și terorismul. Și totuși, în anii care au trecut, încă atâtea popoare au fost în mod dureros rănite de război. Nu s-a înțeles mereu că războiul înrăutățește lumea, lăsând o moștenire de dureri și de uri. Toți, cu războiul, sunt perdanți, chiar și învingătorii".

"Pacea este numele lui Dumnezeu. Cine invocă numele lui Dumnezeu pentru a justifica terorismul, violența și războiul - se mai citește în apel - nu merge pe drumul Său: războiul în numele religiei devine un război împotriva religiei însăși. Să se deschidă în sfârșit un nou timp, în care lumea globalizată să devină o familie de popoare. Să se realizeze responsabilitatea de a construi o pace adevărată".

În sfârșit, ia cuvântul papa Francisc. "Ne este sete de pace - spune el - avem dorința de a mărturisi pacea, avem nevoie mai ales să ne rugăm pentru pace". Bergoglio invită să "ieșim, să pornim la drum, să ne întâlnim împreună, să ne străduim pentru pace", pentru că "Dumnezeu ne cere asta, îndemnându-ne să înfruntăm marea boală a timpului nostru: indiferența". Aceasta "este un virus care paralizează, face inerți și insensibili, o boală care atinge însuși centrul religiozității, dând naștere la un nou păgânism foarte trist: păgânismul indiferenței".

"Nu putem rămâne indiferenți", adaugă el, amintind de vizita împreună cu Bartolomeu la lagărul de refugiați din Lesbo și de victimele războaielor, între care "copiii, care nu au cunoscut în viața lor altceva decât violență". "Nu vrem ca aceste tragedii să cadă în uitare - afirmă Francisc -. Noi dorim să dăm glas împreună celor care suferă, celor care sunt fără glas și fără ascultare. Ei știu bine, adesea mai bine decât cei puternici, că nu există nicio zi de mâine în război și că violența armelor distruge bucuria vieții".

"Noi nu avem arme - continuă papa -. Însă credem în forța blândă și umilă a rugăciunii". Pacea pe care din Assisi "o invocăm nu este un simplu protest împotriva războiului, nici nu este rezultatul negocierilor, al compromisurilor politice sau al tranzacționărilor economice... ci rezultatul rugăciunii". De asemenea, Bergoglio amintește că "diferența nu este pentru noi motiv de conflict, de polemică sau de dezlipire rece. Astăzi nu ne-am rugat unii împotriva altora, așa cum, din păcate, uneori s-a întâmplat în istorie. În schimb, fără sincretisme și fără relativisme ne-am rugat unii alături de alții, unii pentru alții".

Francisc reafirmă că "niciodată numele lui Dumnezeu nu poate justifica violența. Numai pacea este sfântă și nu războiul!". Rugăciunea și colaborarea concretă "ajută să nu rămânem închiși în logicile conflictului și să refuzăm atitudinile rebele ale celui care știe numai să protesteze și să se înfurie. Rugăciunea și voința de a colabora angajează la o pace adevărată, nu iluzorie: nu liniștea celui care fentează dificultățile și se întoarce în partea ailaltă, dacă interesele sale nu sunt atinse; nu cinismul celui care își spală mâinile de probleme care nu sunt ale sale; nu abordarea virtuală a celui care judecă totul și pe toți pe tastatura unui computer, fără a deschide ochii la necesitățile fraților și a se murdări pe mâini pentru cel care are nevoie. Drumul nostru este acela de a ne cufunda în situații și de a da primul loc celui care suferă; de a asuma conflictele și de a le vindeca dinăuntru".

"Pace - conclude papa - înseamnă primire, disponibilitate la dialog, depășirea închiderilor, care nu sunt strategii de siguranță, ci punți deasupra golului. Pace înseamnă colaborare". "Dorim ca bărbați și femei de religii diferite, să se reunească oriunde și să creeze înțelegere, în special acolo unde sunt conflicte. Viitorul nostru este să trăim împreună. Pentru aceasta suntem chemați să ne eliberăm de poverile grele ale neîncrederii, ale fundamentalismelor și ale urii".

(După Vatican Insider, 20 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat