Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: "Era nevoie și de o astfel de latură". Impresii de la cursul pentru logodnici

Sâmbătă, 13 august 2016, în aula "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", din cadrul Parohiei "Sfântul Nicolae" din Bacău, a avut loc un curs pentru logodnici, la care au participat patru perechi de tineri. Cursul a fost ținut de către mai mulți specialiști de la Oficiul pentru Pastorația Familiei, din cadrul Diecezei de Iași.

Când ne-am prezentat la parohie spre a-i vorbi părintelui despre planul nostru de a ne căsători, el ne-a spus că va trebuit să mai facem un curs pe lângă cel pe care îl vom face împreună. Era vorba de un curs organizat la Bacău, la centrul decanal, unde, cel puțin așa ne-a spus el: "O să vedeți voi despre ce este vorba".

Sinceri să fim ne-am speriat la gândul că în jurul nostru sunt o grămadă de nunți, iar la Bacău au fost prezente doar patru perechi de tineri. Pe moment am avut impresia că părintele paroh ne-a păcălit. Ne-a prezentat acest curs ca fiind obligatoriu, dar la el participau atât de puțini tineri. Am rămas tari și am așteptat să înceapă.

Pr. Felician Tiba, coordonatorul principal al cursului, a avut cuvântul de deschidere și lui i-a revenit prima oră de curs. N-au trecut nici cinci minute și ideea că am fost păcăliți să participăm s-a spulberat. Ne-am dat seama că suntem în mijlocul unei realități pe care urma să o celebrăm, cum este sacramentul căsătoriei, dar că suntem atât de nepregătiți pentru el și în special pentru ceea ce urmează după. Am înțeles că nu e suficient că suntem un băiat și o fată și că am decis să ne căsătorim. În spatele deciziei noastre stă un șir de alte decizii; e vorba de decizia lui Dumnezeu de a ne crea, a părinților noștri de a accepta să fim concepuți și apoi de a ne naște, e decizia lor de a ne da o anumită educație și nu alta și ceea ce este apogeu al deciziilor, este tocmai decizia de a fi împreună, de a merge alături pe același drum, ceea ce presupune o iubire-atenție-respect, care trebuie să continue toată viața. Căsătoria, a spus pr. Felician, nu este ca să avem o persoană pe care să o folosim în actul conjugal, care să facă mâncare și care să spele și eventual să avem pe cineva pe care să ne vărsăm amarul și nervii, ci doar pentru a-l face fericit pe celălalt.

Au urmat doamna Eugenia Dămătăr, doamna Maria Gherghel, domnișoara psiholog Genoveva Burcă și doamna Veronica Șipoș care, fiecare în domeniul și în felul său, au căutat să ne convingă de frumusețea sacramentului Căsătoriei, de minunățiile pe care Dumnezeu le-a sădit în noi, de frumusețea vieții de familie, dacă este trăită conform cu dorința pe care Creatorul a avut-o încă de la început în ceea ce o privește.

Ne-a impresionat mult mărturia dată de doamna Veronica Șipoș; o femeie parte din familia rănită care a trecut prin nenumărate încercări, dar care, dincolo de faptul că și-a pierdut părinții, soțul, într-un oarecare fel și singura copilă, pentru că au decis să o ia pe alte căi decât pe cea indicată de evanghelie, cu toate acestea ea a rămas fidelă lui Dumnezeu, mai mult, credința fiind aceea care a ajutat-o să depășească orice obstacol în viață. Și era o mână de om! Ne-a marcat exemplul ei și am învățat de la ea că prin viața de căsătorie de fapt Dumnezeu ne vrea fericiți, nu nefericiți, dar fericirea depinde doar de noi, de efortul pe care îl facem ca soți.

Și dacă la final nimeni nu se dădea dus acasă, și dacă părintele Felician ne-a spus de vreo trei patru ori că e gata, asta spune mult cu privire la necesitatea unui astfel de curs pentru tinerii care urmează să se căsătorească. Ne-am convins încă o dată că știm atât de puțin cu privire la o realitatea atât de frumoasă, cum este căsătoria.

Mulțumim, părinte Felician, mulțumim colaboratorilor pe care îi aveți, mulțumim episcopilor și preoților din parohii care promovează pastorația familiei, mulțumesc celorlalte perechi de tineri care nu s-au temut să-și ofere un dar atât de prețios.

Iuliana și Adrian

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 august: Bacău: "Era nevoie și de o astfel de latură". Impresii de la cursul pentru logodnici


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat