Gherăești: Curs de formare și exerciții spirituale
În perioada 28 august - 4 septembrie 2016, un grup de 17 surori din Institutul "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" au participat la cursul de formare și exerciții spirituale la Grădinița "Sfânta Familie" din Gherăești, județul Neamț, având ca temă "Persoana consacrată în Anul Milostivirii".
Suntem într-un an special, în care Sfântul Părinte papa Francisc a chemat întreaga Biserică să redescopere chipul milostiv a lui Dumnezeu. Pentru a trăi în plinătate acest timp de har, am avut bucuria să aprofundăm și să ne însușim ceea ce înseamnă a fi milostivi asemenea Tatălui atât în timpul cursului de formare, cât și la exercițiile spirituale.
Plecând de la scrisoarea papei Francisc, Misericordiae vultus, pr. Fernando Manni, FMI, ne-a ajutat să conștientizăm, în perioada cursului de formare, că trăim un timp de har în care suntem chemate să descoperim ce înseamnă să fim milostivi și cum putem în mod concret, prin consacrarea noastră să dăm mărturie despre milostivirea Tatălui. Pentru aceasta avem nevoie să contemplăm mereu chipul milostivirii lui Dumnezeu care este Isus Cristos și să ne însușim sentimentele sale pentru a dărui lumii iubirea sa. Cum? Prin faptele de milostenie trupească și sufletească.
În zilele de exerciții spirituale, pr. Iosif Tiba a continuat pe aceeași temă, invitându-ne să medităm asupra legăturii strânse dintre milostivire și iertare. Plecând de la un fragment din evanghelie (de exemplu: Lc 7,11-17, Lc 7,36-50), în fiecare zi am descoperit cum Isus a avut compasiune față de cei care au păcătuit și am învățat cum să iertăm din inimă celui care ne-a greșit.
Părintele ne-a ajutat să înțelegem valoarea iertării în viața noastră, considerând-o un proces care cere din partea noastră timp, deschidere la har, să trăim în adevăr, răbdare și încredere în milostivirea divină. Pentru a ajunge să iertăm din inimă părintele ne-a propus opt pași. Primul este cel al rugăciunii pentru dușmanii noștri. Al doilea pas este acela de a avea curaj să purtăm și să suportăm povara ofensei primite. Al treilea pas ne invită să avem o atitudine de amabilitate și politețe față de cei care ne-au greșit. Dialogul, confruntarea cu celălalt este al patrulea pas. Dacă acest moment eșuează putem apela la un mediator pentru rezolvarea conflictului. Acesta este pasul al cincilea. Următorul pas este cel care ne învață evanghelia: după ce am vorbit cu persoana, am chemat un martor, dacă persona nu ascultă să o spunem comunității. Pasul al șaptelea ne invită să nu avem un comportament răzbunător față de persoana care ne-a jignit. Dacă toți acești pași dau faliment, părintele ne invită să o luăm de la capăt. Acesta fiind ultimul pas propus.
Dar să nu ne descurajăm! Pentru Domnul totul este posibil, căci el "este îndurător și plin de milostivire, el este îndelung răbdător și plin de dragoste!" (Ps 145,8).
În aceste zile binecuvântate am avut bucuria de a merge în pelerinaj la Cacica, zi în care am trecut prin Poarta Sfântă, un moment trăit cu emoție și încredere în milostivirea divină. Tot în această zi părintele ne-a îndreptat privirea către sfânta Fecioară Maria, model de trăire a milostivirii divine! Putem spune că această zi a fost pentru noi ca o încununare a tot ceea ce am primit din partea Domnului în această perioadă! Domnul fie lăudat!
Mulțumim Domnului bogat în milostivire pentru belșugul harurilor revărsate asupra noastră. Mulțumim preoților care ne-au însoțit în aceste zile și surorilor de la grădiniță pentru climatul fratern și afectuos în care ne-au găzduit!
Sr. Alina Rîtan, SCMP
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
28 august - 4 septembrie: Gherăești: Curs de formare și exerciții spirituale
lecturi: 8.