Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 31 august 2016

27. Milostivirea oferă demnitate (cf. Mt 9,20-22)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia pe care am ascultat-o ne prezintă o figură care se evidențiază prin credința sa și curajul său. Este vorba despre femeia pe care Isus a vindecat-o de hemoragia sa (cf. Mt 9,20-22). Trecând prin mijlocul mulțimii, se apropie de spatele lui Isus pentru a atinge marginea mantiei sale. "Căci își spunea: «De mă voi atinge fie și numai de mantia lui, voi fi vindecată»" (v. 21). Câtă credință! Câtă credință avea această femeie! Raționează astfel pentru că este însuflețită de atâta credință și atâta speranță și, cu un pic de viclenie, realizează ceea ce are în inimă. Dorința de a fi salvată de Isus este așa de mare încât o face să meargă dincolo de prescrierile stabilite de legea lui Moise. De fapt, această sărmană femeie de mulți ani nu este pur și simplu bolnavă, ci este considerată necurată pentru că este afectată de hemoragie (cf. Lev 15,19-30). De aceea este exclusă de la liturgii, de la viața conjugală, de la raporturile normale cu aproapele. Evanghelistul Marcu adaugă că a consultat mulți medici, consumând mijloacele sale pentru a-i plăti și suportând îngrijiri dureroase, dar situației ei doar se înrăutățise. Era o femeie rebutată de societate. Este important de a lua în considerare această condiție - de rebutată - pentru a înțelege starea sa sufletească: ea simte că Isus poate s-o elibereze de boală și de starea de marginalizare și de nevrednicie în care se află de mulți ani. Într-un cuvânt: știe, simte că Isus poate s-o salveze.

Acest caz ne face să reflectăm asupra modului în care femeia este adesea percepută și reprezentată. Toți suntem puși gardă, și comunitățile creștine, cu privire la viziuni despre feminitate afectate de prejudecăți și suspiciuni care lezează demnitatea sa intangibilă. În acest sens tocmai Evangheliile restabilesc adevărul și conduc din nou la un punct de vedere eliberator. Isus a admirat credința acestei femei pe care toți o evitau și a transformat speranța sa în mântuire. Nu știm numele său, dar puținele rânduri cu care Evangheliile descriu întâlnirea sa cu Isus schițează un itinerar de credință capabil să restabilească adevărul și măreția demnității fiecărei persoane. În întâlnirea cu Cristos se deschide pentru toți, bărbați și femei din orice loc și din orice timp, calea eliberării și a mântuirii.

Evanghelia lui Matei spune că atunci când femeia a atins mantia lui Isus. El "s-a întors" și "a văzut-o" (v. 22), și apoi i-a adresat cuvântul. Cum spuneam, din cauza stării sale de excludere, femeia a acționat în ascuns, la spatele lui Isus, era un pic temătoare, pentru a nu fi văzută, pentru că era o rebutată. În schimb Isus o vede și privirea sa nu este de reproș, nu spune: "Pleacă, tu ești o rebutată!", ca și cum ar spune: "Tu ești o leproasă, pleacă!". Nu, nu reproșează, ci privirea lui Isus este de milostivire și duioșie. El știe ce s-a întâmplat și caută întâlnirea personală cu ea, ceea ce în fond dorea însăși femeia. Asta înseamnă că Isus nu numai că o primește, ci o consideră demnă de această întâlnire până acolo încât îi dăruiește cuvântul său și atenția sa.

În partea centrală a relatării termenul mântuire este repetat de trei ori. "«De mă voi atinge fie și numai de mantia lui, voi fi vindecată». Întorcându-se și văzând-o, Isus i-a zis: «Încrede-te, fiică, credința ta te-a mântuit!» Iar femeia a fost vindecată din ceasul acela" (v. 21-22). Acest "încrede-te, fiică" exprimă toată milostivirea lui Dumnezeu față de acea persoană. Și față de orice persoană rebutată. De câte ori ne simțim în interior rebutați datorită păcatelor noastre, am făcut așa de multe, am făcut așa de multe... Și Domnul ne spune: "Curaj! Vino! Pentru mine tu nu ești un rebutat, o rebutată. Încrede-te, fiică! Tu ești un fiu, o fiică". Și acesta este momentul harului, este momentul iertării, este momentul includerii în viața lui Isus, în viața Bisericii. Este momentul milostivirii. Astăzi, nouă tuturor Domnul ne spune: "Curaj, vino! Nu mai ești rebutat, nu mai ești rebutată: eu te iert, eu te îmbrățișez". Așa este milostivirea lui Dumnezeu. Trebuie să avem curaj și să mergem la El, să cerem iertare pentru păcatele noastre și să mergem înainte. Cu curaj, așa cum a făcut această femeie. Apoi, "mântuirea" asumă conotații multiple: înainte de toate redă femeii sănătatea; apoi o eliberează de discriminările sociale și religioase; în afară de asta, realizează speranța pe care ea o purta în inimă anulând fricile sale și descurajarea sa; în sfârșit, o redă comunității eliberând-o de necesitatea de a acționa pe ascuns. Și acest ultim lucru este important: o persoană rebutată acționează mereu pe ascuns, uneori sau toată viața: să ne gândim la leproșii din acele timpuri, la cei fără adăpost de astăzi...; să ne gândim la păcătoși, la noi păcătoșii: facem mereu ceva pe ascuns, avem nevoia să facem ceva pe ascuns, pentru că ne rușină de ceea ce suntem... Și el ne eliberează de asta, Isus ne eliberează și ne ridică în picioare: "Ridică-te, vino, în picioare!". Așa cum Dumnezeu ne-a creat: Dumnezeu ne-a creat în picioare, nu umiliți. În picioare. Ceea ce Isus dăruiește este o mântuire totală, care reintegrează viața femeii în sfera iubirii lui Dumnezeu și, în același timp, o restabilește în demnitatea sa deplină.

Așadar, nu mantia pe care femeia a atins-o i-a dat mântuirea, ci cuvântul lui Isus, primit în credință, capabil s-o consoleze, s-o vindece și s-o restabilească în relația cu Dumnezeu și cu poporul său. Isus este unicul izvor de binecuvântare din care provine mântuirea pentru toți oamenii, iar credința este dispoziția fundamentală pentru a o primi. Isus, încă o dată, cu comportamentul său plin de milostivire, indică Bisericii parcursul care trebuie făcut pentru a merge în întâmpinarea fiecărei persoane, pentru ca fiecare să poată fi vindecat în trup și în spirit și să recupereze demnitatea de fii ai lui Dumnezeu. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 4.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat