Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Moare Girolamo Grillo, "episcopul Madonninei"

De Andrea Tornielli

A plecat în vârful picioarelor, pe neașteptate, în ziua în care Biserica o sărbătorește pe Fecioara Maria, Regină: în dimineața de 22 august 2016, la ora 8.00, episcopul emerit de Civitavecchia, Girolamo Grillo, a murit în Romania, la orfelinatul sorei Maria Ionela, Casa "Sfântul Iosif" din Odorhei în Transilvania, unde obișnuia să petreacă niște săptămâni în timpul verii. Aseară s-a plimbat, în pofida dificultăților de deplasare, și a recitat Completoriul. Împlinise 86 de ani la 18 august.

Născut în Calabria la Parghelia, după ce a terminat studiile filozofice și teologice decide să frecventeze Facultatea de Științe Sociale de la Universitatea Pontificală Gregoriana și la Louvain în Belgia (1952-1956), pentru a putea ajuta mai bine ținutul său. De aceea, elaborează doctoratul său cu o cercetare sociologică despre "Reforma funciară în Sila: legi economico-sociale și verificările lor inductive", la sugestia părintelui Luigi Sturzo și a economistului Ugo Papi, rector al Universității "La Sapienza".

La Roma are funcția de secretar al "Săptămânilor Sociale ale Catolicilor din Italia", apoi intră în Secretariatul de Stat, unde prestează serviciu lui Ioan al XXIII-lea, Paul al VI-lea și Ioan Paul al II-lea. Devine unul dintre colaboratorii lui Giovanni Benelli, substitut al Secretariatului de Stat al Papei Montini, în ani cruciali pentru viața Bisericii și a politicii italiene, pe care Grillo le trăiește dintr-un punct de observație privilegiat.

În 1977, în momentul în care Benelli părăsește Sfântul Scaun pentru a deveni arhiepiscop și cardinal la Firenze, Grillo la numai 47 de ani este ales episcop de Cassano allo Ionie, unde începe slujirea sa cu o scrisoare pastorală cu titlul semnificativ de factură sociologică: "O dieceză din sud se confruntă cu Cristos". După cinci ani este transferat în dieceza de Civitavecchia-Tarquinia, unde rămâne timp de 25 de ani.

Este aici, în 1995, când viața sa este tulburată și radical schimbată de Fecioara Maria care plânge, sărmana statuetă de ghips care în grădina familiei Gregori varsă lacrimi de sânge. Episcopul Grillo, mai puțin simpatizant față de aceste fenomene, este la început sceptic. Deschide spre ipoteza supranaturalului numai pentru că îi este cerut în mod explicit de secretarul de stat Angelo Sodano, care îi telefonează în numele lui Ioan Paul al II-lea. Papa polonez știe despre acea Fecioară Maria care provine de la Medjugorje. Crede în supranaturalitatea evenimentului. Și Grillo este constrâns să cedeze în fața evidenței, când statueta, căreia i s-a făcut radiografie la Policlinica Gemelli și nu conține trucuri sau stratageme, lăcrimează sânge în timp ce este în mâinile sale, în prezența surorii, a cumnatului episcopului și a unei sore. Cu acea ocazie, Grillo se simte deodată rău și este chemat cardiologul său de încredere, care după ce îl aduce în stare bună constată personal prezența unei noi dâre slabe dar foarte vizibile de sânge provenite din ochiul Fecioarei Maria.

Din sceptic episcopul se transformă într-un susținător al supranaturalității lăcrimării, continuând să aibă un aliat în Vatican: Papa Wojtyła. Pontiful, astăzi sfânt, va pune semnătura sa pe un document păstrat astăzi la Congregația pentru Doctrina Credinței, în care se atestă că el a venerat statueta găzduită în apartamentul său și a încoronat-o.

Restul vieții lui Grillo este marcat de aceste evenimente. Episcopul va continua să adune mărturii și să promoveze cultul Fecioarei Maria. După ce a încetat slujirea sa episcopală la Civitavecchia-Tarquinia, Grillo este numit de Benedict al XVI-lea canonic la "Santa Maria Maggiore" și vine să trăiască la Roma. Continuând în fiecare vară să o viziteze pe sora româncă ce îi ajută pe orfani și de decenii hrănindu-se numai cu Euharistia.

(După Vatican Insider, 22 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat