Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Tweeting cu Dumnezeu

La Editura "Sapientia" a fost publicată recent cartea Tweeting cu Dumnezeu, scrisă de pr. dr. Michel Remery și tradusă în limba română de Silvia Chiosea, George Marius Nicoară și Romana Petrovan. Cartea apare în colecția "Cateheză", în format 19x19 cm, policromie, cusută și coperți cartonate, are 442 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei. Pentru comenzi de grup se fac reduceri de 20% (20-50 exemplare) și 30% (peste 50 de exemplare).

Cartea Tweeting cu Dumnezeu are nevoie mai întâi de o explicație cât privește titlu, mai ales pentru cei care frecventează mai puțin social media moderne. "Tweeting" se referă la trimiterea unui mesaj "tweet" (în engleză, ciripit) de maxim 140 de caractere, prin intermediul "Twitter-ului", un instrument modern de socializare, supranumit "SMS-ul" Internetului.

Autorul cărții, Michel Remery (n. 1973), preot catolic din Olanda, își desfășoară activitatea pastorală foarte mult în mijlocul tinerilor, cărora vrea să le transmită învățătura creștină și să-i conducă la o întâlnire personală cu Dumnezeu. Pentru aceasta se folosește și de mijloacele moderne de comunicare și socializare, pe care tinerii le folosesc din abundență.

Astfel, împreună cu o echipă de tineri între 17 și 30 de ani a dezvoltat proiectul interactiv Tweeting cu Dumnezeu (#TwGOD). Realizând o strânsă integrare între mass-media moderne și cartea tipărită, acest proiect interactiv intenționează să-i ajute oamenii să descopere răspunsuri la întrebările lor despre credința catolică.

Scopul: să demonstreze cât de logic este să crezi

Scopul pe care și l-a propus pr. Michel Remery și echipa sa prin proiectului #TwGOD este acela de a vesti și de a explica credința catolică oricărui om de bunăvoință (1Pt 3,15], în special, tinerilor. Toți papii recenți au insistat și au cerut creștinilor să se angajeze la o nouă evanghelizare la nivel mondial. Din această perspectivă, # TwGOD nu intenționează în primul rând să ofere în mod pasiv anumite cunoștințele intelectuale, oricât de importante ar fi ele, ci să-i conducă pe tineri la o întâlnire personală cu Cristos.

În carte se acordă o atenție deosebită demonstrării logicii credinței. Plecând de la text, cititorul învață să recunoască ceva mai mare, ceva care implică dragostea lui Dumnezeu pentru el/ea, la care el/ea este invitat dea un răspuns personal.

Biserica avut întotdeauna misiunea să proclame evanghelia acolo unde trăiesc oamenii. Întrucât astăzi oamenii petrec mult timp on-line, Biserica trebuie să fie prezentă și aici și să utilizeze noile mijloace de comunicare, pentru a le propune mesajul lui Isus.

Întrebări adresate de tineri

La originea proiectului #TwGOD se află întrebările pe care tineri din Leiden (Olanda) le-au adresat preotului lor, pr. Michel Remery, în cadrul discuțiilor purtate cu privire la credința catolică. Acești tineri trăiesc într-o societate secularizată, iar întâlnirile cu preotul i-au ajutat să descopere importanța credinței pentru viața lor personală. Tinerii l-au stimulat pe părintele Michel Remery să publice rezultatele discuțiilor. Astfel, au apărut două cărți intitulate în olandeză Twitteren met God (1/2012, 2/2013), care apoi au fost unite într-un singur volum (2014). Ulterior, tinerii au cerut ca acest proiect să fie extins și pe Internet. Proiectul a câștigat rapid un interes la nivel internațional, ceea ce a dus la traducerea cărții și a conținutului on-line în mai multe limbi, printre altele, engleză, poloneză, spaniolă, cehă, și acum în română.

#TwGOD rămâne tânăr

Echipa #TwGOD este formată în principal din tineri. Studenți, tineri profesioniști și părintele Michel Remery lucrează împreună pentru realizarea scopului proiectului lor. Echipa social media exprimă mesajul central al #TwGOD prin diferite mijloace on-line. Echipa centrală se îngrijește din punct de vedere tehnic de site și de app, gestionează vânzarea cărții, verifică traducerile și păstrează contactul cu sponsorii. De partea financiară a proiectului se ocupă Fundația JP2 (JP2 Stichting), instituită special pentru a stimula creșterea personală în credință a persoanelor (tinere).

O carte cu răspunsuri scurte, clare

Cartea Tweeting cu Dumnezeu acoperă toate aspectele principale ale credinței catolice (Aici se poate vedea un extras din carte). Temele tratate sunt grupate în patru părți mari: 1. Dumnezeu: începutul și sfârșitul; 2. Biserica: originea și viitorul; 3. Tu și Dumnezeu: rugăciunea și sacramentele; 4. Viața creștină: credința și etica. În total cartea conține 200 de întrebări și răspunsuri, numite "Tweet-uri", prezentate într-un stil modern și atractiv. Pentru ediția în limba română autorul a rugat patru episcopi din România să scrie introducerea la fiecare parte și a compus 3 Tweet-uri noi ce au ca temă Bisericile Orientale, diferența dintre catolicii latini și cei bizantini și Liturghia bizantină. Fiecare pagină dublă, bogat ilustrată, este completă în sine. Prin urmare, cartea poate fi deschisă la orice pagină se dorește și se poate începe pur și simplu lectura. Răspunsurile concise îi ajută pe cei care nu sunt obișnuiți să citească texte mai lungi (așa cum este cazul la tot mai mulți oameni).

O aplicație mobilă leagă cartea la conținutul on-line

Legătura dintre materialul tipărit și conținutul on-line se face printr-o aplicație (app) pentru telefoane mobile, disponibilă pentru Apple și Android. Cu app, se poate face o "fotografie" a imaginii principale de la fiecare întrebare (Tweet) din carte. Aplicația recunoaște imaginea și face legătura în mod automat către pagina de internet, unde se află extrase interesante. Mai mult decât atât, pagina principală a aplicației stimulează utilizatorii să exploreze noi teme, prin prezentarea zilnică a unei noi selecții de Tweet-uri. O funcție de căutare ajută pentru a găsi cu ușurință teme în carte și în app. În plus, aplicația oferă acces la texte de rugăciuni catolice și sfânta Liturghie în mai multe limbi.

Web-Site-ul cu conținut suplimentar

Site-ul web www.tweetingwithgod.com cuprinde și conținuturi noi față de carte. Pagina de start conține o selecție a celor 200 de întrebări, adaptate timpului respectiv și de actualitate. El conține, de asemenea, feed-uri ale conturilor #TwGOD Twitter și Facebook, precum și link-uri pentru a cumpăra cartea, pentru a descărca aplicația etc. Un motor de căutare puternic este și el parte a site-ului. Site-ul web este prezentat în mai multe limbi. Conținutul principal atât al aplicației, cât și al site-ul implică răspunsuri scurte și informații de bază pentru fiecare dintre cele 200 de întrebări (Tweet-uri), din documentele ecleziastice, texte ale papilor și Părinților Bisericii. În plus, există clipuri video și link-uri pentru chestiuni legate de tema respectivă.

Social media

O echipă de oameni tineri asigură o prezență continuă pe social media, precum Facebook și Twitter. Ei răspund la întrebări, se angajează în dialog cu participanții și postează întrebări și răspunsuri relevante. Prin social media pot fi puse, de asemenea, noi întrebări. Dacă este necesar, echipa, susținută și ea de către profesioniști, poate să îndrume pe cineva la un preot sau consilier.

Relație și comunitate

Un aspect important al acestui proiect este faptul că nu intenționează să transmită informații seci, teoretice. Intenția sa este să-i ajute pe oameni să crească în relația lor cu Dumnezeu, pentru a începe un "Tweeting cu Dumnezeu" în rugăciune. Să sperăm că întâlnirea cu ceilalți participanți va ajuta în acest sens. Online, oamenii sunt invitați să interacționeze cel puțin cu "like" (îmi place) sau "share" (împărtășesc) la ceea ce văd și să se implice dialogând prin social media. În același timp, #TwGOD stimulează oamenii să-și viziteze parohia lor locală și să devină (mai) activi în comunitățile lor, și să aibă grijă de cei din jurul lor.

Rodul muncii și experiența acumulată de echipa TwGOD, condusă de pr. Michel Remery, sunt acum și la dispoziția lucrătorilor pastorali din Biserica Catolică din România. De multe ori ne lamentăm de efectele negative ale globalizării, în special secularizarea, care au afectat rapid și țara noastră. Însă globalizarea ne poate aduce și antidotul. Cartea pr. Michel Remery, Tweeting cu Dumnezeu, este un astfel de antidot care ne poate ajuta să depășim o anumită pasivitate și lipsă de creativitate cât privește misiunea Bisericii de a transmite credința generațiilor tinere. Nu este suficient să ne plângem că tinerii nu ne mai înțeleg, nu mai frecventează biserica, stau mai mult pe Internet, comunică mai mult pe Facebook... Poate ar trebui să mergem să-i întâlnim acolo unde sunt, să vorbim limba lor, să intrăm în comunicare cu ei, pentru a le putea propune mesajul de viață a lui Isus Cristos. În esență, consider că acesta este mesajul pe care ni-l transmite pr. Michel Remery, prin cartea Tweeting cu Dumnezeu.

Pr. dr. Ștefan Lupu

* * *

Tweeting cu Dumnezeu,
Michel Remery, Ed. "Sapientia", 2016, ISBN 978-606-578-212-9, 19x19 cm., 442 p., 25 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro

* * *


 

lecturi: 50.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat