Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Un sfânt la Palermo. Iacob Cusmano și Situația evreilor din Europa sub pontificatul papei Pius al XII-lea

*

La Editura "Sapientia" a apărut de curând cartea Un sfânt la Palermo. Iacob Cusmano, scrisă de Garlando Lentini și tradusă în limba română de pr. dr. Felician Tiba. Cartea apare în colecția "Viețile sfinților", în format 14x20 cm, are 558 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 35 lei.

Fericitul Iacob Cusmano s-a născut la Palermo, în ziua de 15 martie 1834, din părinții Iacob și Magdalena. La vârsta de trei ani rămâne fără mamă, iar sora mai mare, Vincențina, deși avea abia doisprezece ani, prea și rolul de mamă pentru frații mai mici. Încă din copilărie, educat bine de către tată, ca și de sora sa mai mare, Iacob se deprinde cu practica rugăciunii asidue și cu asistența celor nevoiași. Arată o grijă deosebită față de săraci, în persoana cărora îl vedea pe Isus însuși.

Între anii 1841 și 1851 urmează Colegiul Massimo, o școală părinților iezuiți, la care, la un moment dat își și exprimă dorința de a intra. Terminând studiile școlii iezuite, în anul 1851 s-a înscris la Facultatea de Medicină în cadrul Universității din Palermo. Un an mai târziu rămâne și fără tată.

În anul 1855, la vârsta de 21 de ani obține diploma de licență în Medicină, cu specializarea Chirurgie. Nu profesează medicina la Palermo, deși ar fi putut să o facă, ci începe o muncă asiduă de îngrijire a bolnavilor și a săracilor, în localitatea San Giuseppe Jato, unde se retrăsese alături de ceilalți frați, imediat după moartea tatălui.

Săracii încep să-l preocupe mai mult decât s-ar fi preocupat de sine. Pe acest fundal simte chemarea lui Dumnezeu la a deveni preot, ceea ce se întâmplă în anul 1860. Este numit colaborator la biserica "Cei Patruzeci de Sfinți Martiri", de unde începe o profundă campanie de întrajutorare a celor bolnavi și săraci. În timp ce se afla în casa prietenului său, Michele De Franchis a observat cum acesta, înainte să se apuce să mănânce, lua din hrana de pe masă o mică parte pe care o punea deoparte pentru cei săraci. Gestul l-a marcat atât de mult, încât, în anul 1867, a pus bazele operei "Bucățica Săracului", o operă de caritate care se ocupa cu strângerea de alimente și îmbrăcăminte și distribuirea lor persoanelor sărace.

În anul 1880, după multe încercări, fondează la Palermo comunitatea Surorile Săracilor, printre primele candidate fiind și sora sa mai mare, Vincețina. Treptat, opera continuă să crească, construindu-se noi case și deschizându-și brațele pentru a primi noi și noi bolnavi și nevoiași. În consecință, în anul 1884 fondează și latura masculină a Slujitoarelor Săracilor, Frații Slujitori ai Săracilor.

Din cauza multor responsabilități, a efortului de multe ori supraomenesc, problemele legate de sănătate se acutizează, devenind din ce în ce mai profunde. Într-o astfel de situație, în anul 1888, fondează o ultimă asociație caritativă, numită "Asociația Doamnelor de Caritate pentru Bucățica Săracului", după care, la puțin timp, câteva săptămâni, moare, fiind depus în conventul "Sfântul Marcu" și astăzi vizitat de foarte mulți pelerini.

A fost declarat fericit de către sfântul papă Ioan Paul al II-lea, în ziua de 30 octombrie 1983.

Apariția vieții Fericitului Iacob Cusmano în limba română este un omagiu adus, nu doar Fondatorului "Slujitoarele Săracilor", ci și un imbold în a depăși momentele dificile prin care trece astăzi țara, legate mai ales de problema consumismului. Acolo unde se cumpără din abundență, fără a fi siguri că putem consuma totul, Fericitul Iacob ne îndeamnă să punem deoparte și pentru săraci, în care este prezent însuși Cristos.

Mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă traducerea și publicare cărții și implorăm de la Fericitul Iacob Cusmano, binecuvântare și haruri îmbelșugate.

Surorile Slujitoarele Săracilor

*

La Editura "Sapientia" a apărut de curând cartea Situația evreilor din Europa sub pontificatul papei Pius al XII-lea, scrisă de pr. Korom Imre, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic "Incarnatae Sapientiae" din Alba Iulia, și tradusă în limba română de Kovács Mihai. Cartea apare în colecția "Magistra vitae", în format 14x20 cm, are 176 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Mulți au atacat și continuă să atace Biserica Catolică. De cincizeci de ani, de la începutul anilor '60, rolul Bisericii în cel de-al Doilea Război Mondial a devenit unul dintre subiectele preferate ale presei liberale din Europa și America. Liderii Bisericii au fost acuzați de multe lucruri, dar probabil cea mai gravă acuzație a fost cea conform căreia Vaticanul a închis ochii la exterminarea evreilor din Europa, deoarece papa de atunci, Pius al XII-lea, avea o relație amicală cu Germania nazistă și cu conducătorul său, Adolf Hitler.

E clar pentru orice creștin, sau chiar și pentru un necreștin de bună-credință, că această afirmație nu e adevărată, e doar o calomnie, dar, din păcate, trăim într-o lume în care oamenii de bună-credință nu formează majoritatea și în care o știre apărută în presă este cu atât mai senzațională cu cât instituția pe care o atacă și încearcă să o discrediteze este mai serioasă.

Urmărirea acestor evenimente m-a impulsionat să aprofundez subiectul, deoarece există prea puține scrieri sau studii în limba română care abordează această chestiune; în Occident există foarte multe, dar, din păcate, nu toate recunosc eforturile incontestabile depuse de Sfântul Scaun pentru împiedicarea declanșării celui de-al Doilea Război Mondial și pentru salvarea evreilor. Și acest lucru arată că de multe ori nu apelăm suficient la tehnologie, nu ne facem auziți, deși am avea multe lucruri de spus întregii lumi.

Mulți au abordat acest subiect la modul general - astfel, există o mulțime de surse; detaliile subiectului sunt însă departe de a fi epuizate, deoarece cele mai credibile izvoare se află în Arhivele Vaticanului, iar prelucrarea acestora necesită mult timp și energie. Am încercat să grupez cărțile, studiile și articolele pe care le-am avut la dispoziție, astfel încât cei care vor citi această lucrare să își formeze o imagine de ansamblu asupra comunității evreiești din Europa primei jumătăți a secolului al XX-lea, cu privire specială asupra rolului politic și social al evreilor din Ungaria și România, respectiv Transilvania.

Biserica Catolică a avut un rol-cheie în viețile evreilor din Europa, mai ales în salvarea lor în timpul ororilor celui de-al Doilea Război Mondial. Am enumerat fapte, prezentând acțiunea salvatoare de mare amploare pe care a desfășurat-o Biserica Catolică sub îndrumarea liderului său, Pius al XII-lea, mai ales prin intermediul nunțiaturilor, dar și prin inițiative individuale.

Am împărțit această carte în cinci capitole. În primul am prezentat chestiunea evreiască în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pe care istoriografia îl numește și secolul emancipării și al integrării sociale, din punctul de vedere al evreilor.

De acest prim capitol se leagă cercetarea vieții comunităților evreiești din Ungaria și România. Am prezentat pe scurt situația evreilor din Ungaria și România, mai ales a celor din Transilvania, oprindu-mă asupra discursului de protest susținut la Cluj de episcopul Márton Áron, prin care prelatul a încercat să împiedice deportarea evreilor transilvăneni. Am abordat cauzele izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, relevând diferența dintre creștinism și ideologia nazistă, respectiv prigonirea Bisericii în Germania lui Hitler.

În următorul capitol m-am oprit asupra vieții și activității pontificale a marelui papă Pius al XII-lea, prezentând eforturile de pacificare pe care le-a făcut Eugenio Pacelli, mai întâi ca diplomat al Sfântului Scaun, apoi în calitate de cap al Bisericii universale.

Ultima parte a cărții prezintă anii de după moartea lui Pius al XII-lea și combate atacurile lansate la adresa papei în legătură cu rolul său în război, prezentat în mod mai mult sau mai puțin obiectiv.

Această carte vrea să fie un semn al respectului și prețuirii mele față de cei care au ajutat din iubire creștinească și al memoriei celor salvați care nu au uitat, și-au amintit, își amintesc cu recunoștință de cei care i-au salvat.

Pr. Imre Korom

*

Un sfânt la Palermo. Iacob Cusmano,
Gerlando Lentini, Ed. "Sapientia", 2016, ISBN 978-606-578-259-4, 14x20 cm, 558 p., 35 lei

Situația evreilor din Europa sub pontificatul Papei Pius al XII-lea,
Korom Imre, Ed. "Sapientia", 2016, ISBN 978-606-578-261-7, 14x20 cm, 176 p., 20 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat