Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sub semnul etimasiei

În ajunul conciliului din Creta

De Hyacinthe Destivelle

Logoul Sfântului și marelui conciliu al Bisericii ortodoxe este icoana etimasiei (din grecescul hetoimasía), "pregătirea" tronului. Imaginea reprezintă un tron gol care simbolizează așteptarea întoarcerii lui Cristos la sfârșitul timpurilor din partea Bisericii, o temă escatologică foarte veche, deosebit de îndrăgită de iconografia bizantină. Această icoană celebră poate fi citită și ca un simbol al Sfintei Treimi: tronul se referă la Tatăl, cartea Evangheliilor pusă pe tron îl reprezintă pe Fiul, deasupra este un porumbel, simbol al Duhului Sfânt. În cadrul circular care cuprinde imaginea sunt reprezentate paisprezece cruci albe, care indică cele paisprezece Biserici ortodoxe autocefale.

Nu se putea găsi o imagine mai adaptată pentru a simboliza conciliul care se va deschide în Creta la 20 iunie, după celebrarea solemnității ortodoxe a Rusaliilor: un conciliu de "pregătire", întocmai, care ar trebui să pună primele baze ale unei sinodalități întărite a Bisericilor ortodoxe, așteptând ca toate, cu ajutorul Duhului Sfânt, să poată lua parte.

Ultimele pregătiri ale conciliului s-au ținut la 17 iunie cu "mica sinaxă" a celor zece primați veniți în aceste ultime zile în mica localitate cretană Kolymbari, devenită pentru câteva zile centrul ortodoxiei mondiale. După ce s-au reunit pentru o rugăciune de doxologie în mănăstirea Gonia, primații, însoțiți fiecare de doi episcopi, au ajuns la apropiata Academie ortodoxă. Întâlnirea, care a fost programată în timpul ultimei sinaxe în ianuarie la Chambésy, a avut ca obiectiv principal acela de a examina agenda apropiatului conciliu, precum și schița mesajului final, pregătită de la 9 la 16 iunie de un comitet special.

Acest comitet special, în comunicatul său din 11 iunie, a afirmat că "mesajul nu numai că va avea un impact asupra Bisericii ortodoxe în ansamblul său, ci va marca și o etapă istorică în istoria creștinismului". Ținând cont de incertitudinile care apasă asupra adoptării diferitelor documente preconciliare - îndeosebi a celor mai controversate, cele despre raporturile cu ceilalți creștini și despre căsătorie - este probabil ca acest mesaj final să fie efectiv unul dintre roadele importante ale conciliului.

Sinaxa a fost și o ocazie pentru a aminti absența diferitelor Biserici ortodoxe. Conform comunicatului de presă al conciliului primații, în dezbaterile lor, au declarat "că le pare rău pentru absența patriarhiei de Antiohia și a Bisericilor din Rusia, din Bulgaria și din Georgia" și "au formulat rugăciuni pentru ca Duhul Sfânt să le inspire ca să participe la conciliu". Pe baza informațiilor de pe situl internet oficial al Bisericii ortodoxe sârbe, patriarhul sârb Irineu, îndeosebi, a exprimat dorința ca reprezentanții Bisericilor absente să se poată uni la celebrarea Rusaliilor duminică în catedrala "Sfântul Mina" la Heraklion. Sinaxa a cerut deci patriarhului ecumenic să-i contacteze pe primații acestor Biserici pentru a le reînnoi invitația.

În cursul sinaxei a fost citit și mesajul patriarhului de Moscova, Chiril, adresat în aceeași zi "primaților și reprezentanților Bisericilor ortodoxe locale reunite în insula Creta". Scrie Chiril: "Nu trebuie să ne lăsăm tulburați de faptul că părerile Bisericilor surori cu privire la convocarea Sfântului și marelui conciliu au fost discordante" și, citând cuvintele apostolului Paul, adaugă: "De fapt, trebuie să fie și grupări între voi ca să iasă la lumină cei apreciați dintre voi" (1Cor 11,19). Într-adevăr, "Bisericile, fie cele care au decis să vină în Creta, fie cele care s-au abținut, au luat decizia în conștiință, de aceea este bine să considerăm poziția lor cu respect".

La rândul său - explică patriarhul Chiril - Biserica ortodoxă rusă "s-a întemeiat mereu pe convingerea că glasul fiecărei Biserici ortodoxe locale, mică sau mare, antică sau recentă, nu trebuie să fie neglijat". Ei bine, "lipsa acordului Bisericii de Antiohia la convocarea conciliului înseamnă că nu am ajuns la un consens panortodox". În afară de asta, "nu putem ignora glasurile Bisericilor din Georgia, din Serbia și din Bulgaria, care s-au pronunțat în favoarea unei amânări a datei conciliului".

Totuși - continuă patriarhul de Moscova - "cu un pic de bunăvoință, întâlnirea din Creta poate să constituie un pas important spre rezolvarea controverselor existente". De fapt, "poate aduce contribuția sa la pregătirea acestui Sfânt și mare conciliu care va uni toate Bisericile ortodoxe autocefale locale fără nicio excepție și va fi reflexia unității sfintei Biserici ortodoxe a lui Cristos", conclude Chiril înainte de a-i asigura pe primați de rugăciunea sa în timpul următoarelor "zile de lucru".

Este interesant de notat că în mesaj patriarhul de Moscova nu folosește cuvântul "conciliu" pentru a desemna următoarea adunare și deci nu pare să considere că Sfântul și marele conciliu se poate reuni fără totalitatea Bisericilor ortodoxe. Oricum trebuie să îmbucure faptul că, în pofida dificultăților, contactele dintre Bisericile surori ortodoxe continuă în mod activ. Până la urmă, și schimburile de mesaje între primații Bisericilor fac parte din conciliaritate.

Această conciliaritate este trăită și exprimată înainte de toate de liturgia euharistică celebrată zilnic. Primații Bisericilor autocefale au concelebrat Dumnezeiasca Liturghie la 18 iunie în jurul patriarhului Teodor al II-lea de Alexandria, al doilea ca rang în diptice, în biserica "Buna Vestire" din Kissamos, nu departe de Chania. Duminică, 19 iunie, vor concelebra liturgia de Rusalii în catedrala "Sfântul Mina" din Heraklion, biserică primațială din Creta, sub prezidarea patriarhului ecumenic Bartolomeu. Celebrarea va fi urmată de un prânz oferit de președintele Republicii elene, Prokòpos Pavlòpoulos. În sfârșit, la 20 iunie la Academia ortodoxă din Creta, se va deschide conciliul, pregătit și așteptat de lung timp.

Un detaliu al logoului Sfântului și marelui conciliu atrage atenția: pe tronul etimasiei este depusă o mantie. Este mantia dreptății, cu care Cristos se va îmbrăca pentru a pronunța judecata sa, în greacă krisis. Ziua de 20 iunie cu siguranță pentru Biserica ortodoxă, în sensul etimologic al termenului, va fi un moment critic.

(După L'Osservatore Romano, 19 iunie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat