Piatra Neamț: "De la eu la noi"
Sâmbătă, 11 iunie 2016, la Piatra Neamț, a avut loc cursul pentru logodnici la care au fost prezente patru perechi și jumătate. Cursul a fost ținut de specialiști din cadrul Oficiului pentru Familii din Dieceza de Iași.
Auzisem mai de mult despre această inițiativă a Oficiului pentru Familii și, recunosc, mi-am dorit mult să ajung să particip. Câte o prietenă îmi mai vorbea despre noutățile auzite pe parcursul unei astfel de zile, dar voiam să mă conving împreună cu prietenul meu că ceea ce se spune, chiar ne este de folos.
Recunosc, părintele paroh m-a avizat târziu. Trecuse deja varianta cea mai apropiată și am decis ca alături de prieten, viitorul meu soț, chiar dacă era mai departe și necesita un cost suplimentar, să ne facem cadou o "ieșire" la Piatra Neamț, în orașul telegondolei, la poalele Pietricicăi, acolo unde auzisem de la mai mulți că este gazon printre blocuri.
La ora 8.45 eram deja la biserica nouă, din centru și așteptam cu emoție să apară și alți tineri care, asemenea nouă, se aflau în căutarea fericirii sau așa cum am găsit pe pliantul care anunța cursul, care să învețe să treacă "de la eu la noi".
Am început încă de dimineață în forță. Doamna Iuliana Petruț ne-a introdus în taina a ceea ce înseamnă paternitate și maternitate responsabilă. În fond ne căsătorim și ca să avem copii, deci un curs despre metodele de reglementare a nașterilor a fost foarte bine venit. Și e bine că am fost împreună, așa a fost introdus și viitorul meu soț în lumea de multe ori dificilă, dar deosebit de frumoasă a noastră, a femeilor.
A urmat doamna Mihaela Gemine, specialistă în psihologia familiei, care, după ce la rândul ei ne-a introdus în lumea complicată a psihologiei și a pedagogiei familiei, ne-a pus să desenăm, să compunem, să spunem fiecare ce simte și ce dorește partenerului de viață, ca și viitoarei familii.
Până la urmă, de la Zilele familiei și ale milostivirii, de la Răcăciuni, a ajuns și pr. Felician Tiba. N-am știut când a trecut o oră, n-am avut timp nici de întrebări, a respirat o dată, iar noi ne-am ținut respirația până la sfârșit și așa a terminat ceea ce a avut de spus. Cuvinte ca: dar, vocație, sacrament, Dumnezeu-iubire, iubirea dintre soți, demnitate, sunt doar câteva care au compus magistrala lecție de antropologie matrimonială pe care ne-a prezentat-o.
Și pentru ca să simțim până la capăt frumusețea zilei, am luat împreună câte un covrig și câte un lapte bătut, apoi ne-am întors iarăși în biserică, care a fost pentru o zi sala de curs.
Totul s-a încheiat cu mărturia unei familii tinere, care ne-a prezentat și comoara lor, copilul cu care i-a binecuvântat Dumnezeu nu de mult. Este vorba de familia Anca și Cezar Merticaru.
La capătul unei astfel de zile te încearcă un sentiment de mulțumire sufletească pentru că ai avut parte de un astfel de dar, dar și un sentiment de preocupare, pentru că mulți nu înțeleg sau nu vor să înțeleagă necesitatea unei astfel de pregătiri.
Cristina Mihai
lecturi: 8.