Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiență acordată participanților la Adunarea Operelor Misionare Pontificale (4 iunie 2016)

Domnule cardinal,
Venerați frați întru episcopat și întru preoție,
Iubiți frați și surori,

Vă spun bun-venit vouă tuturor, directori naționali ai Operelor Misionare Pontificale și colaboratori ai Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor. Îi mulțumesc cardinalului Fernando Filoni pentru cuvintele pe care mi le-a adresat și vouă tuturor pentru slujirea voastră prețioasă adusă misiunii Bisericii care este aceea de a duce Evanghelia "la toată făptura" (Mc 16,15).

În acest an întâlnirea noastră are loc în centenarul întemeierii Uniunii Misionare Pontificale (PUM). Opera se inspiră din fericitul Paolo Manna, preot misionar de la Institutul Pontifical de Misiuni Externe. Susținută de sfântul Guido Maria Conforti, ea a fost aprobată de papa Benedict al XV-lea la 31 octombrie 1916; și după patruzeci de ani, venerabilul Pius al XII-lea a calificat-o ca "Pontificală". Prin intuiția fericitului Paul Manna și medierea Scaunului Apostolic, Duhul Sfânt a condus Biserica să aibă o conștiință tot mai mare despre propria natură misionară, dusă apoi la maturizare de Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican.

Fericitul Paolo Manna a înțeles foarte bine că a forma și a educa la misterul Bisericii și la vocația sa misionară intrinsecă este o finalitate care privește întregul popor al lui Dumnezeu, în varietatea stărilor de viață și a slujirilor. "Dintre îndatoririle Uniunii Misionare unele sunt de natură culturală, altele de natură spirituală, altele în sfârșit sunt practice și de organizare. Uniunea Misionară are misiunea de alumina, de a înflăcăra, de a acționa organizându-i pe preoți, și prin ei pe toți credincioșii, în vederea misiunilor". Așa se exprima întemeietorul Uniunii Misionare Pontificale în anul 1936, într-o istorică intervenție a sa, ținută în timpul celui de-al doilea Congres Internațional al Operei. Totuși, a forma la misiune episcopi și preoți nu însemna a reduce Uniunea Misionară Pontificală la o realitate pur și simplu clericală, ci a susține ierarhia în slujirea sa adusă misionarității Bisericii, proprie tuturor: credincioși și păstori, căsătoriți și persoane consacrate, Biserică universală și Biserici particulare. Realizând această slujire cu caritatea proprie lor, păstorii mențin Biserica mereu și pretutindeni în stare de misiune, care este mereu în ultimă analiză lucrare a lui Dumnezeu și la care sunt părtași, grație Botezului, Mirului și Euharistiei, toți credincioșii.

Iubiți directori naționali ai Operelor Misionare Pontificale, misiunea face Biserica și o menține fidelă față de voința mântuitoare a lui Dumnezeu. Pentru aceasta, deși fiind important ca să vă preocupați de adunarea și de împărțirea ajutoarelor economice pe care cu grijă le administrați în favoarea atâtor Biserici și atâtor creștini nevoiași, slujire pentru care vă mulțumesc, vă îndemn să nu vă limitați numai la acest aspect. Este nevoie de "mistică". Trebuie să creștem în pasiune evanghelizatoare. Mie îmi este frică - vă mărturisesc - că lucrarea voastră rămâne foarte organizatoare, perfect organizatoare, dar fără pasiune. Asta o poate face și o ONG (organizație non-guvernamentală), dar voi nu sunteți o ONG! Uniunea voastră fără pasiune nu folosește; fără "mistică" nu folosește. Și dacă trebuie să jertfim ceva, să jertfim organizarea, să mergem înainte cu mistica sfinților. Astăzi, Uniunea voastră misionară are nevoie de asta: mistica sfinților și a martirilor. Și aceasta este lucrarea generoasă de formare permanentă la misiune pe care trebuie s-o faceți; care nu este numai un curs intelectual, ci inserat în acest val de pasiune misionară, de mărturia martirică. Bisericile întemeiate recent, ajutate de voi pentru formarea misionară permanentă, vor putea transmite Bisericilor întemeiate în vechime, uneori împovărate de istoria lor și un pic obosite, ardoarea credinței tinere, mărturia speranței creștine, susținută de curajul admirabil al martiriului. Vă încurajez să slujiți cu mare iubire Bisericile care, grație martirilor, ne mărturisesc cum Evanghelia ne face părtași de viața lui Dumnezeu și fac asta din atracție și nu din prozelitism.

În acest An Sfânt al Milostivirii, ardoarea misionară care îl consuma pe fericitul Paolo Manna, și din care a provenit Uniunea Misionară Pontificală, să continue și astăzi să facă să ardă, să pasioneze, să se reînnoiască, să se regândească și să se reformeze slujirea pe care această Operă este chemată s-o ofere întregii Biserici. Uniunea voastră trebuie să fie aceeași anul viitor ca și anul acesta: trebuie să se schimbe în această direcție, trebuie să se convertească prin această pasiune misionară. În timp ce îi mulțumim Domnului pentru cei o sută de ani ai Operei, doresc ca pasiunea pentru Dumnezeu și pentru misiunea Bisericii să ducă Uniunea Pontificală Misionară să se regândească și în docilitatea față de Duhul Sfânt, în vederea unei reforme adecvate a modalităților sale - reformă adecvată, adică reformă și convertire - realizatoare și de o reînnoire autentică pentru binele formării permanente la misiunea tuturor Bisericilor. Fecioarei Maria, Regina misiunilor, sfinților Petru și Paul, sfântului Guido Maria Conforti și fericitului Paolo Manna încredințăm cu recunoștință slujirea voastră. Vă binecuvântez din inimă și vă cer cu rugăminte să vă rugați pentru mine, pentru ca să nu alunec în "liniștea fericită"; pentru ca să am și eu ardoare misionară pentru a merge înainte.

Și vă invit să ne rugăm împreună Angelus.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat